Miért éppen gyógynövényspirál?

Ha az embernek saját gyógynövényspirálja van, számíthat rá, hogy a hozzá érkező vendégek rögtön ezt fogják megcsodálni a kertjében. Amellett, hogy rendkívül látványos, a spirál adottságainak köszönhetően különböző klímaigényű növényeket tudunk egy helyen, egy időben termeszteni.

Mi a gyógynövényspirál?

A gyógynövényspirál vagy más néven fűszerspirál, olyan növényágyás, mely csigavonalban, spirálisan emelkedik. Ötlete a permakultúra atyjaihoz köthető, alapelve a természetben zajló ökológiai folyamatok másolása, beépítése a mezőgazdasági termesztéstől kezdve egészen a kiskerti növénynevelésig.

A spirál egyik legnagyobb előnye, hogy kisméretű kertekben is elfér, kis területen nagy mennyiségű növény termesztésére van lehetőségünk (kb. 3 négyzetmétert foglal el), illetve hogy nem jár sok munkával a gondozása, mégis bőségesen terem.

Hozzávalók

A spirál ágyás elkészítéséhez ültető földre, homokra, kövekre, kő-, kavics zúzalékra, téglára, vizes edényre és a gyógynövényekre lesz szükségünk.

Az ültető föld vásárlásakor választhatjuk a kifejezetten gyógy- és fűszernövények számára ajánlott földkeveréket, de az általános növényföld is megfelel. A földhöz keverhetünk komposztot, jó minőségű szerves trágyát.

 

A spirál első eleme egy vizes edény, mely lehetővé teszi, hogy a különböző klímaigényű gyógy- és fűszernövényeket együtt termeszthessük. A spirál alsó részén elhelyezkedő edény párás mikroklímát biztosít az azt igénylő gyógynövények számára. Az edény lehet kerámiából, fémből, műanyagból.

A csigavonalat különböző anyagokból építhetjük, de a kövek, szikladarabok a legideálisabbak, ezek ugyanis magukba gyűjtik a nap melegét, ezzel biztosítják a gyógynövények meleg igényét.

 

A spirálnak előre meghatározott ültetési rendje van a különböző gyógynövények igényeihez igazítva. A vizes edényhez legközelebb a párás klímát igénylő növények kerüljenek, mint a mentafélék, citromfű, turbolya, petrezselyem. Ezt követik az ,,arany középutat kedvelő”  gyógy-és fűszernövények, ilyen például a kakukkfű, kapor, bazsalikom, metélőhagyma. A spirál legfelső részére helyezzük a napsütést kedvelő, meleg igényes, szárazságtűrő fajtákat, mint a tárkony, levendula, zsálya, rozmaring, oregano.

Lépésről, lépésre

 

1. A spirál elkészítéshez a tavasz a legmegfelelőbb időpont, így őszre már meg tudnak erősödni annyira a benne élő növények, hogy a téli fagyok nem tesznek majd bennük kárt. A gyógynövény spirálnak napsütésben gazdag, széltől védett területet keress! Alapterülete minimum 3 négyzetméter legyen, magassága kb. 1 méter.

 

2. Készíts alaprajzot, mert így előre eltervezheted, mit hova fogsz ültetni. A növényspirál helyét egy nagyobb bottal rajzold meg a talajon, és nézd meg, hova esik a déli oldal, ide helyezd el a vizes edényt, amiben fontos, hogy a későbbiekben mindig legyen víz.

3. A vizes edénytől kezdve rakd ki a csigaformát a nagyobb kövekből, téglából. A spirál dombocska legalsó rétege a kőtörmelék legyen, a spirál többi részét az ültető földdel töltsd fel, melyhez keverhetsz komposztot is.

 

4. Végül ültesd el az általad kiválasztott gyógy- és fűszernövényeket. A spirál elejére a vízigényes fajtákat, legtetejére a szárazságtűrő növényeket helyezd.

A leghatásosabb gyógynövények influenzára
Igazi csodaszerek: 3 gyógynövény, ami csökkenti a hajhullást
Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer
Csalán tea - mire és hogyan?
Golgotavirág, a latin-amerikai szépség

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem