Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében

A légúti megbetegedések kisgyerekkorban a legveszélyesebbek, hiszen ilyenkor könnyebben kialakulhat a krupp, azaz a nehézlégzéssel járó légúti megbetegedés. Minél fiatalabb a kisgyerek annál szűkebbek a légutai, így a krupp jellemzően 3 éves kor alatt alakulhat ki. Az ilyen jellegű súlyos esetek megelőzéseképpen készítsünk sótálat, mely roppant egyszerűen csökkentheti a légúti megbetegedéssel járó fertőzések súlyosabbá válását.

Mi az a krupp?

A krupp jellemzően a csecsemők és kisgyermekek betegsége, oka a felső és alsó légutak vírusos megbetegedése, mely belégzéskor nehézlégzést okoz. Általában éjszaka és váratlanul jelentkezik, ilyenkor a beteg gyerek száraz, ,,ugató” köhögés mellett vesz levegőt.

Fontos megjegyeznünk, hogy a sótál a megelőzésben segíthet: a sós, párás levegő ugyanis segíti a könnyebb légzést, meggátolja a légutak kiszáradását. Emellett a hideg vizes párásítás, a friss és hideg levegővel való szellőztetés is ezt segíti.

 

Hogy készítsünk sótálat?

Semmi másra nem lesz szükségünk, csak egy üvegtálra, egy tálcára, vízre, na és egy nagyobb parajdi sótömbre. A sótál olyan mikroklímát biztosít, mely segíti a légúti megbetegedésben szenvedők, kruppra hajlamosak, vagy asztmások nyugodt pihenését, alvását, így azt közvetlenül az ágy mellé helyezzük.

Hozzávalók:

  • 2 kg adalékmentes parajdi kősó

  • magas falú üvegtál

  • 1,5-2 l víz

A kősót az üvegtálba helyezzük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy a kősót teljesen ellepje. A sótálat helyezzük egy tálcára a hálószobában az ágy mellé. Nem kell radiátor vagy melegítő eszköz mellé helyezni: a szoba hőmérséklete tökéletes lesz a só kicsapódásához, párolgásához.

Néhány héten belül a só körben kicsapódik az edény falára, gyakorlatilag egy telített sóoldat keletkezik. Ezzel megnő a párolgási felület: már nem csak az edény tetején tud a só párologni, hanem a tál egész felületén. A későbbiekben az elpárolgó vizet mindig pótoljuk. A sótál kb. fél évig funkcionál, ezt követően a kősót is pótolnunk kell.

A párologtató sótál készítéséről videó is készült, így lépésről lépésre láthatjuk, hogyan tudjuk otthon elkészíteni.

További infók: www.sopince.hu

Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt
Receptek szőlővel, borral
Receptek sütőtökből
Ezerarcú cukkini
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem