A fehér fagyöngy gyógyhatásai

A fehér fagyöngy Európa egész területén elterjedt félélősködő, örökzöld növény. Fő hatóanyaga a lektin, amely erősíti az immunrendszert, azonban nagy mennyiségben és rosszul alkalmazva mérgező hatású.

A fehér fagyöngy jellemzői

 

A fehér fagyöngy (Viscum album) az egyik legősibb gyógynövény, amit már az ókorban is alkalmazott az emberiség. Mai jelentőségét a húszas években szerezte, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét. A legújabb kutatások szerint sejtvédő és immunerősítő tulajdonságú, valamint gátolja az áttétek kialakulását.

 

A fagyöngy a szantálfafélék (Santalaceae) családjába tartozik. Európa egész területén elterjedt kétlaki, félélősködő, örökzöld növény. Szívógyökerei a gazda fák ágaiból táplálkoznak. Villás ágrendszere 50-120 cm átmérőjű gömb alakot képez. Zöldessárga levelei bőrneműek, a levél mindkét oldala légzőnyílásokkal borított. Télen nyíló virágai február-márciusban termékenyülnek meg, bogernyőt alkotnak. Kétlaki növény, így a női és a hím ivarú virágok külön fákon vannak jelen. Decemberben érő termése fehér színű, enyves bogyó áltermés, benne egy-két szív alakú mag érik. A bogyók enyhén mérgezőek, allergiás tüneteket okoznak, így azokat óvatosan használjuk.

A fákon megtapadó magvait a madarak hordják szét a bogyó elfogyasztásával: a csíranövény szívógyökerei áthatolnak az ágak kérgén és onnan szívják el a vizet és a tápanyagot. Leggyakrabban puhafájú fafajokon nő, de szinte minden fafajon képes megtelepedni, kedvelt gazdanövényei az akác, a hárs, a nyár, a juhar, a kőris és a fűz.

 

A fehér fagyöngy gyűjtése, szárítása

 

A fehér fagyöngy leveleit (Viscii folium) és 5 mm-nél nem vastagabb, fiatal ágait (Viscii albae stripes) novembertől februárig gyűjthetjük. Az ágakat a bogyóktól megtisztítva, vágás után közvetlenül, száraz és szellős helyen szárítsuk.

A fehér fagyöngy élettani hatásai, felhasználása

 

A fagyöngy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, nyálkát, fehérjét, valamint alkaloidákat, kávésavat, szaponint, gyantát, kolint, acetilkolint, lektint, polipeptidet, viszkotoxint, poliszacharidokat.

 

Fő hatóanyaga a lektin, amely erősíti az immunrendszert, azonban nagy mennyiségben és rosszul alkalmazva mérgező hatású. Összetevői serkentik az endorfinok, azaz a természetes hangulatjavítók és a fájdalomcsillapítók termelését a szervezetben. A rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában sejtosztódás gátló hatása miatt alkalmazzák.

A fehér fagyöngyből készített tea vérnyomás szabályozó és érvédő hatású, de itt is fontos megemlíteni a kontrollált és óvatos fogyasztását mérgező hatása miatt. Teáját nem forralással készítjük, hanem félnapos, hideg vízben való áztatással. Egy csapott evőkanálnyi fagyöngy szárított leveles hajtását 2,5 dl hideg vízzel leöntünk, 12 órán át áztatjuk, majd leszűrjük, és étkezés előtt fogyasztjuk.

Köhögéscsillapító hatása miatt szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre használják. Nyugtató hatása miatt az epilepsziás rohamok megelőzésében is hatásos.

Külsőleg: Visszérre, ízületi fájdalmakra, reumára összezúzott leveléből és bogyójából meleg borogatást készíthetünk.

 

Teafű, különböző gyógyhatású tabletták, tinktúra, friss lé és kenőcs formájában szerezhetjük be.

Homoktövissel az erős immunrendszerért
Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya
Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer
Kedvelt karácsonyi fűszerek gyógyhatásai
Sütőtök, az őszi-téli kedvenc

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem