Gyógynövények a konyhában

Receptek, felhasználási javaslatok az egyes gyógynövényekhez

2018. november

A csipkebogyót sokoldalúan lehet felhasználni. Készülhet belőle tea, gyümölcsbor, salátaecet, szörp, mártás vagy szósz (főként vadhúsokhoz), sütemények és lekvár. Ezekből válogattunk néhány receptet.

2018. október

A füge egyre gyakoribb gyümölcs hazánkban, mert bár a Kárpát-medencében nem honos, a forró nyaraknak köszönhetően a napsütéses, szélvédett kertekben is beérik a gyümölcse. Rendkívül gazdag vitaminokban. A füge amellett, hogy erősíti az immunrendszert, serkenti a méreganyagok távozását a szervezetből, rostjai és apró magjai pedig segítik a bélrendszer tisztítását.

2018. május

A citromfű az egyik legkönnyebben termeszthető fűszer- és gyógynövény, melynek felhasználásakor ne csak a belőle készített nyugtató tea jusson eszünkbe, ugyanis remek kiegészítője lehet frissítő salátáknak, isteni szörpalap és a gyümölcsös desszertek is imádják.

2017. október

Amióta bevezették az őszi szünetet, a legtöbb szülő is kivesz néhány kikapcsolódásra fordítható szabadnapot, amit pihenéssel tölt el a szeptemberi, októberi hajtás után. A mi tanácsunk, hogy ez a pár nap tényleg csak a lelki és testi feltöltődésről, játékról, kirándulásról és közös, akár konyhai alkotásról szóljon. Nincs is jobb a gyerekekkel közösen készíteni valami egészséges finomságot, amiről elmesélhetik, ők is segítettek a készítésében.

2017. június

Isteni illatok és rikító színek vannak jelen a természetben és most adunk néhány ötletet, hogy miért érdemes jobban résen lenni az elkövetkezendő pár hétben, ha elsétáltok egy hársfa alatt, találtok némi csalánt, vagy a kirándulás alatt vadkakukkfűbe botlotok. A vadon termő növényeknek a konyhában a helyük, ugyanis számtalan módon felhasználhatóak. Fontos, hogy a növényeket mindig forgalmas utaktól távol, biztonságos helyről gyűjtsd be, legjobbak az erdőkben, vízpartokon, zárt keretekben szedett növények.

2016. november

A sütőtökből készült ételek nem csak finomak és látványosak, de a sütőtökben található A-, B-, C- és E-vitaminnak, béta-karotinnak, káliumnak és magas rosttartalomnak köszönhetően nagyon egészségesek is.

2016. szeptember

A világ egyik legrégibb kultúrnövénye, a szőlő friss gyümölcsként vagy mazsolaként fogyasztva, bor alapanyagként mindenki számára ismert, a gasztronómiában pedig érdekes fogások részét képezheti. Frissen salátákban, aszalt formában édességekben vagy húsételekkel párosítva tökéletes harmóniát mutat. A borral, borból készített ételek pedig ünnepi hangulatot varázsolnak.

2016. szeptember

A homoktövis termése frissen fogyasztva a leghatásosabb, de lekvárként, szörpként, szirupként és őrleményként a tél folyamán is fogyaszthatjuk. A narancssárga bogyójú gyógynövény igen kedvelt az őszi immunerősítés idején, valamint a téli meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére.

2016. augusztus

A hazai nyár egyik legegészségesebb zöldsége a cukkini, mely azon felül, hogy magas vitamin- és ásványianyag tartalmú és ízletes, számos módon felhasználható.

2015. november

A naspolya nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat. Érésekor más gyümölcs már nem érik hazánkban, így a november végi, decemberi időszakban az egyik legjobb természetes vitaminforrás.

Please reload

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem