Pikkelysömör kezelése gyógynövényekkel

A pikkelysömör a bőr felületén kialakuló betegség, mely a bőr fokozott elszarusodásával jár. Oka a szarutermelő sejtek túlműködése, túlburjánzása, fokozott működése. Kialakulása genetikai adottság, de külső tényezők is szerepet játszhatnak (pl. gyulladás a szervezetben, fokozott stressz).

 

Tünetei: Bizonyos területeken (elsősorban könyök, térd, végtagok, fejbőr) vaskos, fehér, pikkelyszerű bőrelváltozások, melyek szárazak, nem nedveznek. Előfordulhat az egész testen megjelenve is: ilyenkor 1-2 cm nagyságú pikkelyesedés jellemző.

Gyógymód: Végleges gyógyulásra jelenleg nem született megoldás, de a tünetek kezelésére, enyhítésére különböző terápiás módszerek léteznek. Kenőcsök, krémek, gyógynövényekből készített lemosók, olajok alkalmazása ajánlott.

Javasolt gyógynövények

Dió
Kakukkfű
Kamilla (Orvosi székfű)
Citromfű
Közönséges orbáncfű
Ligetszépe
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 
 

Dió (Juglans regia)

Elkészítési/Felhasználási javaslat - Értékeld!

 

Egy csapott teáskanál dió szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, 10-15 percig áztassuk benne. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Nedvesítsünk át vele vattapamacsot és mossuk át a problémás bőrfelületet.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított formában, valamint teakeverékek részeként vásárolhatjuk meg.

 

Gyűjtés:

 

A diólevelet kifejlődés után, júniustól augusztusig, a termést ősszel gyűjtjük.
 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A leveleket vékony rétegben kiterítve, árnyékos, szellős helyen szárítjuk, sötét, száraz helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A dió drogja a levele (Juglandis folium). Terméshéj, levél hatóanyagai: juglon, flavonoidok, cseranyagok, illóolaj, C-vitamin. Termés hatóanyagai: telítetlen zsírsavak, fehérjék, ásványi anyagok (Mg, K, Ca), és vitaminok (E-, B-vitamin).
 

Életmód: A dió 15-25 m magasra növő, közepes vagy nagy méretű, egylaki, lombhullató fa.

 

Levélzet: Levelei páratlanul szárnyaltak, összetettek, bőrneműek, oválisak.

 

Virágzat: Április-májusban virágzó porzós virágai barkában fejlődnek, sárgászöld színűek, termős virágai alig észrevehetőek az ágvégeken.

 

Termés: Termése zárt kupacsú makk, melynek külső burka zöldes színű, érés után könnyen leválik a csonthéjról. A csonthéjban található mag húsos, magas olajtartalmú.


Gyógyhatásai:

 

Belsőleg: Serkenti az agy működését,  gyulladáscsökkentő, összehúzó, fertőtlenítő, antioxidáns hatású. Hasmenés kezelésére, gyomorpanaszokra, gyomor- és bélhurut esetén hatásos.  Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő, érelmeszesedést gátló.

Külsőleg (levélzet): ülőfürdő, fekélyes, ekcéma, kelések, akne, aranyér kezelésére, gargalizálószerként.

 

Vigyázat!!!

Csak kis mennyiségű fogyasztása javasolt.

 

Neked használt már a dió? Kérjük, értékeld a hatását!
 
 

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Elkészítési/Felhasználási javaslat - Értékeld!

 

Egy csapott teáskanál kakukkfű szárított hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne. Kesernyés íze miatt ízesíthetjük mézzel, friss citrom levével. Teaként is fogyaszthatjuk, illetve a problémás felületeket átkenhetjük vele.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, filteres teaként, valamint teakeverékek alapanyagaként találkozhatunk vele. Olajként és köhögéscsillapító köptetők alapanyagaként is megvásárolhatjuk.

 

Termesztése:

 

A kerti kakukkfű hazánkban nem őshonos, a mediterrán vidék jellegzetes gyógynövénye. Termesztése során vegyük figyelembe, hogy meleg- és fénykedvelő, a talajban pangó vizet rosszul tűri, a tápanyagban gazdag, meszes talajt kedveli. Magról vagy tőosztással szaporítható. Évente kétszer vághatjuk. A betakarítást napos időben, a kakukkfű virágzása alatt végezzük.

 

Előkészítés:

 

A levágott hajtásokat száraz, szellős helyen a szüret után azonnal szárítsuk. Száraz, sötét helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A kerti kakukkfű drogja az el nem fásodott virágzó hajtások (Thymi herba). Illóolaja a Thymi aetheroleum. Hatóanyagai az illóolaj (timol, karvakrolt, cimolt), cserzőanyag, gyanta, keserűanyag, szaponin.

 

Életmód: Fásodó szárú, évelő félcserje.

 

Gyökérzet: Gyökere fás, szára alul fásodó, 20-50 cm magasra növő.

 

Levélzet: Levelei lándzsás alakúak, kissé szőrösek, illóolajtartó mirigyekkel pontozott.

 

Virágzat, termés: Álfüzér virágzata álörvökből áll, májustól virágzik. Termése az ajakosokra jellemző, 4 makkocska termés.

 

Gyügyhatása:

 

A kerti kakukkfű legfontosabb felhasználási területe a köhögés csillapítása, köptető, görcsoldó és antibakteriális hatásai miatt. Köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyaga.

 

Külsőleg: alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer, kivonata szájvizek, illatszerek, likőrök alapanyaga.

 

A gasztronómiában igen közkedvelt fűszer.

 

Vigyázat!!!

Nagy dózisban szédülést, fejfájást, hányingert okoz. Hosszabb ideig tartó, nagyobb adagokban történő használata ellenjavallt.

Kisgyermeknek, szívelégtelenségnél, pajzsmirigy elégtelenségnél TILOS használni!

Neked használt már a kakukkfű? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Orvosi székfű/Kamilla (Matricaria chamomilla)

Elkészítési/Felhasználási javaslat - Értékeld!

 

Egy csapott teáskanál orvosi székfű szárított virágát adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le. Borogatásként is használhatjuk, ebben az esetben várjuk meg míg a főzet szobahőmérsékletre hűl.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, teakeverékek részeként vagy kenőcsök alkotórészeként szerezhetjük be.

 

Gyűjtése, termesztése:

 

Hazánk szinte egész területén előfordul. Kedvelt helyei a szikes területek. Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő. Augusztus végén, szeptember elején vethetjük a talaj felszínére, mivel csak fényen csírázik.

 

Betakarítás:

 

A vágást száraz, napos időben, a virágok nyílásakor - amikor a virágzat fehér színű, nyeles virágai már vízszintesen állnak- végezzük.

 

Előkészítés:

 

A levágott virágokat azonnal szárítani kell hatóanyagaik megtartása érdekében. Árnyékos, szellős helyen, kiterítve szárítsuk. A megszáradt virágokat a szárrészektől, egyéb növény maradványoktól tisztítsuk meg. Száraz, fénytől védett helyen, papírral bélelt dobozban vagy papírzsákban tároljuk.

Érdemes tudni róla...

 Az orvosi székfű drogjai a virágzat (Matricariae flos) és illóolaja (Matricariae aetheroleum). Hatóanyagai az illóolaj, flavonoidok, kumarinok, nyálkaanyagok. Az illóolaja kék színű a benne található kamazuléntől.

 

Életmód: Az orvosi székfű áttelelő egyéves növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere sekélyen helyezkedik el a talajban. Szára felálló vagy elfekvő, 5-80 cm magasra növő.
 

Virágzat: Fehér végálló fészekvirágzata áprilistól júniusig virágzik. Kaszattermése szürkésfehér színű.

 

 

Egyéb gyógyhatásai:

 

Nyugtató, emésztést serkentő, görcsoldó, szélhajtó hatású.

Az orvosi székfűből készített tea gyomor panaszok, bélnyárkahártya gyulladás, fekély esetén alkalmazandó.

Nátha, meghűléses betegségek kezelésekor izzasztó teaként, valamint inhalációra is kiváló. Külsőleg: sebgyógyulás elősegítésére, fogíny vérzésre, szemborogatásként. 

 
Neked használt már a kamilla? Kérjük, értékeld a hatását!
 
 

Citromfű (Melissa officinalis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat - Értékeld!

 

Egy csapott teáskanál citromfű szárított levelét vagy hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be.

 

Termesztés/Gyűjtés: Meleg-és fénykedvelő növény, hazánkban a Dunántúlon elvadultan szórványosan fordul elő. Szinte minden talajon termeszthető, nem igényes faj, a szárazságot is jól tűri.

 

Előkészítés: A levelek gyorsan barnulnak, nyomásra érzékenyek. A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A citromfű drogjai a levél (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtás (Melissae herba). A növény drogjai az illóolaj (citrál, citronellál, linalool, geraniol), rozmaring-karbonsav, flavonoidok, triterpének. A friss citromfűből kinyert illóolaj az Aetheroleum melissae.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Vékony gyökerei az elfásodó gyöktörzsből erednek, melyből vízsszintesen kúszó, tarackoló sarjakerednek. Szára bokrosan elágazik, 50-100 cm magasságúra növő.

 

Levélzet: Keresztben átellenes levelei fűrészes szélűek, tojásdadalakúak, hasonlítanak a csalánhoz. Felületük szőrözött.

 

Virágzat: Július elejétől augusztus végéig virágzó fehér virágai álörvökben helyezkednek el.


Termés: Makkocska termései fényes fekete színűek.

 

Gyógyhatásai:

 

Alkalmazása belsőleg:

Nyugtató hatású. Ideges gyomor-, bél-, és szívbántalmak esetén alkalmazhatjuk.

A szárított levelekből készített tea étvágyjavító, segíti a nyugodt alvást, így lefekvés előtti teakeverékekben alkalmazhatjuk.

 

Alkalmazása külsőleg:
Külsőleg antivirális hatású. A levelek vizes kivonatát krémekben, kenőcsökben használják, elsősorban vírusszaporodást gátló hatása miatt. 

 

Vigyázat!!!

Gátolja a pajzsmirigyserkentő (tireotrop) hormon működését, ezért nagy adagban és hosszú távon kedvezőtlen lehet, pajzsmirigy-elégtelenség esetén ellenjavallt.

Neked használt már a citromfű? Kérjük, értékeld a hatását!
 
 

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Elkészítési/Felhasználási javaslat - Értékeld!

 

Egy csapott teáskanál orbáncfű szárított virágos hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Teaként is fogyaszthatjuk, illetve a problémás felületeket átkenhetjük vele.

Fontos: Használatakor fényérzékenységi reakció alakulhat ki.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, illetve különböző gyógykészítmények alapanyagaként szerezhető be.

 

Gyűjtés:

 

Magyarországon sok természetes flórában előfordul. Az orbáncfű hatóanyagtartalma a virágzás kezdetén a legmagasabb, így ekkor tanácsos gyűjteni. A virágos szár felső részét vágjuk.

 

Előkészítés:

 

A vágás után, árnyékos, szellős helyen, azonnal szárítsuk a hajtásokat, majd hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A közönséges orbáncfű drogja a virágzás alatt gyűjtött legfeljebb 40 cm hosszú virágos hajtása (Hyperici herba). Drogja tartalmaz hipericin-származékokat, cseranyagokat, flavonoidokat, illóolajat.

 

Életmód: A közönséges orbáncfű lágy szárú évelő.

 

Levélzet: Keresztben átellenes levelei tojásdad alakúak, fény felé tartva áttetsző pontok látható rajtuk.

 

Gyökérzet, szár: Orsó alakú gyökere dúsan elágazó, szára alul fás, fent dúsan elágazó, felületén fekete pontok láthatók.

 

Virágzat: Júniustól szeptemberig virágzó, aranysárga virágai bogernyőt alkotnak.

 

Termés: Termése háromrekeszű toktermés.


Gyógyhatásai:

 

Orbáncfű kivonat: depresszió ellen alkalmazható. Magas flavonoid tartalmának köszönhetően antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatású, gátolja egyes influenza vírusok szaporodását. Külsőleg: nehezen gyógyuló égési sebekre. Orbáncfű tea: Segíti a sejtek regenerálódását, máj- és epevédő hatású. Téli depresszió esetén ajánlott fogyasztása. Hipericizmus: Használatakor fényérzékenységi reakció alakulhat ki. 

 

Vigyázat!!!

Orbáncfű fogyasztásának idején a napfénytől tartózkodni kell, mert hólyagos kiütéseket okoz! Meghatározott gyógyszerekkel és bizonyos élelmiszerekkel együtt nem fogyasztható! Kizárólag csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

Neked használt már az orbáncfű? Kérjük, értékeld a hatását!
 
 

Ligetszépe (Oenothera biennis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat: - Értékeld!

 

Egy fültisztító pálcikára csöppentsünk néhány csepp ligetszépe olajat, majd kenjük át vele a problémás bőrterületet.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben olajként, szirupként, kapszulaként találkozhatunk vele.

 

Gyűjtés:

 

Hazánkban töltések mellett, réteken, ugarokon a leggyakoribb. Virágos hajtását, levelét nyáron, gyökerét ősszel gyűjtsük.

 

Előkészítés:

 

A leveleket, gyökereket vékonyan kiterítve száraz, árnyékos helyen szárítsuk. A hajtást felkötözve vagy kiterítve szárítsuk.

Érdemes tudni róla...

A ligetszépe drogja a levele (Oenotherae folium), virágos hajtása (Oenotherae herba), gyökere (Oentoherae radix) és az érett magvakból nyert zsíros olaja (Oenotherae biennis oleum) . Hatónyagai az esszenciális zsírsav-tartalmú olajok (linolsav, gamma-linolénsav), olajsav, palmitinsav-gliceridek, fehérjék, keményítő.

 

Életmód: A ligetszépe vagy parlagi ligetszépe 1-1,5 m magasra megnövő, évelő, lágyszárú növény, Észak-Amerikából származik.

 

Levélzet: Átellenesen álló levelei pálhásak.

 

Virágzat: Éjszaka nyíló, sárga füzérszerű virágai nagyok, júniustól szeptemberig nyílnak.

 

Termés: Termése négykopácsú tok.


Gyógyhatásai:

 

Belsőleg (zsíros olaj): A gamma-linolénsav a segít a  szervezet számára szükséges prosztaglandinok előállításában.

Enyhíti a PMS, a menstruáció és az endometriózis kellemetlen tüneteit.

Hatásos ízületi panaszok, reuma esetén. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, javítja a koszorúér keringését.

 

Belsőleg (gyökérzet): A gyökérzetből készített szirup hrutuoldó, köhögéscsillapító hatású.

 

Külsőleg (zsíros olaj): A ligetszépe segíti a bőr megújulási folyamatait, száraz, gyulladt bőr,  neurodermatisz, ekcéma, akné és egyéb bőrproblémák esetén hatásos.
 

Neked használt már a ligetszépe? Kérjük, értékeld a hatását!
Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem