Prosztatagyulladás kezelése gyógynövényekkel

A prosztatagyulladás a férfiakat érintő egyik leggyakoribb prosztata megbetegedés.

 

Okai: Baktériumos fertőzés, alsó húgyúti gyulladás, ismeretlen okok.

Tünetei: Gyakori vizelési inger, vizelési-, vizelés utáni fájdalom, alhasi fájdalom, végbéltáji fájdalom, húgycső váladékozás, potenciazavar.
Gyógymód: Immunerősítés, vitamin-és ásványianyag pótlás, gyógykészítmények, gyógynövények alkalmazása.

 

Javasolt gyógynövények

Nagy csalán
Maghéj nélküli tök
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Nagy csalán (Urtica dioica)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy evőkanálnyi csalán szárított gyökerét 2,5 dl vízhez adjuk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni. Hosszabb alkalmazás esetén kérjük ki orvosunk tanácsát.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be. Kozmetikumok alapnyagaként is találkozhatunk vele. 

 

Termesztés/Gyűjtés:

Hazánkban szinte mindenütt előfordul, kedveli a tápanyagban gazdag, nedves élőhelyeket, nitrogén jelző növény. Tavasztól őszig gyűjthetjük. A leveleket kesztyűben, alulról fölfelé húzva szedhetjük le a szárról. Ha herbát vágunk, a felső 30-40 cm-es szárrészt vágjuk le.

 

Előkészítés:

A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk. A leveleket a szárítás során gyakran forgassuk. A gyökereket szárítás előtt mossuk meg.

Érdemes tudni róla...

A nagy csalán drogja szárított levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba), gyökere (Urticae radix). A levelek és a herba hatóanyagai: karotinoidok, klorofill, flavonoidok, vitaminok (B, C, K), triterpének, szterolok, ásványi anyagok. A gyökér hatóanyagai: szterolok.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Barnássárga gyöktörzse hosszú, elágazó. Szára négyélű, 20-150 cm, nem elágazó.

 

Levélzet: Levelei fűrészes szélűek, keresztben átellenes állásúak. 

 

Virágzat: Május végétől szeptemberig virágzik. Álfüzér virágzata apró, a levelek hónaljában és a szár csúcsán találhatók.


Gyógyhatásai:

 

​A nagy csalán levele vitamin- és ásványianyag forrás. Antibiotikus hatása miatt nátha, meghűlés esetén teájának fogyasztása ajánlott. Gyökere prosztata problémák esetén alkalmazható. Tisztító-, vértisztító-, vizelethajtó teák része. Főzelék is készíthető belőle, mely a spenót főzelékre hasonlít. Biogazdálkodás során a csalánból készített főzet gombás betegségek és rovarok ellen javasolt. 

 

Vigyázat!!!

A csalántea nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, bőrégést és vizeletpangást eredményez!

Neked használt már a csalán? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Maghéj nélküli tök (Cucurbita pepo L. subsp. pepo convar. pepo var. styriaca)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Maghéj nélküli tök olaját drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezhetjük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Olajként, számos gyógykészítmény alapanyagaként szerezhető be. 

 

Termesztés:

Meleg- és napfényigényes, szárazságtűrő, a fagyokat rosszul tűri. A talajtípus iránt nem túl igényes, a legjobb termést azonban a tápanyagban gazdag, középkötött vályogtalajon adja. Április végén, május elején vethetjük.

 

Betakarítás:

A kabaktermések beérésekor, szeptemberben kezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor a termés kocsánya barna színű, a levelek száradnak.

 

Előkészítés:

A begyűjtött magokat meg kell tisztítani a termésrészektől. Száraz, fénytől védett helyen szárítsuk.

Neked használt már a tök? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A maghéj nélküli tök drogja az érett magja (Cucurbitae semen) és a magból kinyert zsírosolaj (Oleum cucurbitae). Legfontosabb hatóanyaga a zsírosolaj, melyben többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav) és zsírsavszármazékok vannak. Ezenkívül magas E-vitamin tartalmú, és található benne fitoszterol, protoklorofill is.

 

Életmód: Egyéves, lágy szárú, indás szárú növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökérzete mélyrehatoló, erőteljes. Szára felálló vagy futó, indás, serteszőrökkel borított, 3-5 m hosszú.

 

Levélzet: Levelei mélyen szeldeltek, élénkzöldek, szőrözöttek, rajta apró tüskékkel. 

 

Virágzat, termés: Élénksárga összeforrt lepel virágzata tölcsér alakú. Termése kabaktermés, mely gömbölyű vagy hosszúkás, színe sárga, sárgászöld vagy márványozott. Termésenként kb. 500 db tojásdad alakú mag található. A mag szürkészöld színű, hártyaszerű héj borítja.


Gyógyhatásai:

 

​Zsírosolaja, az Oleum cucurbitae antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. A maghéj nélküli tök többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek az agyi és idegi működést fokozzák, javítják a szervezet szellemi és testi teljesítőképességét. A szervezet A-vitamin-szükségletének fedezését is segíti, mint provitamin-forrás. Antioxidáns hatása révén védi a szervezetben található enzimeket, hormonokat és vitaminokat a szabad gyököktől. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Prosztata problémák esetén a belőle készült gyógykészítmények hatásosak. 

 

Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem