Kora tavaszi ehető vadon termő növények

Március végén már találunk a kertekben, parkokban, erdőkben és patakpartokon ehető vadon termő növényeket, melyek tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt, pompás tavaszi immunerősítő finomságok készíthetőek belőlük.

​Tyúkhúr

 

A tyúkhúr zsenge hajtásai édeskés ízük miatt remek saláta alapot jelenthetnek. Nem is kell hozzá más, mint némi újhagyma, retek, olívaolaj, pirított dió és só. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, A-, C-vitamin, valamint foszfor tartalma kiemelkedő. Tea is készíthető belőle, mely segíti az epe- és veseműködést, csökkenti a koleszterin szintet.

Tyúkhúr tea:

 

A tyúkhúr teából minden nap egy bögrével fogyasszunk, legjobb, ha reggel éhgyomorra isszuk. Egy kis csokornyi tyúkhúrt forrázzunk le 2-3 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, ízesítés nélkül fogyasszuk.

Fontos megjegyezni, hogy terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek a fogyasztása nem ajánlott.

Csalán

A csalán felhasználása nagyok sokrétű és izgalmas.
A-, B-, C-, K- és U-vitaminban gazdag, vastartalma kiemelkedő, emellett pedig magnézium és cink is található benne. Méregtelenítő, vértisztító hatású és immunerősítő. Ha nem teaként fogyasztjuk, feldolgozás előtt öntsük le forrásban levő vízzel, így már nem fog szúrni. Készíthetünk belőle smoothie-t, amihez egy nagy csokor csalánt, egy banánt, egy marék fagyasztott málnát és 2 dl vizet vagy tejet turmixoljunk homogénre.

Csalán tea:

Tavasszal érdemes néhány hetes (max. 6 hét) csalán tea kútár végezni. Reggelente éhgyomorra, ízesítés nélkül igyunk belőle 2-3 dl-nyit. Ehhez 5-6 csalán levelet forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk 15 percig ázni, majd szűrjük le.

Gyerekeknek, várandósoknak, szoptató anyáknak és gyengébb szervezetűeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Turbolya

 

Az ánizsos illatú és ízű zamatos turbolya kiváló tojásos ételek, húsok, halak és saláták fűszerezésére. A legfinomabb kora tavasszal, amikor a zsenge hajtások 10-12 cm-es.  Magas A- és C-vitamin tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani az elkövetkezendő hetekben.

Turbolya tea

A turbolyából készítette tea emésztési problémák kezelésére ajánlott, de vese- és vértisztító hatása is említésre méltó. Egy kis csokor turbolyát forrázunk le 2-3 dl vízzel, majd hagyjuk 10 percig állni, végül szűrjük le. Fogyasszuk ízesítés nélkül.

Medvehagyma

A medvehagymáról sok jót hallani, felhasználásában rengeteg lehetőség rejlik. A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma miatt próbáljunk meg minél többet fogyasztani belőle, amíg szezonja van. Ha eltennénk belőle, bátran fagyasszuk le vagy készítsünk belőle pesztót. Ehhez a medvehagymát, diót vagy mogyorót, olívaolajat és sót botmixerrel pépesítsük, majd töltsük steril üvegekben. Hűtőben hónapokig eláll így.

Medvehagyma tea

A medvehagymából készített tea vértisztító hatású, koleszterinszint csökkentő, immunerősítő. 4-5 levél medvehagymát öntsünk le 2 dl forrásban levő vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. 

Csupa egészség - csíráztassunk otthon!
Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében
Igazi vitaminbomba: termesszünk zsázsát az ablakban
Itt a méz szezon
5 tanács a gyógynövény teák helyes elkészítéséről

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem