Terhességi cukorbetegség kezelése gyógynövényekkel

A terhességi cukorbetegség a várandósság alatt, legtöbbször átmenetileg kialakuló cukorbetegség, enyhébb esetben csökkent cukortűrő képesség. A terhesség 24-28. hetében elvégzett cukorterheléses vizsgálat során kiderül a probléma. Ha a vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l között van csökkent cukortűrő képességről, ha 11,1 mmol/l feletti az érték cukorbetegségről beszélünk. A nem kezelt probléma a magzat túlnövekedését okozhatja, és későbbi cukor-problémákkal is járhat.
 

 

Gyógymód: Megfelelő étrend kialakítása, diéta betartása, gyakori esetekben 150g-os szénhidrát diéta tartása, rendszeres testmozgás (séta, kismama torna), szederlevél tea és fahéj fogyasztása, súlyosabb esetben inzulinadás.

Javasolt gyógynövények

Fahéj
Szederfajok
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Fahéjfajok (Cinnamomum spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Fogyasszuk őrölt állapotban ételek ízesítésére.

Kereskedelmi forgalom:

 

A drog egész, darabos és őrölt formában szerezhető be.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

A valódi fahéj Sri Lankán és Indiában őshonos, itt találhatók a legnagyobb termőterületek. A kínai fahéj Kínából, Vietnámból, Burmából származik. A fahéjfajok a trópusi, szubtrópusi klíma adottságait, így a forró és nedves klímát kedvelik.

 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A törzsről frissen betakarított kérget először napon, majd árnyékos helyen szárítják, míg üreges csővé össze nem csavarodik.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A valódi fahéj drogja a szárított héjkérge (Cinnamoni cortex), illóolaja (Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum) és tinktúrája (Cinnamomi corticis tinctura). A kínai fahéj drogja illóolaja (Cinnamomi cassiae aetheroleum).

Hatóanyagai az illóolaj (fahéjaldehid, eugenol, eugenolacetát, fahéjsav, kámfor, linalool), cseranyag, gumianyagok, gyanta, nyálkaanyag, inszekticid vegyületek.

 

Életmód: A fahéj magas, örökzöld fa. Két faja jelentős: a valódi fahéj (Cinnamomum zeylanicum) és a kínai fahéj (Cinnamomum cassia). Törzsük erős, kérgük vörösesbarna, sima.

 

Levélzet: Tojásdad, keresztben átellenes állású levelek.

 

Virágzat, termés: Apró, halványsárga, kellemetlen szagú virágaik fürtvirágzatot alkotnak. Termésük húsos, fekete csonthéjas termés.


Gyógyhatásai:

 

A fahéj gyomorerősítő, emésztésserkentő, étvágyjavító, antioxidáns, koleszterinszint-csökkentő hatású. Hatóanyagai aktiválják az emésztőenzimeket, így segítve az emésztést.

Csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára hatása jelentős. Illóolaja antiszeptikus hatású. A fahéj az egyik legősibb fűszernövény. 

 

Vigyázat!!!

Ellazíthatja a méh izomzatát, ezért terhesség alatt nem javasolt !

 

Szederfajok (Rubus spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál szeder szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. 
 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, filteres teaként, valamint teakeverékek alapanyagaként találkozhatunk vele.

 

Termesztése:

 

A szederfajok a jóvízgazdálkodású, szellős talajokontermeszthetők legjobban. Kedvelik a napos, szélvédett területeket.

Termesztésükhöz támrendszer szükséges. 

 

Előkészítés:

 

A levágott leveleket, termést száraz, szellős helyen kiterítve, a vágás utána azonnal szárítsuk. Száraz, sötét helyen tároljuk.
 

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A szeder drogja levele (Rubus folium) és termése (Rubus fructus). Hatóanyagai a tanninok, csersavak, színanyag, flavonoidok, fenolos vegyületek, vas, antocianidok, vitaminok (C-vitamin).

 

Életmód: A szeder fajok 1-3 m magasra növő, fás szárú, íves, tüskés hajtásokkal növő kúszónövények.

 

Levélzet: Levelei szárnyasan összetettek, sötétzöld színűek.

 

Virágzat, termés: Fehéres, világoslilás virágai a rózsafélékre jellemző módon öttagúak. Termése valódi szedertermés, melyet apró csonthéjas termések alkotnak.


Gyógyhatásai:

 

​Magas színanyag és nyomelem tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású, segít a szabad gyököket megkötni. Tannin tartalmának köszönhetően összehúzó hatású. Hajszálér védő tulajdonságú, csökkenti a koleszterinszintet, szív- és érrendszeri problémák esetén ajánlott. A cukorbetegség és az elhízás megelőzésében, kezelésében is hatásos. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedők számára is segíthet.

 

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem