Stéviával édesebb

A stévia vagy más néven sztívia, jázminpakóca, édesfű, édes levél a dél-amerikai indiánok körében már évszázadokkal ezelőtt felfedezett és alkalmazott növény. Olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor édesebbek lehetnek annál. A fogyókúrázók és a cukorbetegek diétájában remekül helyettesíti a cukrot.

A stévia hatása, felhasználása

 

A stévia rengeteg a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz. Hatóanyagai a vitaminok (A- és C-vitamin), ásványianyagok (cink, foszfor, kálium, vas, magnézium), steviol glycoside-ok, béta-karotin, nikotinsav, illóolaj, aminosavak.

 

A stévia gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatású, jótékony hatással van a szervezet cukor- és májanyagcseréjére. Nem okoz fogszuvasodást, sőt antibakteriális hatása miatt megelőzi azt. Fogyókúrázók és cukorbetegek is alkalmazhatják, mert amellett, hogy gyakorlatilag nincs kalóriatartalma, képes csökkenteni az édességek utáni vágyat, szabályozza a vércukorszintet. Baktérium- és gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre, bőrproblémák kezelésére.

A stévia termesztése, gondozása

 

A stévia hazánkban tavasztól késő őszig tartható a szabadban, télre fagymentes helyre kell vinni. A tápanyagban gazdag talajban érzi legjobban magát. Mivel gyökerei leginkább a talajfelszín közelében terülnek el, a gyengébb minőségű talajokat trágyázással könnyen alkalmassá tehetjük a termesztésére. A stéviát szabadföldben vagy cserépben, balkonládákban is nevelhetjük. Kedveli a napfényes területeket és a laza, tápanyagban gazdag talajt. Leveleit folyamatosan arathatjuk. A leszedett leveleket kiterítve, napfénytől védett, szellős helyen szárítsuk.

 

Stévia por, szirup

 

A megszárított leveleket megőrölve finom porhoz jutunk. Szirup készítésekor a megszárított leveleket öntsük fel vízzel, úgy, hogy pont ellepje a leveleket. Forraljuk néhány percig, majd szűrjük le. A leszűrt levet melegítsük tovább, míg be nem sűrűsödik.

 

A stéviából készített kivonatot szinte minden ételhez és italhoz lehet használni. Előnye, hogy hatóanyaga nem bomlik le melegítés hatására, így megőrzi édes ízét.

Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
Gyomorpanaszok enyhítése gyógynövényekkel
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai
Kedvelt karácsonyi fűszerek gyógyhatásai

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem