Igazi vitaminbomba:

termesszünk zsázsát az ablakban

Szuper hírünk van azok számára, akik már nagyon várják, hogy friss és szezonális zöld kerüljön a tányérjukra. Ha ugyanis még a héten elvetjük a kerti zsázsa magokat, január végén már szüretelhető is a pikáns és fűszeres ízű, vitaminokban gazdag növénykénk.

A kerti zsázsa a legrövidebb tenyészidejű zöldség. A vetés után már három nap elteltével megjelennek a kis növények a talajfelszínen. A talaj minőségére kevésbé, az öntözésre viszont annál érzékenyebb. Minden nap igényli az öntözést, azonban fontos, hogy ne felülről öntözzük. A növényke vékony és gyenge hajtásai ugyanis könnyen elfekszenek a vízcseppek súlya alatt. Inkább válasszunk a zsázsa számára vízáteresztő edényt, cserepet, így megoldható, hogy alulról nedvesedhessen át a talaj. Legjobb, ha minden nap 10 percre vízbe állítjuk a cserepünket.

Hogyan termesszük?

 

Másra nincs is szükségünk, mint egy lapos edényre, némi homokkal elkevert kerti földre és persze a zsázsa magokra. Az edénybe tegyünk 2-3 cm vastagon a földből, nyomkodjuk le, locsoljuk meg, majd vessük rá a magokat, mégpedig jó sűrűn! Szórjunk a magokra 1-2 mm vastagon homokot, majd óvatosan nyomkodjuk le. Ezután az edényt takarjuk le vagy tegyük sötét helyre egészen addig, míg a növénykék ki nem bújnak. Ha már látjuk a mini zsázsákat, helyezzük őket fényben gazdag ablakpárkányba, akár a radiátor felé, mert a zsázsa imádja a meleget.

Hogyan gondozzuk a zsázsát?

 

Ha kikeltek a növények már nem sok gondunk lesz velük, egyedül a folyamatos vízellátásról kell majd gondoskodnunk. A vetés után 10 nappal már elkezdhetjük vágni a zsázsát. A növényeket a talajfelszín felett vágjuk le, mert a száruk olyan puha, hogy azt is megehetjük. A levágott növények nem hajtanak újra, így egy-két hét után érdemes vetnünk egy újabb edénybe a magokból. Fontos, hogy az ültető földet csak egyszer használjuk fel, ha levágtunk az edényből minden növényt, a használt földet dobjuk ki.

Mihez fogyasszuk?

 

A friss zsázsa pikáns, fűszeres íze színesítheti a reggeli pirítóst, tojásos ételeket, tehetünk leveleket krémlevesek, főzelékek tetejére, de a halból készített ételekhez is nagyon illik. Ha nagyobb mennyiségben termesztjük akár még krémleves is készíthető belőle.

Recept: Zsázsa krémleves

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 dkg vaj

  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva

  • 1 liter zöldség alaplé

  • só, bors

  • 1 nagy csokor zsázsa

  • 2 dl tejszín

A vajat az edénybe tesszük és felolvasztjuk. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk azt. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a zsázsát is. 10 perc főzés után botmixerrel homogénre pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt is és jól elkeverjük benne. Pirítóssal vagy krutonnal és reszelt sajttal kínáljuk.

Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt
Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében
Receptek sütőtökből
Itt a méz szezon
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem