Rák tüneteinek enyhítése gyógynövényekkel

A rákot a sejtek osztódásának szabályozási hibái okozzák, melyeket rosszindulatú sejtosztódásoknak nevezünk. A rákos megbetegedések genetikai jellegűek, de nem feltétlenül öröklődnek, legtöbb esetben belső és külső tényezők váltják ki.

Tünetei: Számos tünete lehet, attól függően, hogy hol helyezkedik el a daganat, milyen nagyságú, mennyi áttét van. A diagnózis felállítása orvosi felügyelet mellett, különböző vizsgálatok (vérvétel, biopszia, műtét) elvégzésével végezhető.

Gyógymód: Napjainkban a legtöbb, időben észrevett rákos megbetegedés már kezelhető, sok teljesen gyógyítható (gyógyszeres kezelések, műtét, kemoterápia, stb.). A megelőzés is fontos, melyben szerepet játszik életmódunk, életvitelünk.

Javasolt gyógynövények

Szenna
Orvosi aloé
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Szennafajok (Cassia spp.)

Felhasználási javaslat

 

Csak orvosi felügyelet mellett, az orvos tanácsát kikérve alkalmazzuk.

Kereskedelmi forgalom:

 

Szálas termékként és filteres teaként szerezhető be.

 

Környezeti igénye: A szenna hazánk környezeti adottságai mellett nem termeszthető. Melegkedvelő, szárazságtűrő, sótűrő sitavagi növény. A levél- és termésdrogokat kézzel gyűjtik érzékenysége miatt. Elsősorban Indiában termesztik.

Érdemes tudni róla...

A szenna drogja a levele (Sennae folium) és a termése (Sennae acutifoliae fructus, Sennae angustifoliae fructus). Hatóanyagai a szennozidok (diantron-glikozidok), flavonoidok, nyálkaanyag, aloe-emodin.

 

Életmód: Évelő cserjék. Két faja jelentős: az egyiptomi szenna (Cassia senna L.) és a keskenylevelű szenna (Cassia angustifolia).

 

Levélzet: Lándzsás, ép szélű, bőrnemű levelei párosan szárnyaltak.

 

Virágzat, termés: Sárga fürt virágaiból lapos, barna hüvelytermés fejlődik.

 

Gyógyhatásai:

 

​A szenna hashajtó hatású, gátolja a folyadékvisszaszívást a belekben, ezért székrekedés, aranyér esetén alkalmazható. Rákos betegségek kezelésében is hatásos eredményeket érnek el a beőle készült gyógyszerekkel.

Erős hatású szer, nagy mennyiségben hányingert, szédülést, görcsös hasfájást okozhat!

 

Vigyázat!!!

Alkalmazása várandósság alatt ellenjavallt. A felszívódó vegyületek az anyatejben is kiválasztódhatnak, ezért óvatosságból szoptató anyáknak sem javasolt alkalmazásuk. Hosszú időn át történő alkalmazása nem javasolt.

Neked használt már a szenna? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Orvosi aloé (Aloe barbadensis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Csak orvosi felügyelet mellett, az orvos tanácsát kikérve alkalmazzuk. 

 

Kereskedelmi forgalom:

 

Számos gyógykészítmény alapanyagaként, krémekben, zselékben, italként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Az aloé melegigényes, szárazságtűrő, napfénykedvelő. Talaj iránt nem igényes. Gyökérsarjakkal vagy gyökérdugvánnyal szaporítható. Óvatósan, eredési helyükön, éles késsel vágjuk le az anyanövényről a 10-15 cm nagyságú sarhajtásokat, majd laza talajba ültessük.

 

Betakarítás:

 

A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat.

Érdemes tudni róla...

Az orvosi aloé drogja a standardizált aloé száraz kivonat (Aloe extractum siccum normatum) és a leveleiből kinyert, szárított sejtnedv (Aloe barbadensis). Legfontosabb hatóanyaga az aloin. További hatóanyagai a lignán, szabad aloe-emodin, gyanta, monoszacharidok, poliszacharidok, vitaminok (A, B, C, E), ásványi anyagok, szalicilsav, illóolaj.

 

Életmód: Örökzöld, pozsgás, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere erőteljes növekedésű, rostos szerkezetű. Szára nincs, az aloé 1-1,5 m nagyságúra képes megnőni.

 

Levélzet: Tömött rózsában álló levelei húsosak, lándzsás alakúak, zöld, szürkészöld színűek, epidermiszük viaszos bevonatú. 

 

Virágzat, termés: Élénksárga  füzér virágzata szagtalan, eredeti élőhelyén a madarak végzik a beporzást. Termése toktermés.

 

Gyógyhatásai:

 

Külsőleg: Az orvosi aloé nedve természetes védőréteget képez a bőrön, hidratáló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatású. Serkenti a kötőszöveti rostok kialakulását, így gyorsítva a sérült bőr gyógyulását. Alkalmazhatjuk égések, sebek, forrázások, napfény okozta leégések kezelésére.

 

Belsőleg: Immunrendszer erősítő, vírusölő hatású, a rákos sejtek szaporodását is gátolja. Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat!
 

Vigyázat!!!

Bélműködés-serkentő hatása miatt vakbélgyulladás, bélelzáródás, terhesség, szoptatás és ismeretlen eredetű hasi fájdalmak esetén alkalmazása nem javasolt.

 

Neked használt már az aloé? Kérjük, értékeld a hatását!

A citromfű drogjai a levél (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtás (Melissae herba). A növény drogjai az illóolaj (citrál, citronellál, linalool, geraniol), rozmaring-karbonsav, flavonoidok, triterpének. A friss citromfűből kinyert illóolaj az Aetheroleum melissae.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Virágzat: Július elejétől augusztus végéig virágzó fehér virágai álörvökben helyezkednek el.


Termés: Makkocska termései fényes fekete színűek.

 

 

Egyéb gyógyhatásai:

 

Alkalmazása belsőleg:

Nyugtató hatású. Ideges gyomor-, bél-, és szívbántalmak esetén alkalmazhatjuk.

A szárított levelekből készített tea étvágyjavító, segíti a nyugodt alvást, így lefekvés előtti teakeverékekben alkalmazhatjuk.

 

Alkalmazása külsőleg:
Külsőleg antivirális hatású. A levelek vizes kivonatát krémekben, kenőcsökben használják, elsősorban vírusszaporodást gátló hatása miatt. 

 

Vigyázat!!!

Gátolja a pajzsmirigyserkentő (tireotrop) hormon működését, ezért nagy adagban és hosszú távon kedvezőtlen lehet, pajzsmirigy-elégtelenség esetén ellenjavallt.

Érdemes tudni róla...

Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem