Immunerősítés, C-vitamin pótlás gyógynövényekkel

Bizonyos életszakaszokban (pl. terhesség), betegségek leküzdése után (pl influenza), időszakokban (pl. ősz) a szerevezet immunerősítésére és fokozott C-vitamin pótlásra lehet szükség. Erre számtalan alternatíva létezik. A szevezet ásványianyag- és vitaminpótlásán felül a különböző gyógynövényekkel pozitív immunválaszokat válthatunk ki. Az immunrendszert továbbá erősíti a rendszeres sportolás, a stresszmentes és kiegyensúlyozott életmód, az egészséges táplálkozás, a szabadban töltött idő.

Javasolt gyógynövények

Vadrózsafajok
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Vadrózsafajok (Rosa spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy evőkanálnyi csipkehúst 2 dl szobahőmérsékletű vízzel leöntünk, lefedett (nem fém) edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd leszűrjük.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, teakeverékek alapanyagaként, feldolgozott termékként találkozhatunk vele.

 

Gyűjtés:

 

Hazánkban szinte mindenütt megtalálható, de kedveli az erdőszéleket, útmenti helyeket. A csipkebogyót piros színűen, éretten, keményen gyűjtsük. A dércsípte csipkebogyó megpuhul, így az drog előállítására alkalmatlan.

 

Előkészítés:

 

Vékonyan kiterítve száraz, árnyékos helyen szárítsuk. Csipkehús készítése: Vágjuk ketté a friss csipkebogyót, majd késsel vagy kaparóval távolítsuk el a magvakat, ezután szárítsuk. A csipkehús sokkal jobban megőrzi C-vitamin tartalmát, mint az ép termések.
 

Érdemes tudni róla...

A vadrózsafajok drogja az áltermés, a Rosa pseudo-fructus. Hatanyagai a C-vitamin (0,3-0,6%), B1-, B2-, P-vitamin, karotinoidok, pektin, szerves savak, illóolaj.

 

Életmód: Tüskés vesszőjű, magas cserje.

 

Levélzet: Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak.

 

Virágzat: Virága fehér, rózsaszín, bíbor színű lehet, kellemes illatú.

 

Termés: Csipkebogyó áltermés, melyben aszmag termés csoport fejlődik.
 

Gyógyhatásai:

 

​A csipkebogyó természetes C- és P-vitamin forrás, gyógytea-alapanyag. Kedvelt szörp, lekvár, bor és likőr alapanyag.

 

 

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!
Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem