Miért egészségesebb a fagyasztott zöldség, mint a friss?

Több, egymástól független tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök egészségesebbek, mert több vitamint és antioxidáns típusú tápanyagot tartalmaznak – például C-vitamint, polifenolokat, antocianinokat, luteint és béta-karotint -, mint “friss” társaik.

A szupermarketek zöldség- és gyümölcsosztályán sorakozó termékek ínycsiklandozónak és frissnek tűnnek, de az igazság az, hogy mire a boltok polcaira kerülnek akár egy hónapos tárolási időn is túllehetnek. Ezek után pedig további napokon át várakoznak a hűtőszekrényben. Az idő múlásával minőségük is egyenes arányban romlani kezd, tápanyag-tartalmuk csökken, sőt: bizonyos leveles zöldségek és gyümölcsök akár el is veszíthetik némely összetevőjüket.

A jó hír viszont az, hogy a mirelit áruknál nem kell ettől a folyamattól tartani, hiszen a csomag tartalma rögtön szüretelés után a mélyhűtőbe kerül, ahol a fagyasztásnak köszönhetően megőrzi a vitaminok és antioxidánsok nagy részét. Ezzel egy megbízható, egyenletes minőséget eredményez, és a hosszú tárolási időt is kiválóan tolerálja. A szakértők szerint a mirelit táplálék rákmegelőző hatású, emellett segíti a szem és az agy működését, továbbá a bőrre is jó hatással van.

Így fagyasszunk szakszerűen

A fagyasztás lényege, hogy a mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével. Amint az élelmiszerben lévő víz jégkristályokká fagy, elérhetetlenné válik azon mikroorganizmusok számára, melyeknek szükségük lenne rá szaporodásukhoz. A fagyasztásnak alig van hatása az élelmiszerek tápanyagtartalmára. Szerencsére, a gyümölcs és zöldségfélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást, de minden esetben fontos szempont, hogy kellő figyelmet fordítsunk az előkészítésükre.

  • A fagyasztani kívánt zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosott és tisztított állapotban tegyük a hidegre

  • Gyümölcsök esetében, ha “pergős” végeredményt szeretnénk, használjunk tálcát, majd a már megfagyott darabokat zacskózzuk.

  • Bármennyire is szeretjük, ne próbálkozzunk a görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin és a grapefruit fagyasztásával eredeti formájában, viszont a belőlük készült gyümölcspüré és levük már jégre tehető.

  • A zöldségek esetében szinte minden kerülhet a mélyhűtőbe. A különböző olajos magvakat – mandula, dióbél, mogyoróbél, mák – szintén fagyaszthatjuk, ezzel megóvjuk őket az avasodástól.

  • Kerüljük a vizesen való fagyasztást, mert jegesedés alakulhat ki a csomagoláson belül.

  • Csomagoláshoz sose használjunk üveget, mert a hűtés hatására eltörhet.

  • Címkézzük! Célszerű, ha a felírjuk, mit és milyen adagban tartalmaz a csomag és ne felejtsük el az eltevési dátumát is ráírni.

  • És a legfontosabb: soha semmit se fagyasszunk vissza!

 

 

www.smoogo.eu

facebook.com/SmooGo

Golgotavirág, a latin-amerikai szépség
Kedvenc télen alkalmazott gyógynövényeink
Wellness otthon gógynövényekkel
A leghatásosabb gyógynövények influenzára
Sütőtök, az őszi-téli kedvenc

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem