3 szezonális nasi az őszi szünetre

Amióta bevezették az őszi szünetet, a legtöbb szülő is kivesz néhány kikapcsolódásra fordítható szabadnapot, amit pihenéssel tölt el a szeptemberi, októberi hajtás után. A mi tanácsunk, hogy ez a pár nap tényleg csak a lelki és testi feltöltődésről, játékról, kirándulásról és közös, akár konyhai alkotásról szóljon. Nincs is jobb a gyerekekkel közösen készíteni valami egészséges finomságot, amiről elmesélhetik, ők is segítettek a készítésében.

Diós- aszalt szilvás energiagolyók

 

A legkisebbekkel is izgalmas elfoglaltság könnyen formázható, gyurmaszerű masszából nasikat készíteni. A diót természetesen cserélhetjük mandulára, és ha jobban szeretjük a datolyát, mint az aszalt szilvát, bátran használjunk azt helyette. A végén ízlésünk szerint díszíthetjük a golyókat és a nap bármely szakaszában bekaphatunk belőlük 1-2 darabot.

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió

  • 10 dkg zabpehely

  • 10 dkg aszalt szilva

  • 1 dl tej

  • 1 banán

A díszítéshez: kókuszreszelék, szezámmag, kakaópor

Az összes hozzávalót egy késes robotgépbe tesszük, addig turmixoljuk, míg homogén masszát nem kapunk. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk, amiket meghempergetünk kedvünk szerint kókuszreszelékben, szezámmagban vagy kakaóporban.

Almás-sütőtökös gofri

 

Az otthon töltött napok alatt hagyjunk időt a hosszú reggelire. Végre nem kell időre beérni az óvodába, iskolába, munkahelyre, ezért maradjunk délelőtt pizsamában és legyen a reggelikészítés is közös program. Egy ropogós, meleg gofrinál nincs is jobb napindító, főleg ha csupa egészséges hozzávalóból készítjük.

Hozzávalók:

  • 20 dkg tönköly búzaliszt

  • 1 evőkanál szódabikarbóna

  • 2 közepes alma megtisztítva, lereszelve

  • 20 dkg sütőtök megtisztítva, lereszelve

  • 3 tojás

  • 1 csipet só

  • 1 dl olaj

  • 10 dkg méz

A hozzávalókat egymás után egy robotgépbe tesszük és közepes fokozaton sima tésztává összedolgozzuk. Nagyjából egy merőkanálnyi adagot a gofri sütőbe teszünk és kisütjük a gofrikat. Gyümölcslekvárt, fahéjat, mogyorókrémet kínálunk mellé.

Hozzávalók:

  • 4 szelet kenyér

  • 1 doboz feta sajt

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • friss fűszernövények (petrezselyem, citromfű, kakukkfű)

  • 1 fürt szőlő

Szőlős-fetás szendvicsek

 

Az egyszerűség legyen fontos szempont a pihenő alatt, a bonyolult recepteket most inkább hanyagoljuk. Uzsonnára tökéletes választás egy krémsajtos szendvics, amit azzal dobhatunk fel, ha a megszokott paradicsom, paprika szeletek helyett szőlővel vagy fügével díszítünk.

A szőlőt megmossuk, papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A kenyérszeleteket négy részre vágjuk. A fetasajtot egy tálba tesszük, villával alaposan összetörjük, hozzákeverjük az olívaolajat és a friss, apróra vágott fűszereket. A fetakrémet a kenyerekre kenjük. A szőlőszemeket félbevágjuk, ha van bennük mag, azt eltávolítjuk, 3-4 darabot a szendvicsek tetejére helyezünk.

Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt
Receptek szőlővel, borral
Receptek sütőtökből
Ezerarcú cukkini
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem