A fenyő gyógyhatásai

Mikor is lenne aktuálisabb a fenyőről olvasni, mint a karácsonyi ünnepek közeledtével. Az erdei fenyő ünnepi díszbe borulásán felül gyógyhatásairól is igen ismeretes. Tűleveleiből kivont illóolaja antiszeptikus hatású, segít a légzőszervi megbetegedések tüneteinek enyhítésében.

Az erdei fenyő jellemzői

 

Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) ritka koronájú, eurázsiai fenyőféle. Héjkérge a talajhoz közel szürkés-barna, mélyen repedezett, magasabb részein vöröses színű. 20-35 m magasra növő törzse egyenes, melyen örvökben nőnek ágai.  Merev, hegyes, sötétzöld színű, félhenger alakú levelei kettesével helyezkednek el, 4-7 mm hosszúak. Virágzata toboz. Tojásdad rügyeinek felülete nem gyantás, hossza 6-12 mm. Tobozai 3-6 cm nagyságúak, tojásdadok. Magjai sok sziklevéllel csíráznak.

 

Az erdei fenyő az egyik legigénytelenebb és legellenállóbb fenyőfaj. Fagy- és szárazságtűrő, elsősorban domb- és hegyvidékeken fordul elő. Bár hazánkba nem őshonos, a Délnyugat-Dunántúlon hatalmas erdei fenyves található. Kedveli a savas pH-jú, köves, sziklás élőhelyeket. Leginkább a félárnyékot vagy a direkt napfényt szereti.

Az erdei fenyő hatóanyagai

 

Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam (Terebinthina) két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Illóolaja az Aetheroleum Terebinthinae rectificatum, mely különböző terpéneket (alfa-pinén) tartalmaz. A fenyőgyanta (Colophonium) diterpénekből és lignánokból áll.

Az erdei fenyő gyógyhatásai, felhasználása

 

Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja. Az ilyen termékek vérbőséget okozhatnak, ezért pl. terhesség alatt alkalmazásuk nem javasolt. A fenyőgyantát ugyancsak a gyógyászat gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazza. A bőrgyógyászat ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket készít az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból.

 

Az erdei fenyő fiatal ágaiból gyógyfürdőt készíthetünk, mely hatásos a reumás bántalmak, ízületi problémák kezelésére. Ehhez 2-3 darab 15-20 cm hosszú ágat összedarabolunk, 10 percen át 1 liter vízben főzzük, leszűrjük, majd fürdővizünkhöz adjuk. A fürdőt ízületi problémák, köszvény, reumás panaszok enyhítésén kívül nyugtató hatása miatt is alkalmazhatjuk.

 

Illóolaja antiszeptikus hatású, mely segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír.

+ 1 tipp:

Készítsünk fenyőszörpöt!

 

Hozzávalók:

3-4 fiatal erdei fenyőág vagy friss hajtás összedarabolva

0,5 kg nyírfacukor

1 fél citrom leve

víz

 

Az összedarabolt erdei fenyő hajtásokat vagy ágakat beletesszük egy fazékba, annyi vizet öntünk rá, hogy pont ellepje. Lassú tűzön 20 percig főzzük, majd leszűrjük. Visszatesszük az edényt a tűzhelyre, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és felforraljuk. Forrás után közepes lángon további 30 percet főzzük. Steril üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.

Homoktövissel az erős immunrendszerért
Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya
Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer
Kedvelt karácsonyi fűszerek gyógyhatásai
Sütőtök, az őszi-téli kedvenc

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem