Kedvenc télen alkalmazott gyógynövényeink

Télen a leggyakoribb fertőzéstípus a megfázás vagy meghűlés a felső légutak fertőzése, amely az orr, a torok és akár a tüdő nyálkahártyáját betegíti meg. A meghűlést vírusfertőzés okozza, de gyakran bakteriális fertőzés is súlyosbítja a tüneteket. Tünetei az orrfolyás, köhögés, a torokfájás, valamint a láz és hidegrázás. Magára a problémára, mivel vírusfertőzés okozza nincs gyógymód, de a tüneteket több módon kezelhetjük. Segítségünkre lehetnek az antibakteriális hatású gyógynövények, a belőlük készített toroköblögetők, vagy az illóolajokkal végzett inhalálás.

Citromfű (Melissa officinalis L.)

A citromfű drogjai a levele (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtása (Melissae herba). Illóolajat, rozmaring-karbonsavat, flavonoidokat, triterpéneket tartalmaz. A friss citromfűből kinyert illóolaj az Aetheroleum melissae. Egy csapott teáskanál citromfű szárított levelét vagy hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

Eukaliptusz (Eucalyptus spp.)

Az eukaliptusz drogja a szárított levele (Eucalypti folium) és illóolaja (Eucalypti aetheroleum). A levelek hatóanyagai az illóolaj, tanninok, fenolsavak, flavonoidok. Egy csapott teáskanál eukaliptusz szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le. Fontos, hogy súlyos májbetegségben szenvedőknél, csecsemőknél, kisgyermekeknél ne alkalmazzuk! Illóolaja inhalálásra és párologtatóba téve is hatásos lehet.

 

Fekete bodza (Sambucus nigra L.)

A fekete bodza drogja a virága (Sambuci flos), mely flavonoidokat, szaponinokat és illóolajat tartalmaz. Termésében (Sambuci fructus) antocianinok, vitaminok (A-, C-vitamin) találhatók. Egy csapott teáskanál szárított bodza virágzatot adjunk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

Hárs (Tilia cordata Mill., Tilia platyphyllos Scop.)

A hársnak szárított virágait (Tiliae flos, Tiliae inflorescentia) használjuk, mely flavonoidokat, valamint cserzőanyagot, illóolajat, nyálkát tartalmaz. Egy csapott teáskanál szárított hárs virágzatot adjunk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

 

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.)

A kerti kakukkfű drogja az el nem fásodott virágzó hajtása (Thymi herba). Hatóanyagai az illóolaj, cserzőanyag, gyanta, keserűanyag, szaponin. Egy csapott teáskanál kakukkfű szárított hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne. Kesernyés íze miatt ízesíthetjük mézzel, friss citrom levével.

Közönséges gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbér drogja a szárított, egész vagy aprított gyöktörzse (Zingiberis rhizoma). Hatóanyagai az illóolaj, szerves savak, diterpének. Egy csapott teáskanál friss, lereszelt gyömbért 2,5 dl felforralt vízhez adunk, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le.

 

Orvosi zsálya (Salvia officinalis L.)

Az orvosi zsálya drogja szárított levele (Salviae officinalis folium) és illóolaja (Aetheroleum salviae). Hatóanyagai az illóolaj, cseranyagok, flavonoidok, gyantaanyagok. Egy csapott teáskanál zsálya szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le. Fogyasszuk teaként vagy hagyjuk kihűlni és étkezések után néhány percig öblögessünk, gargalizáljunk vele.

Immunerősítő gyógynövények a megelőzésért vagy gyorsabb gyógyulásért

A szervezet immunerősítésére számtalan alternatíva létezik. A szervezet ásványianyag- és vitaminpótlásán felül a különböző gyógynövényekkel pozitív immunválaszokat válthatunk ki.

 

Ginszeng (Panax ginseng)

A ginszeng drogja a szárított gyökere (Ginseng radix), mely ginszenozidokat, zsírsavakat, illóolajat, cukrokat, cserzőanyagokat, szterolokat, fenolsavakat, vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz. Egy teáskanálnyi felaprított ginszeng gyökeret 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Goji (Lycium barbarum)

A goji felhasznált része a bogyója. A bogyó magas C-, B- és E-vitamin tartalmú, valamint béta-karotin, poliszacharidok, nyomelemek, kálium, esszenciális zsírsavak és különböző aminosavak is nagy mennyiségben találhatók benne. Szárított formában ehetjük magában, de joghurtba, müzlibe keverve is finom csemege.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

A homoktövis drogjai a levele, a termése és a magból nyert zsírosolaja. A terméshús tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat, béta-karotint, F-vitamint. A mag és a belőle nyert olaj E-vitaminban, esszenciális zsírokban, cinkben, magnéziumban gazdag. A homoktövist fogyaszthatjuk frissen, por-, szörp-, lekvár- vagy olaj formájában.

 

Kasvirágfajok (Echinacea spp.)

A kasvirágfajok drogjai szárított virágzó hajtása (Echinacea herba) és szárított gyökere (Echinacea radix). Hatóanyagai a kávésav-származékok, illóolajok, poliacetilének. Egy csapott teáskanál kasvirág szárított hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le. Kasvirág cseppeket drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezhetünk be.

Nagy csalán (Urtica dioica L.)

A nagy csalán drogja szárított levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba) és gyökere (Urticae radix). Hatóanyagai a karotinoidok, klorofill, flavonoidok, vitaminok (B-, C-, K-vitamin), triterpének, szterolok, ásványi anyagok. Egy csapott teáskanál csalán szárított hajtását vagy levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

 

Vadrózsafajok (Rosa spp.)

A vadrózsafajok drogja az áltermés, a Rosa pseudo-fructus. A csipkebogyó nagy mennyiségben tartalmaz C-, B1-, B2-, P-vitamint, karotinoidokat, pektint, szerves savakat, illóolajat. Egy evőkanálnyi csipkehúst 2 dl szobahőmérsékletű vízzel leöntünk, lefedett (nem fém) edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd leszűrjük.

Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea)

A vörös áfonya felhasznált részei a termése és a levelei. Legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok, vitaminok (C-, és E-vitamin), béta-karotin, nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén. A termést fogyaszthatjuk aszalványként, a levelet teaként. Vörös áfonya tea készítése során 1 teáskanálnyi vörös áfonya szárított levelét kissé törjük össze, majd öntsük le 2 dl forrásban levő vízzel. Hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük le.

Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya
Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
A fehér fagyöngy gyógyhatásai
Stéviával édesebb

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem