Receptek sütőtökből

A sütőtök a tökfélék családjába tartozó, változatos színű, nagyságú, formájú és ízű növény, amit már több mint tízezer éve fogyaszt az emberiség. A sütőtökből készült ételek nem csak finomak és látványosak, de a sütőtökben található A-, B-, C- és E-vitaminnak, béta-karotinnak, káliumnak és magas rosttartalomnak köszönhetően nagyon egészségesek is. A téli sütőtök fajták akár hónapokig is eltarthatók a kamrában, így egész télen remek vitamin- és ásványianyag források. A sütőtököt sósan és édesen is fogyaszthatjuk, ízesíthetjük különböző fűszerekkel, rozmaringgal, kakukkfűvel, fahéjjal.

Sütőtök-muffin

 

Hozzávalók:

250 g tönkölyliszt

500 g megsütött, felaprított sütőtök

200 g nyírfacukor vagy méz

100 g dió, apróra vágva

100 g mandula, apróra vágva

100 g törökmogyoró, apróra vágva

3 tojás

150 ml olaj vagy vaj

1 csomag sütőpor

1 teáskanál fahéj

 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljük ki a muffin sütőt muffin papírokkal. Kézi mixerrel zúzzuk finomra a sütőtököt. Keverjük habosra a nyírfacukrot a tojásokkal, adjuk hozzá az olajat vagy vajat, a sütőtököt, majd a száraz hozzávalókat, a lisztben elkevert sütőport, a fahéjat, diót, mandulát, mogyorót. Töltsük meg muffin formát a masszával, süssük 35-40 percig.

Fűszeres sült sütőtök

 

Hozzávalók:

1 nagyobb sütőtök

1 teáskanál só

1 evőkanál olívaolaj

4-5 levél rozmaring

2 evőkanál méz

1 evőkanál fahéj

 

A sütőtököt mossuk meg, magjait távolítsuk el, vágjuk szeletekre, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Az egyik felét készítsük sósra, a másikat édesre. A rozmaring leveleket vágjuk apróra, keverjük össze a sóval és az olívaolajjal, kenjük meg a sósra tervezett sütőtök szeletek. A fahéjat alaposan keverjük össze a mézzel és óvatosan kenjük szét az édes ízűre sülő tök szeleteken. Előre melegített sütőben, 150 fokon 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Sütőtök saláta

 

Hozzávalók:

1 sütőtök

200 g friss saláta mix

400 g mozzarella sajt felkockázva

néhány ág friss rozmaring, zsálya és kakukkfű

2 gerezd fokhagyma összezúzva

2 dl görögjoghurt

2 evőkanál tökmagolaj (vagy olívaolaj)

1 evőkanál méz (elhagyható)

1 evőkanál balzsamecet

só, bors ízlés szerint

 

A sütőtököt mossuk meg, magjait távolítsuk el, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, a szeleteket szórjuk meg a rozmaring, zsálya és kakukkfű ágakkal, majd süssük 20 percig 150 fokon. Míg sül, készítsük el az öntetet. Ehhez keverjük össze a joghurtot az olajjal, mézzel, balzsamecettel, fokhagymával, sóval és borssal. A megsült sütőtököt, hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk 1-2 cm-es darabokra. Egy szép tálaló aljába helyezzük a salátát, szórjuk rá a sütőtök és mozzarella kockákat, végül locsoljuk meg a joghurtos öntettel. Friss kakukkfű levelekkel díszítsük.

További receptjeink:
Receptek szőlővel, borral
Ezerarcú cukkini
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem