
Receptek sütőtökből
A sütőtök a tökfélék családjába tartozó, változatos színű, nagyságú, formájú és ízű növény, amit már több mint tízezer éve fogyaszt az emberiség. A sütőtökből készült ételek nem csak finomak és látványosak, de a sütőtökben található A-, B-, C- és E-vitaminnak, béta-karotinnak, káliumnak és magas rosttartalomnak köszönhetően nagyon egészségesek is. A téli sütőtök fajták akár hónapokig is eltarthatók a kamrában, így egész télen remek vitamin- és ásványianyag források. A sütőtököt sósan és édesen is fogyaszthatjuk, ízesíthetjük különböző fűszerekkel, rozmaringgal, kakukkfűvel, fahéjjal.
Sütőtök-muffin
Hozzávalók:
250 g tönkölyliszt
500 g megsütött, felaprított sütőtök
200 g nyírfacukor vagy méz
100 g dió, apróra vágva
100 g mandula, apróra vágva
100 g törökmogyoró, apróra vágva
3 tojás
150 ml olaj vagy vaj
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljük ki a muffin sütőt muffin papírokkal. Kézi mixerrel zúzzuk finomra a sütőtököt. Keverjük habosra a nyírfacukrot a tojásokkal, adjuk hozzá az olajat vagy vajat, a sütőtököt, majd a száraz hozzávalókat, a lisztben elkevert sütőport, a fahéjat, diót, mandulát, mogyorót. Töltsük meg muffin formát a masszával, süssük 35-40 percig.

Fűszeres sült sütőtök
Hozzávalók:
1 nagyobb sütőtök
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
4-5 levél rozmaring
2 evőkanál méz
1 evőkanál fahéj
A sütőtököt mossuk meg, magjait távolítsuk el, vágjuk szeletekre, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Az egyik felét készítsük sósra, a másikat édesre. A rozmaring leveleket vágjuk apróra, keverjük össze a sóval és az olívaolajjal, kenjük meg a sósra tervezett sütőtök szeletek. A fahéjat alaposan keverjük össze a mézzel és óvatosan kenjük szét az édes ízűre sülő tök szeleteken. Előre melegített sütőben, 150 fokon 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Sütőtök saláta
Hozzávalók:
1 sütőtök
200 g friss saláta mix
400 g mozzarella sajt felkockázva
néhány ág friss rozmaring, zsálya és kakukkfű
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 dl görögjoghurt
2 evőkanál tökmagolaj (vagy olívaolaj)
1 evőkanál méz (elhagyható)
1 evőkanál balzsamecet
só, bors ízlés szerint
A sütőtököt mossuk meg, magjait távolítsuk el, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, a szeleteket szórjuk meg a rozmaring, zsálya és kakukkfű ágakkal, majd süssük 20 percig 150 fokon. Míg sül, készítsük el az öntetet. Ehhez keverjük össze a joghurtot az olajjal, mézzel, balzsamecettel, fokhagymával, sóval és borssal. A megsült sütőtököt, hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk 1-2 cm-es darabokra. Egy szép tálaló aljába helyezzük a salátát, szórjuk rá a sütőtök és mozzarella kockákat, végül locsoljuk meg a joghurtos öntettel. Friss kakukkfű levelekkel díszítsük.
