Bemutatkozik a Szomódi levendulás - 4. rész

,,A környéken nincs hagyománya a levendulatermesztésnek, de az ültetvényen sétálva látni és szinte érezni lehet, hogy a levendula otthon érzi magát. A közelmúltban történt elhatározást tettek követték és már csak azt vettük észre, hogy a tervezés közepén vagyunk-.” – Meséli a tulajdonos, Tóth József, aki feleségével vágott bele a levendultermesztésbe.

Elhelyezkedés

 

Az 1 hektáron elterülő levendulás kertünk a Neszmélyi borvidéken, Szomód település határában található. Rendkívül összetett mikroklímával rendelkező tájra hatással van a közeli Duna, a párát biztosító Gerecse és a Kisalföldről érkező száraz meleg. Ezt költői módon nevezhetjük a kölönböző mikroklímák hullámterének.

A terület kiválasztására nagy hangsúlyt fektettünk, fontos volt számunkra a DNY-i lejtés, ahol a legjobban érvényesül a napsütés. A levendula számára ideális a meszes alapkőzet, amelyen lösz helyezkedik el.

Nagy odafigyeléssel gondoskodunk növényeinkről, célunk a minőségi illóolajok előállítása.

Fajtaösszetétel

 

Az ületvény szerkezete tudatosan lett kialakítva, hiszen formabontóan, a különböző levendulafajtákból külön állítunk elő illóolajokat. A különböző fajták tulajdonságait, karaktereit szeretnénk hangsúlyozni, hiszen nem csak külső megjelenésben, hanem illat - és egyéb hatóanyagokban is különbséget lehet és kell tenni a különböző levendulafajták között. Ez igazi kuriózum nem csak hazánkban, de világviszonylatban is. Nem álltunk meg a fajtaválasztással, tovább keressük-kutatjuk az ígéretes fajtákat.

 

Évjárat

 

A fajták viselkedése, tulajdonsága különböző évjáratokban más és más, rengeteg környezeti hatás érvényesül és tesz egyedivé egy évjáratot, úgy mint a napsütéses órák száma, a hőösszeg, amit két virágzás között kap a növény, a csapadékmennyiség, páratartalom és természetesen mindezek megoszlása. Ezért termékeink évjárat- megjelölést is kapnak.

Terroir

 

E szépen hangzó francia kifejezés jelentése termőföld, termővidék, termőhely.

Magába foglalja az előbb említett ültetvény tulajdonságát, valamint a termesztőket, vagyis jómagunkat.

Bár ez a kifejezés régen csak a szőlész-borász szakma sajátja volt, manapság viszont minden olyan növénynél megjelenik, ahol a minőséget szeretnék összekötni a termőhellyel. Segít megérteni a filozófiánkat, hogy nem csak a fajtaösszetételben szertnénk egyedit mutatni, hanem a terroir-ból adódó különbségekben is, ezáltal pedig a minőségben.

Mi nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára pozitívat jelentsen.

 

Illóolajnak termesztett fajok-fajtáink

 

Lavandula Angustifolia

 

Magyar szelektált

BCE Kertészettudományi Karán (Kertészeti Egyetem) több évtizede szelektált populáció, még nem fajtajelölt, de bíztató eredményei miatt fontosnak tartjuk, hogy részese legyen ültetvényünknek. Korán virágzik, június közepén már virágba borul, közép világoslila színű, az átlag angustifoliához képest hosszabb virágszárú levendula. Illóolaja harmonikusan lágy.

 

Munstead

1961-ben Angliában nemesített. A fajtáink közül a legvilágosabb virágú, viszonylag alacsony virágszárú; levelei világoszöldek, kompakt bokros fajta, az egyik legismertebb angustifolia. Illóolaja kellemes, édeskés.

 

Hidcote

1950-ben nemesítették Angliában. Véleményem szerint a máig legismertebb fajta, számos kertészeti áruházban kapható; rendkívül homogén állománya van, szinte minden tő hasonló. Alacsony a virágszára, virágai gyönyörű sötétlia színűek, tartós színt adnak szárazon is, virágkötők kedvence. Illóolaja harsány. Az első szüret alkalmával ez a fajta adta a legkevesebb olajat (0,98 l). Virágzása június végére esik.

 

Lavandula x intermedia

Az angustifoliákhoz képest ezüstös, szélesebb levelű, robosztusabb fejlődésű növény, az ültetvényünkön a tőtáv, sortáv 120 cm, amely virágzáskor szinte eltűnik, összeérnek a bokrok.

 

H-típus

Magyar nemesítésű, sajnos kevés irodalmi adat van róla, illóolaja citrusos jegyeket hordoz. Virága világos kékeslila.

 

Grappenhall

1902-ben Angliában nemesített fajta. Egyike a legnagyobb intermedia fajtáknak, virággal együtt 100-120 cm is lehet. Virága szürkés lila színű. Illóolaja édeskés, föld illatú.

 

A betakarítás, lepárlás

 

A levendula betakarítása sarlóval, sövényvágóval, különböző betakarítógéppekkel történhet. A cél az, hogy minél kevesebb zöld rész kövesse a virágzatot, hiszen ez rontja az illóolaj minőségét. A levágott virágot üstökbe rakják, majd vízgőz-desztillációval lepárolják. A lepárlás 45-60 percig tart, ezen idő szükséges a virázatban lévő illóolaj kinyerésére. A L. angustifolia 1-3 % illóolajat tartalmaz, míg a L. x intermedia 4-6 %-ot.

1 m3 üstnyi virágból, fajtától függően 0,7-4,5 l illóolaj nyerhető. Olaja sárgás színű, semmi esetre sem fehér vagy lila!

A levendula hatóanyagai: esszenciális olajai: 1-3 % linalool és linalyl-acetát, valamint 1,8 % cineol, kámfor. Ezen kívül megtalálható benne cserzőanyag, flavion, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon, ursolsav.

 

A levendulavíz

 

A lepárlás során a forró gőz a kondenzációs spirálcsövön keresztül lehűl és lecsapódik, illóolajra és aromavízre válik szét. Az aromavíz a levendulavíz. A fajsúly-különbség miatt szétválasztható az olajos-, illetve a vizes fázis: az illóolaj víz felett.

A levendulavíz vízben oldható illatanyagokat tartalmaz; édeskés, az illóolajtól eltérő illata van. Lepárlás során a levendulavíz illata érezhető.

 

Használata:

  • Fűrdővízbe téve nyugtatja a bőrt, lazitja az izmokat

  • Permetként ekcémára, kipirosodott, kipattogzott bőrre

  • Férfiaknak borotválkozás után, hölgyeknek sminklemosónak

  • Vasalás alkalmával a ruhákra permetezve

  • Öko mosószerek mellett öblítőként

Szerző: Tóth József – Szomódi levendulás

3 gyógynövény, amit a kutyádnál is alkalmazhatsz
Miért éppen gyógynövényspirál?
4 tünet – 4 gyógynövény külsőleg
Csalán tea - mire és hogyan?
Golgotavirág, a latin-amerikai szépség

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem