Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt

A homoktövis termése frissen fogyasztva a leghatásosabb, de lekvárként, szörpként, szirupként és őrleményként a tél folyamán is fogyaszthatjuk. A narancssárga bogyójú gyógynövény igen kedvelt az őszi immunerősítés idején, valamint a téli meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére.
A homoktövis kedvelt gyógynövény az őszi immunerősítés idején, valamint a téli meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére. A növény terméshúsa igen magas vitamintartalmú, elsősorban C-vitamin és A-vitamin tartalma jelentős, de flavonoid, béta-karotin és F-vitamin tartalma is kimagasló. Bár a homoktövis termése frissen fogyasztva a leghatásosabb, lekvárként, szörpként, szirupként a tél folyamán is fogyaszthatjuk. A következő recepteket diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint olyan elkészítést javaslunk, amelyben a homoktövis legfontosabb vitaminját, a C-vitamint is megőrizzük.


Homoktövis lekvár
50 dkg homoktövis bogyó
20 dkg nyírfacukor
1 késhegynyi Na-benzoát
A megmosott, megszárított homoktövist műanyag szitán fakanállal vagy műanyag kanállal átpasszírozzuk. A kipréselt léhez hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ízesíthetjük egy kávéskanálnyi fahéjjal. Steril üvegekbe töltjük, a tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztba tesszük.
Homoktövis szirup
50 dkg homoktövis
50 dkg nyírfacukor
A lekvárhoz hasonlóan, a megmosott, megszárított homoktövist műanyag szitán fakanállal vagy műanyag kanállal átpasszírozzuk. A kipréselt léhez hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Steril üvegekbe töltjük, a tetejére kevés nátrium-benzoátot szórunk, száraz dunsztba tesszük.
Homoktövis szörp
50 dkg homoktövis bogyó
30 dkg nyírfacukor
A megmosott homoktövist óvatosan összezúzzuk, 2 liter langyos vizet öntünk rá, fél napig ázni hagyjuk. Leszűrjük, majd a léhez hozzáadjuk a cukrot, időnként megveregetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Steril üvegekbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Homoktövis őrlemény
Szárítsuk, vagy házi aszalón, alacsony hőfokon aszaljuk meg a bogyókat. Ha elég szárazak, kávédarálóban őröljük porszerűvé, tegyük jól záródó dobozba, tartsuk száraz, sötét helyen. Az őrlemény azért is hasznos, mert így a magban található E-vitamint, esszenciális zsírokat, magnéziumot és cinket is elfogyasztjuk. Tegyük joghurtunkba, amihez adjunk valamilyen növényi olajat (pl. tökmagolaj, szőlőmagolaj), így a zsírban oldódó A-, E- és F-vitamint is hasznosítani tudja szervezetünk.
+1 tipp: Homoktövis tea
Az eltartható finomságok készítése során megmaradt bogyórészeket ne dobjuk ki. Egy tálcára kiterítve száraz, szellős helyen szárítsuk ki. Később készíthetünk belőle teát, de a homoktövis őrleményünkhöz is hozzáadhatjuk. A tea készítése során ne forrázzuk a bogyómaradványokat, mert így a C-vitamin elbomlik. A teát a csipkebogyóhoz hasonlóan készítsük el: egy evőkanálnyi szárított homoktövist egy pohárba vagy műanyag edénybe (nem fém) tesszük, langyos vízzel leöntjük, majd fél napra ázni hagyjuk, ezután leszűrjük.