Vérszegénység, vashiány kezelése gyógynövényekkel

A vérszegénység lehet átmeneti vagy krónikus, nem jár súlyos tünetekkel így diagnosztizálásához vérvizsgálat szükséges. A vérszegénység során a vérben található vörösvértestek száma a normál tartomány alá csökken. A vörösvértestek számának csökkenésének leggyakoribb oka a vashiány, de okozhatja a folsav és a B12 vitaminhiány is, de betegségek velejárója is lehet.

Okai: Bizonyos életkori sajátosság (pl. serdülőkor), de terhesség, szoptatás alatt és erős menstruáció esetén is gyakori.

Tünetei: fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, sápadtság, alvászavar, gyakori fejfájás, fülzúgás, hajhullás, törékeny körmök, száraz bőr, étvágytalanság, stb.

Gyógymód: Vérvizsgálat során megállapított vashiány, vérszegénység után vasban gazdag táplálkozás, esetleg vaspótlás ajánlott. Gyógynövények közül a nagy csalán, a kökény és a pongyola pitypang teáját ajánljuk.

Javasolt gyógynövények

Nagy csalán
Pitypang
Szederfajok
Kökény
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Nagy csalán (Urtica dioica)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A nyers összetört csalán leveleket vagy csalánfőzetet masszírozzuk jól a fejbőrbe, hagyjuk rajta néhány percig, majd mossunk hajat. A főzet elkészítéséhez 2 csapott teáskanál csalán szárított hajtását vagy levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be. Kozmetikumok alapnyagaként is találkozhatunk vele. 

 

Termesztés/Gyűjtés: Hazánkban szinte mindenütt előfordul, kedveli a tápanyagban gazdag, nedves élőhelyeket, nitrogén jelző növény. Tavasztól őszig gyűjthetjük. A leveleket kesztyűben, alulról fölfelé húzva szedhetjük le a szárról. Ha herbát vágunk, a felső 30-40 cm-es szárrészt vágjuk le.

 

Előkészítés: A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk. A leveleket a szárítás során gyakran forgassuk. A gyökereket szárítás előtt mossuk meg.

Érdemes tudni róla...

A nagy csalán drogja szárított levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba), gyökere (Urticae radix). A levelek és a herba hatóanyagai: karotinoidok, klorofill, flavonoidok, vitaminok (B, C, K), triterpének, szterolok, ásványi anyagok. A gyökér hatóanyagai: szterolok.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Barnássárga gyöktörzse hosszú, elágazó. Szára négyélű, 20-150 cm, nem elágazó.

 

Levélzet: Levelei fűrészes szélűek, keresztben átellenes állásúak. 

 

Virágzat: Május végétől szeptemberig virágzik. Álfüzér virágzata apró, a levelek hónaljában és a szár csúcsán találhatók.


Gyógyhatásai:

 

​A nagy csalán levele vitamin- és ásványianyag forrás. Antibiotikus hatása miatt nátha, meghűlés esetén teájának fogyasztása ajánlott. Gyökere prosztata problémák esetén alkalmazható. Tisztító-, vértisztító-, vizelethajtó teák része. Főzelék is készíthető belőle, mely a spenót főzelékre hasonlít. Biogazdálkodás során a csalánból készített főzet gombás betegségek és rovarok ellen javasolt. 

 

Vigyázat!!!

A csalántea nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, bőrégést és vizeletpangást eredményez!

Neked használt már a csalán? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Pongyola pitypang/Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál pongyola pitypang szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. A tisztítókúra alatt, után figyeljünk a fokozott ásványianyag- és vitamin, valamint folyadék pótlásra.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, teakeverékek alapanyagaként találkozhatunk vele. 

 

Gyűjtés: Hazánkban szinte mindenütt megtalálható. A gyermekláncfű gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtsük, míg leveleit áprilistól szeptemberig.

 

Előkészítés: Gyökérdrog előállításakor a gyökereket szárítás előtt alaposan mossuk meg, majd vágjuk ketté és szellős helyen szárítsuk. A leveleket árnyékos, száraz helyen, vékony rétegben kiterítve szárítsuk. A gyökér és a levél drogot is száraz, fénytől védett helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A pongyola pitypang minden része felhasználható. Drogja a levele (Taraxaci folium) és gyökere (Taraxaci radix). Hatóanyagai a triterpén, a keserűanyag, a kálium. A levél A-, B- és C-vitamin tartalma jelentős. Gyökere szaponint tartalmaz.

 

Életmód: Évelő, tőrózsás növény.

 

Gyökérzet, szár: Hengeres, egyenes főgyökere lefele keskenyedő.

 

Levélzet: Levelei levélrózsát alkotnak, alakjuk lándzsás. 

 

Virágzat: Áprilistól virágzik. Sárga fészekvirágzata a tőkocsányon helyezkedik el. Termése kaszattermés.


Gyógyhatásai:

 

​A pongyola pitypangból készített tea epehólyag- és májvédő hatású. A népgyógyászat emésztést elősegítő, epehajtó, vizelethajtó, vértisztító hatása miatt és gyomorbántalmak esetén alkalmazza. A friss, fiatal leveleket salátához adhatjuk. 

 

Vigyázat!!!

Érzékeny bőrűeknek bőrkiütést okozhat!

A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.

Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.

Neked használt már a pitypang? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Szederfajok (Rubus spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál szeder szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. 
 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, filteres teaként, valamint teakeverékek alapanyagaként találkozhatunk vele.

 

Termesztése:

 

A szederfajok a jóvízgazdálkodású, szellős talajokontermeszthetők legjobban. Kedvelik a napos, szélvédett területeket.

Termesztésükhöz támrendszer szükséges. 

 

Előkészítés:

 

A levágott leveleket, termést száraz, szellős helyen kiterítve, a vágás utána azonnal szárítsuk. Száraz, sötét helyen tároljuk.
 

Neked használt már a szeder? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A szeder drogja levele (Rubus folium) és termése (Rubus fructus). Hatóanyagai a tanninok, csersavak, színanyag, flavonoidok, fenolos vegyületek, vas, antocianidok, vitaminok (C-vitamin).

 

Életmód: A szeder fajok 1-3 m magasra növő, fás szárú, íves, tüskés hajtásokkal növő kúszónövények.

 

Levélzet: Levelei szárnyasan összetettek, sötétzöld színűek.

 

Virágzat, termés: Fehéres, világoslilás virágai a rózsafélékre jellemző módon öttagúak. Termése valódi szedertermés, melyet apró csonthéjas termések alkotnak.


Gyógyhatásai:

 

​Magas színanyag és nyomelem tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású, segít a szabad gyököket megkötni. Tannin tartalmának köszönhetően összehúzó hatású. Hajszálér védő tulajdonságú, csökkenti a koleszterinszintet, szív- és érrendszeri problémák esetén ajánlott. A cukorbetegség és az elhízás megelőzésében, kezelésében is hatásos. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedők számára is segíthet.

 

 

Kökény (Prunus spinosa)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A kökény termést frissen fogyasszuk magas vastartalma miatt.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, teakeverékek alapanyagaként találkozhatunk vele. Frissen ritkán vásárolható.

 

Gyűjtés:

 

Hazánkban szinte mindenütt megtalálható. A virágzat gyűjtése április, a terméseket októberben, november szedjük, amikor már megcsípte a dér.

 

Előkészítés:

 

A virágokat szellős, száraz helyen szárítsuk, fénytől védett helyen tároljuk. A termést is száríthatjuk, aszalhatjuk, de frissen elfogyasztva a legmagasabb a vitamin tartalma.

Érdemes tudni róla...

A kökény felhasznált részei a virágzata és a termése. Hatóanyagai a vitaminok (C-vitamin), flavonoidok, pektin, szerves savak (almasav), cseranyagok.

 

Életmód: A kökény a rózsafélék családjába tartozó 1-4 m magasra növő, lombhullató cserje.

 

Gyökérzet: Gyökerei gyökérsarjakat képeznek.

 

Levélzet: Levelei szórt állásúak, kis méretűek, lándzsás alakúak.

 

Virágzat, termés: Fehér, ötszirmú virágai 1 cm nagyságúak. Termése kékesfeket színű, hamvas, csonthéjas.


Gyógyhatásai:

 

A kökény virágzatából készített tea enyhe hashajtó, vízhajtó, tisztító hatású, fogyókurázók számára ajánlott. Termése magas C-vitamin tartalma miatt immunerősítő hatású. Erősíti az idegrendszert, méregtelenítő, vértisztító tulajdonságú.

 

Neked használt már a kökény? Kérjük, értékeld a hatását!
Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem