Magas koleszterin (hiperkoleszterinémia) kezelése gyógynövényekkel

Koleszterinszintünket nem csak genetikai tényezők befolyásolják, mi magunk is lehetünk alakítói. A dohányzás, rendszertelen étkezési szokások, mozgáshiány, túlsúly mind kockázati tényezőt jelentenek. A magas koleszterinszint azért is veszélyes, mert növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulását.

 

Gyógymód: Életmód váltás: egészséges táplálkozás (alacsony zsírbevitel, teljeskiörlésű gabonákra való áttérés, gyakori hal-, zöldség, rostdús ételek fogyasztása), rendszeres testmozgás, gyógynövények alkalmazása.

 

Javasolt gyógynövények

Fahéj
Kerti borágó
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Fahéjfajok (Cinnamomum spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Fogyasszuk őrölt állapotban ételek ízesítésére.

Kereskedelmi forgalom:

 

Fogyasszuk őrölt állapotban ételek ízesítésére.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

A valódi fahéj Sri Lankán és Indiában őshonos, itt találhatók a legnagyobb termőterületek. A kínai fahéj Kínában, Vietnámban, Burmából származik. A fahéjfajok a trópusi, szubtrópusi klíma adottságait, így a forró és nedves klímát kedvelik.

 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A törzsről frissen betakarított kérget először napon, majd árnyékos helyen szárítják, míg üreges csővé össze nem csavarodik.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A valódi fahéj drogja a szárított héjkérge (Cinnamoni cortex), illóolaja (Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum) és tinktúrája (Cinnamomi corticis tinctura). A kínai fahéj drogja illóolaja (Cinnamomi cassiae aetheroleum).

Hatóanyagai az illóolaj (fahéjaldehid, eugenol, eugenolacetát, fahéjsav, kámfor, linalool), cseranyag, gumianyagok, gyanta, nyálkaanyag, inszekticid vegyületek.

 

Életmód: A fahéj magas, örökzöld fa. Két faja jelentős: a valódi fahéj (Cinnamomum zeylanicum) és a kínai fahéj (Cinnamomum cassia). Törzsük erős, kérgük vörösesbarna, sima.

 

Levélzet: Tojásdad, keresztben átellenes állású levelek.

 

Virágzat, termés: Apró, halványsárga, kellemetlen szagú virágaik fürtvirágzatot alkotnak. Termésük húsos, fekete csonthéjas termés.


Gyógyhatásai:

 

A fahéj gyomorerősítő, emésztésserkentő, étvágyjavító, antioxidáns, koleszterinszint-csökkentő hatású. Hatóanyagai aktiválják az emésztőenzimeket, így segítve az emésztést. Csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegek hatására fogyasztása jelentős. Illóolaja antiszeptikus hatású. A fahéj az egyik legősibb fűszernövény. 

 

Vigyázat!!!

Ellazíthatja a méh izomzatát, ezért terhesség alatt nem javasolt !

 

Kerti borágó (Borago officinalis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A kerti borágó olajat drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezzük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, olajként, kapszulaként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Meleg-, fény-, és vízigényes, hidegtűrő képessége rossz. Termesztésére a jó vízgazdálkodású, középkötött, homokos vályog talaj a legmegfelelőbb. Szaporítása április eleji magvetéssel történik.

 

Betakarítás:

 

A magok július végétől folyamatosan érnek, gyűjthetők. Előkészítés: A magokat szellős, napfénytől védett helyen kb. 5 cm vastagon kiterítve szárítsuk, naponta mozgassuk át. Sötét, száraz, zárt helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A kerti borágó drogja termése (Boraginis fructus), leveles hajtása (Boraginis herba) és a terméséből kinyert zsírosolaja (Oleum boraginis). A hajtás és a levelek hatóanyagai a cseranyagok, nyálka, szaponin, illóolaj, ásványi sók, alkaloidok. A benne található alkaloidok májkárosító hatásúak! A termés és a zsírosolaj linolsavat, gamma-linolénsavat, palmitinsavat, olajsavat és sztearinsavat tartalmaznak.
 

Életmód: A kerti borágó egyéves, lágy szárú növény.

 

Gyökérzet, szár: Főgyökere répaszerű, belőle oldalgyökerek erednek. Szára felálló, belül üreges, bokrosodó, felülete serteszőrös. 80-160 cm magasra növő.

 

Levélzet: Levelei tojásdadok, szórt állásúak, serteszőrösek.

 

Virágzat, termés: Virágzata élénkkék, kevés virágú, bókoló, júniustól virágzik. Résztermései feketésbarnák, egyenetlenül érnek, peregnek.


Gyógyhatásai:

 

​A kerti borágó magjából nyert zsírosolaj vérkoleszterinszint-csökkentő, érrendszeri betegségek, érelmeszesedés megelőzésére alkalmazhatjuk. Érrendszeri betegségekre készült gyógyszerek alapanyaga. A levelek nyersen saláták, mártások alapanyaga lehet.

 

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!
Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem