Leégés kezelése gyógynövényekkel

A leégést a bőrre gyakorolt fokozott fényhatás okozza, melyet a nap vagy a szolárium is kiválthat. Az égés fokozza a bőr korai öregedését és bizonyos bőrbetegségek (fertőzés, bőrrák) kialakulásának kockázatát.

Tünetek: Pirosas, vöröses bőrfelület, melyet a bőr felső rétegének hólyagosodása, hámlása követhet.

Gyógymód: Aloe vera és a belőle készített termékek alkalmazása, hideg vizes borogatás, gyulladáscsökkentő gyógykészítmények.

Javasolt gyógynövények

Orvosi aloé
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Orvosi aloé (Aloe barbadensis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A levelet kettévágva tegyük azt a bőrre vagy gyűjtsük össze az aloé nedvet és azt használjuk.

A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat.

Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat!

 

Kereskedelmi forgalom:

 

Számos gyógykészítmény alapanyagaként, krémekben, zselékben, italként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Az aloé melegigényes, szárazságtűrő, napfénykedvelő. Talaj iránt nem igényes. Gyökérsarjakkal vagy gyökérdugvánnyal szaporítható. Óvatósan, eredési helyükön, éles késsel vágjuk le az anyanövényről a 10-15 cm nagyságú sarhajtásokat, majd laza talajba ültessük.

 

Betakarítás:

 

A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

Az orvosi aloé drogja a standardizált aloé száraz kivonat (Aloe extractum siccum normatum) és a leveleiből kinyert, szárított sejtnedv (Aloe barbadensis). Legfontosabb hatóanyaga az aloin. További hatóanyagai a lignán, szabad aloe-emodin, gyanta, monoszacharidok, poliszacharidok, vitaminok (A, B, C, E), ásványi anyagok, szalicilsav, illóolaj.

 

Életmód: Örökzöld, pozsgás, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere erőteljes növekedésű, rostos szerkezetű. Szára nincs, az aloé 1-1,5 m nagyságúra képes megnőni.

 

Levélzet: Tömött rózsában álló levelei húsosak, lándzsás alakúak, zöld, szürkészöld színűek, epidermiszük viaszos bevonatú. 

 

Virágzat, termés: Élénksárga  füzér virágzata szagtalan, eredeti élőhelyén a madarak végzik a beporzást. Termése toktermés.

 

Gyógyhatásai:

 

Külsőleg: Az orvosi aloé nedve természetes védőréteget képez a bőrön, hidratáló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatású. Serkenti a kötőszöveti rostok kialakulását, így gyorsítva a sérült bőr gyógyulását. Alkalmazhatjuk égések, sebek, forrázások, napfény okozta leégések kezelésére.

 

Belsőleg: Immunrendszer erősítő, vírusölő hatású, a rákos sejtek szaporodását is gátolja. Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat!
 

Vigyázat!!!

Bélműködés-serkentő hatása miatt vakbélgyulladás, bélelzáródás, terhesség, szoptatás és ismeretlen eredetű hasi fájdalmak esetén alkalmazása nem javasolt.

 

A citromfű drogjai a levél (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtás (Melissae herba). A növény drogjai az illóolaj (citrál, citronellál, linalool, geraniol), rozmaring-karbonsav, flavonoidok, triterpének. A friss citromfűből kinyert illóolaj az Aetheroleum melissae.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Virágzat: Július elejétől augusztus végéig virágzó fehér virágai álörvökben helyezkednek el.


Termés: Makkocska termései fényes fekete színűek.

 

 

Egyéb gyógyhatásai:

 

Alkalmazása belsőleg:

Nyugtató hatású. Ideges gyomor-, bél-, és szívbántalmak esetén alkalmazhatjuk.

A szárított levelekből készített tea étvágyjavító, segíti a nyugodt alvást, így lefekvés előtti teakeverékekben alkalmazhatjuk.

 

Alkalmazása külsőleg:
Külsőleg antivirális hatású. A levelek vizes kivonatát krémekben, kenőcsökben használják, elsősorban vírusszaporodást gátló hatása miatt. 

 

Vigyázat!!!

Gátolja a pajzsmirigyserkentő (tireotrop) hormon működését, ezért nagy adagban és hosszú távon kedvezőtlen lehet, pajzsmirigy-elégtelenség esetén ellenjavallt.

Érdemes tudni róla...

Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem