Itt a méz szezon – Bemutatkozik a Délity méz

Szerkesztőnk, Kamocsay-Beh Mariann imádja a mézet, főleg, amikor ősszel, télen mindennapossá válik náluk a gyógyteafogyasztás. Ennek kapcsán kedvenc mézeinek alapítójával, Délity Kittivel beszélgetett.

Milyen kapcsolat fűz a mézkészítéshez?

Mézeink több generációra visszanyúló családi méhészetből származnak, célunk a kiváló minőségű hazai méz képviselete. Édesapám, Délity Ádám Sükösdön méhészkedik. 17 évesen kapta első méhcsaládját nagyapámtól, akitől a méhészkedést tanulta. Együtt készítették el a kaptáraikat, mivel nagyapám is asztalosmester volt, és fiait is annak taníttatta. Édesapámra ráragadt a méhészet szeretete, így a nyolcvanas évek közepén a Zalaapáti Méhésziskolában sikeres szakvizsgát tett. Ma vándorméhészetünk a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Én, mint a harmadik generáció tagja, 2016-ban tettem méhész vizsgát. Valami biztosan rám is ragadt a ragacsos méz szeretetéből. 

Mi a hitvallásotok, ha mézkészítésről van szó?

Hitvallásunknak tekintjük, hogy természetes, valódi mézeket hozzunk létre. A méhészet és a mézkészítés számunkra nemcsak alkotás és szenvedély, hanem a természet, a méhek csodálatos közössége iránti legmagasabb tisztelet. A kínálatunkban megtalálható mézek 100%-ban természetesek, ezáltal megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Valódi értéket képviselnek, melyet a prémium kategóriás csomagolás is tükröz. 

A különböző mézek fogyasztása nem csak egészséges, hanem önmagában élvezetet nyújt a széles körű ízvilágok felfedezése. Célunk a mézfogyasztás népszerűsítése mellett, a kölcsönös bizalom kialakítása mézfogyasztó és méhész között. 

Mitől annyira zseniális a méz?

A mézet legtöbben alkalmanként fogyasztják. Leginkább téli, megfázásos időszakban kerül elő, a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt. A mézek többségében 11 különböző ásványi anyag és 17 féle nyomelem kimutatható, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A méz rendszeres fogyasztása szellemi- és testi teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó erőnlétét, betegségekkel szemben ellenállóságát eredményezi. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént és erősíti az idegeket és az immunrendszert. Méregtelenít és tisztítja a szervezetet.

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A méz a cukornál lassabban szívódik fel a szervezetben, ezért kevésbé hízlal, de fogyasztásánál figyelembe kell venni a sok hasznos tulajdonsága ellenére a cukortartalmát.

Mire figyeljünk, amikor mézet vásárolunk?

Fontos, hogy a méz ne legyen nagyon folyós az üvegben. Kivételt képez az akácméz, mely egyedülállóan folyékony állagú alacsony szőlőcukor tartalmának köszönhetően. A méz kristályosodása természetes folyamat, a minőséget nem befolyásolja. Azonban ilyen esetben is fontos megvizsgálni, hogy a kristályosodás egyenletes legyen az üvegben, a folyós és a kristályos rész ne váljon el egymástól élesen, hanem egy egynemű, homogén állagot képezzen. Így meggyőződgetünk arról, hogy nincs idegen anyag keverve a mézhez.

Mi az oka a méz kikristályosodásának?

A mézben található cukrok felelősek az édes ízért, melyek összetételi aránya fajtánként változik. Fontos tudni, hogy a méz kristályosodása egy természetes folyamat, mely a minőséget nem befolyásolja. Ugyanis amelyik méznek magasabb a szőlőcukortartalma, az kristályosodik. Az egyik fő ilyen méz, a repceméz, ami már pár nappal a kipörgetés után finomszemcsésen kristályosodik, állaga krémszerűvé válik.

Milyen mézeket készítetek?

Többféle mézet készítünk, ezek közül nagy kedvencem a repceméz, mely enyhén lúgos kémhatású, ezért a gyomossav túltengésben szenvedőknek is ajánlható, segít a probléma kezelésében. Propoliszos méz készítésére is kiváló, mert a propolisz oldatot kikeverve a mézzel könnyen fogyaszthatóvá válik. Kávé ízesítéséhez ajánljuk. Fontos, hogy ne közvetlenül a forró folyadékokba (tea, kávé) tegyük a mézet, mert a magas hőmérsékleten elveszíti jótékony hatásait.

Ellenben az akácmézzel, mely nagy részben gyümölcscukorból áll, így hosszú ideig megőrzi egyedülálló folyékony állagát.

​Megfázásos időszakban, a hideg idő beköszöntével erősítsük immunrendszerünket hársmézzel. A hársfavirágot a meghűléses és a felső légúti betegségek megelőzésére legalkalmasabb gyógynövényként tartjuk számon. Különösen a nátha az, amit a hársfavirág segítségével sikeresen leküzdhetünk.

A mézekről elmondható, hogy minél sötétebb árnyalatúak, sűrűbbek annál magasabb az ásványianyag tartalmuk. Ilyen mézek a gesztenyeméz és a galagonyaméz mellett az erdei mézharmat. Ennek a mézfajtának a különlegessége abban rejlik, hogy a méhek nem virágról gyűjtik a nektárt, hanem fák leveleiről, rügyeiről az édes nedveket és a levéltetvek által kiválasztott cukrokat gyűjtik össze. Íze karakteres, igazi csemege, remek immunrendszererősítőként tartjuk számon az erdei mézharmatot.

Neked melyik a kedvenced?

A reggeli kávét repcemézzel édesítem, íze kellemesen harmonizál a kávéval és emellett lúgosító hatású. Téli időszak beköszöntével egy immunrendszer erősítő „koktélt” készítek, melyet a hűtőben tárolva 1-2 hét alatt fogyasztok el. Erdei mézharmatot kikeverek virágporral, ehhez csepegtetek propolisz tinktúrát, egy citrom levét belefacsarom, alkalom adtán kiegészítve reszelt gyömbérrel ízesítem.

 

facebook.com/delitymez

3 gyógynövény, amit a kutyádnál is alkalmazhatsz
Miért éppen gyógynövényspirál?
4 tünet – 4 gyógynövény külsőleg
Csalán tea - mire és hogyan?
Golgotavirág, a latin-amerikai szépség

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem