Szorongás kezelése gyógynövényekkel

Mindannyiunk életében adódnak stresszesebb, feszültségekkel telibb időszakok. A nyugtalanságot okozhatják külső tényezők (pl. munkahelyi vagy anyagi probléma), belső vívódások (pl. bizonyos helyzetek túlreagálása, önbizalomhiány).
 

Tünet: Nyugtalanságot, szorongást érezhetünk, amit minél hamarabb szeretnénk leküzdeni.

Gyógymód: A nyugatalnság, szorongás kezelésének első lépése a probléma felismerése és elfogadása. A belsőleg használatos gyógynövény teákon, készítményeken kívül hatásos lehet a hasi légzés, jóga, pihenés, masszázs, illóolajok, aromafürdő.

Javasolt gyógynövények

Páfrányfenyő
Vaníliafajok
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Csak orvosi felügyelet mellett, az orvos tanácsát kikérve alkalmazzuk.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

A drog szárítva, porítva, teafűként, gyógykészítmények alapanyagaként szerezhető be.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

Őshazája Dél-Kína, de mára a világ minden részén elterjedt. A levegős, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú pH-val rendelkező, mélyrétegű talajt kedveli.

 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A leveleket kiterítve, szellős, árnyékos helyen szárítsuk, száradás után a többi gyógynövénytől elkülönítve tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A páfrányfenyő drogja a szárított, egész vagy aprított levele (Ginkgo folium) és magja  (Ginkgo semen). A levél hatóanyagai a ginkgolidok, bilobalid, biflavonok, flavonoid-glikozidok, procianidinek. A mag hatóanyagai a ginkgosavak, bilobol, ginnol.

 

Életmód: A páfrányfenyő akár 40 magas fává is megnövő, kétlaki, lombhullató növény.

 

Levélzet: Egyedi, legyező alakú levelei ősszel aranysárgára színeződnek.

 

Termés: Mivel kétlaki, magot csak akkor képes érlelni, ha a porzós és a termős egyed egymás mellett él. Termése szilva nagyságú, fehér színű, gömb alakú, kellemetlen szagú.

 

Felhasználása:

 

A páfrányfenyő levelében található flavonoidok antioxidáns hatásúak.

 

Antistressz hatású, oldja a szorongást. Membránvédő tulajdonságú, javítja az érrendszerben a vér átfolyását, melynek főleg idősebb korban a végtagoknál és az agyi hajszálereknél van nagy jelentősége.

 

A levélből készített kivonat szabályozza az agyi anyagcsere folyamatokat és keringést, az erek tónusát, valamint csökkenti az agysejtek elöregedését és pusztulását.

A gyógyszeripar számos gyógykészítményben alkalmazza. A belőle készült gyógyszerek eredményesen alkalmazhatók az időskori anyagcsere és leépülési folyamatok kezelésénél, még az Alzheimer-kórban szenvedőknél is.

 

Vigyázat!!!

Véralvadási rendellenességben szenvedők ne alkalmazzák! Különösen nagy mennyiségben fogyasztva okozhat ingerlékenységet, nyugtalanságot, hasmenést, émelygést, hányingert!

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Vaníliafajok (Vanilla spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Aromafürdő készítése: Készítsük el a vanília főzetet: 1-2 db összedarabolt vaníliarudat adjunk 1 l vízhez, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. majd szűrjük le . A kádba engedjünk nem túl forró vizet, adjuk hozzá a főzetet. 15-20 percig üljünk a vízben.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

A drog szárított állapotban szerezhető be.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

A vanília a tápanyagban és humuszban gazd talajt, a meleg és nedves klímát és a mérsékelten árnyékos élőhelyeket kedveli.
 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A frissen leszedett termés kellemetlen illlatú, aromája gyenge, íze kesernyés. Az általunk ismert vaníliaaromát a feldolgozása során kapja. A vanília terméseket először hőkezelik, majd a napon szétterítve, takarókba tekerik, és éjszakára jól záródó ládákban fermentálják. Ezután 2-4 héten keresztül jól szellőző, fedett helyen szárítják, végül 6 hónapig szobahőmérsékleten utóérlelik.
 

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A vanília drogja a toktermése (Vanillae fructus). Hatóanyagai a vanillin, vanillil-alkohol, gyanta, zsír, cserzőanyag, cukor, illóolaj, szerves savak.

 

Életmód: A vanília trópusi, epifita lián növény. Két legfontosabb faja a Tahiti-vanília (Vanilla tahitiensis) és a fűszervanília (Vanilla planifolia).

 

Gyökérzet, szár: Gyökérzete a talajból ered, kúszó, 1 cm vastag, nem fásodó szárával a fák koronaszintjéig terjed, akár 15-20 m magasra.

 

Levélzet: Ovális, húsos levelei sötétzöldek.

 

Virágzta, termés: Fehér vagy sárgászöld virágai fürtvirágzatot alkotnak. Termése sok, apró maggal teli, aromás illatú toktermés.

 

Felhasználása: A vanília görcsoldó, antioxidáns, antimikrobiális, sebgyógyító, szélhajtó hatású. Aromafürdő: a belőle készített fürdővíz nyugtató hatású, álmatlanság, szorongás esetén alkalmazható. Az élelmiszer iparban kedvelt ízesítő.

 

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem