A szőlő és a bor jótékony hatásai

A szőlő szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai alig ismertek, pedig a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan, a héjától kezdve a magjáig minden szőlőszem teljes értékű táplálékforrás.

A szőlőben található hatóanyagok

 

A szőlő gyökere mélyen hatol a talajba, oldalirányú gyökerei akár 8 méterre is terjedhetnek, ennek köszönhetően rengeteg féle tápanyag felszívására képes. A szőlő termése bogyótermés, mely a fürtökön nő. A szőlő felhasznált részei a termése, magja, magjából készült olaja, levele. Hatóanyagai az ásványianyagok (vas, magnézium, réz, szelén, cink), vitaminok (B-, C-, E-vitamin), kálium, fruktóz, polifenolok (tannin), flavonoidok, antioxidánsok. A szőlőmagban és a belőle készült olajban antioxidáns anyagok, bioaktív anyagok, telítetlen zsírsavak (linolsav) és klorofill található.

A szőlő felhasználása, hatásai

 

A szőlő bogyó magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló képességét, szerepet játszik a pajzsmirigy helyes működésében, megköti a szervezetben jelen levő szabadgyököket. A kálium és a szelén a keringési problémák kezelésére alkalmasak, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet helyes sóháztartásának egyensúlyát.

A szőlő bogyó héja magas ballasztanyag-tartalmú, ami segít megszüntetni a bélrenyheséget és a székrekedést, valamint méregtelenít, csökkenti a gyulladásokat és megköti a zsírokat.

A szőlőmag és a belőle nyert olaj érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas, megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az erek falát, jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. Javítja a látást, gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét, lassítja a test öregedési folyamatait.

 

A szőlőlevél bőrregeneráló kozmetikumok alapanyaga, segít a kötőszövetek rugalmas állapotának megőrzésében.

 

A bor hatóanyagai

A bor nagy mennyiségben tartalmaz szerves- és szervetlen savakat, alkoholt, antioxidánsokat (A- és C-vitamin, flavonoidok), ásványi anyagokat (bór, kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas), fontos enzimeket, cseranyagokat, tanninokat, színanyagokat, pektint, illat- és zamatanyagokat. A héjon erjesztett vörösborok antioxidáns-tartalma különösen magas.

Egy pohár bor az egészségért

A mérsékelt és minőségi borfogyasztás elsősorban az szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét csökkenti. Napi 2 dl minőségi, száraz bor fogyasztása csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, védi az érfalakat az elmeszesedéstől.

Mikor, ha nem most? Turbózd fel az immunrendszered szezonális finomságokkal
Homoktövissel az erős immunrendszerért
Wellness otthon gógynövényekkel
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai
Egy újra felfedezett gyógynövény, a goji

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem