Receptek szőlővel, borral

A világ egyik legrégibb kultúrnövénye, a szőlő friss gyümölcsként vagy mazsolaként fogyasztva, bor alapanyagként mindenki számára ismert, a gasztronómiában pedig érdekes fogások részét képezheti. Frissen salátákban, aszalt formában édességekben vagy húsételekkel párosítva tökéletes harmóniát mutat. A borral, borból készített ételek pedig ünnepi hangulatot varázsolnak.

Szőlő, bor, sajt és dió

 

A bor-sajt párosítás klasszikus és ismert előétel, borkóstolói csemege, vagy egy finom vacsora zárása lehet. Ezt még szőlővel, dióval, mogyoróval, krémekkel, friss pékáruval is kiegészíthetjük. Bár a bor-sajt párosításában nincsenek szigorú szabályok, néhány gasztronómiai tendenciát azért érdemes betartanunk. A friss sajtokhoz az üde, jó savszerkezetű száraz fehérborok és az illatos rozék passzolnak legjobban. A félkemény sajtok a közepesen testes fehérborokkal, vagy könnyedebb vörösborokkal illenek össze. A kecskesajtot testesebb fehérborokkal tálaljuk. A nemespenésszel érlelt sajtokhoz a könnyedebb vörösborok és a gyümölcsös jellegű rosék a legmegfelelőbbek.

Színes szőlősaláta

 

Hozzávalók:

25 dkg (magnélküli) fehérszőlő

25 dkg (magnélküli) kékszőlő

25 dkg alma, apró kockákra vágva

10 dkg félkemény sajt, apró kockákra vágva

10 dkg durvára vágott dió

0,5 dl olívaolaj

0,5 dl száraz vörösbor

só, fűszerek ízlés szerint

 

Minden száraz hozzávalót tegyünk egy nagyobb tálba. Öntözzük meg az olívaolajjal, borral, óvatosan keverjük össze, majd néhány órára tegyük hűtőbe, hogy a saláta átvegye a vörösbor és az olaj aromáit. Fogyaszthatjuk önmagában vagy köretként.

Házi szőlőlekvár

 

Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

2 tojás

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

2 dl joghurt

5 dkg olvasztott vaj

25 dkg (magnélküli) szőlő

 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljük ki muffin-papírral vagy vajazzuk ki a muffin formákat. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat. Verjük habosra a tojásokat a mézzel vagy nyírfacukorral, adjuk hozzá a vajat, a joghurtot és a szőlőt, majd óvatosan a lisztes keveréket is. Kanalazzuk a muffin formákba, 30-40 perc alatt süssük aranybarnára, tálaljuk friss szőlőszemekkel, lekvárral.

Szőlős muffin

 

Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

2 tojás

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

2 dl joghurt

5 dkg olvasztott vaj

25 dkg (magnélküli) szőlő

 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljük ki muffin-papírral vagy vajazzuk ki a muffin formákat. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat. Verjük habosra a tojásokat a mézzel vagy nyírfacukorral, adjuk hozzá a vajat, a joghurtot és a szőlőt, majd óvatosan a lisztes keveréket is. Kanalazzuk a muffin formákba, 30-40 perc alatt süssük aranybarnára, tálaljuk friss szőlőszemekkel, lekvárral.

Borecet

 

Hozzávalók:

1 üveg alacsony kéntartalmú vagy kénmentes fehér- vagy vörösbor

1 liter ecet

 

Egy nagyméretű befőttesüvegbe öntsük bele a bort és az ecetet, majd keverjük jól össze. Az ecet segíti az erjedést. Az üveget rakjuk meleg helyre, a tetejét konyharuhával takarjuk le. Kb. két-három hét alatt készül el, de néhány naponta ellenőrizzük. A kész borecetet tartsunk hűvös, sötét helyen, ahol akár két-három hónapig tovább erjedhet.

További receptjeink:
Csipkebogyó receptek
Kedvenc citromfüves receptjeink
Receptek sütőtökből
Ezerarcú cukkini
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem