Levendula, a gyógynövény királynő

A levendula fásodó szárú, évelő félcserje. Gyökérzete akár 3-4 m mélyre hatoló fás főgyökér rendszer. Levelei lándzsás alakúak, szőrözöttek. Álfüzér virágzata álörvökből áll, júliusban virágzik. Termése 4 makkocska termés. Hazánkban két fajta terjedt el, a valódi vagy francia levendula (Lavandula angustifolia) és az angol vagy hibrid levendula (Lavandula x intermedia).

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) virágzata tömött, aromája határozottabb és erősebb a franciánál. Erőteljesebb növekedésű, csak tőosztással szaporítható, fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb.

 

A hazánkban leginkább kedvelt levendulafajta, a finom és értékes aromájú francia levendula (Lavandula angustifolia). Szabadföldbe ültetve könnyen elbokrosodik, és sokáig, akár 30-50 évig is elél. Virágzata a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Virágzása június elejétől egészen július végéig tart.

A levendula gondozása

 

A levendula a napos és meleg területeket szereti, a talajtípusra nem különösen igényes, szárazság- és fagytűrő. Évelő növény, hazánkban télen megáll a növekedésben, tavasszal frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás érdekében a virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendula egyéb különösebb gondozást nem igényel, kártevői nincsenek. A valódi levendula fás dugványozással és palántázással szaporítható, a hibrid levendula csak fás dugványozással.

 

A levendula virág szüretelése

 

A virágokat virágzásban, júliusban vágjuk, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk, ha időben szüreteltünk nyáron. Szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. A megszáradt virágokat a szárról morzsoljuk le, majd száraz, papírral bélelt dobozban tároljuk.

 

Tipp a kertünkbe

 

A levendula és a rózsa közelsége nagyon kedvező: a levendula aromás illata távol tartja a tetveket és a hangyákat a rózsabokortól. A levendula jó szomszédságot ápolhat több gyógynövénnyel, így például a kakukkfűvel, a borsmentával és a citromfűvel.

A levendula felhasználása, hatásai

 

A levendula drogja a teljes kinyílás előtt gyűjtött és megszárított virágzata (Lavandulae flos). Illóolaja is jelentős (Lavandulae aetheroleum). Hatóanyagai az illóolaj (linalil-acetát, linalool, kámfor, geraniol, citronellol), cserzőanyag, flavonoid, kumarin, szterolok.

A levendula nyugtató hatású, emésztést javító görcsoldó. Külsőleg ideggyulladásokra, reumára ajánlott. A belőle készített forrázat ideges, feszült állapotban nyugtatóként alkalmazható. Teája idegesség, álmatlanság esetén, alvás előtt fogyasztandó. Gyomor- és bélpanaszokra emésztést javító hatása miatt javallt.

Illóolaja belélegezve nyugtató, pihentető hatású. Illóolaját belsőleg csak orvosi utasításra szabad alkalmazni. Sérült bőrfelületen égető érzést okozhat, de nem marja meg a bőrt.

A Tihanyi levendulás

A Balaton egyik ékszerdoboza a Tihanyi-félsziget, ahol az egyedi fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma igen magas, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. A félsziget területén sok helyen találkozhatunk telepített levendulással, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendula ültetvény, mely a minden évben megrendezésre kerülő Tihanyi Levendula Fesztiválnak is helyszínt biztosít.

Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer
Stéviával édesebb
Wellness otthon gógynövényekkel
Sütőtök, az őszi-téli kedvenc
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem