Immunerősítés gyógynövényekkel

Bizonyos életszakaszokban (pl. terhesség), betegségek leküzdése után (pl influenza), időszakokban (pl. ősz) a szerevezet immunerősítésére lehet szükség. Erre számtalan alternatíva létezik. A szevezet ásványianyag- és vitaminpótlásán felül a különböző gyógynövényekkel pozitív immunválaszokat válthatunk ki.
Az immunrendszert továbbá erősíti a rendszeres sportolás, a stresszmentes és kiegyensúlyozott életmód, az egészséges táplálkozás, a szabadban töltött idő.

Javasolt gyógynövények

Nagy csalán
Maghéj nélküli tök
Orvosi aloé
Kasvirág
Ginszeng
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Nagy csalán (Urtica dioica)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál csalán szárított hajtását vagy levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be. Kozmetikumok alapnyagaként is találkozhatunk vele. 

 

Termesztés/Gyűjtés: Hazánkban szinte mindenütt előfordul, kedveli a tápanyagban gazdag, nedves élőhelyeket, nitrogén jelző növény. Tavasztól őszig gyűjthetjük. A leveleket kesztyűben, alulról fölfelé húzva szedhetjük le a szárról. Ha herbát vágunk, a felső 30-40 cm-es szárrészt vágjuk le.

 

Előkészítés: A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk. A leveleket a szárítás során gyakran forgassuk. A gyökereket szárítás előtt mossuk meg.

Érdemes tudni róla...

A nagy csalán drogja szárított levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba), gyökere (Urticae radix). A levelek és a herba hatóanyagai: karotinoidok, klorofill, flavonoidok, vitaminok (B, C, K), triterpének, szterolok, ásványi anyagok. A gyökér hatóanyagai: szterolok.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Barnássárga gyöktörzse hosszú, elágazó. Szára négyélű, 20-150 cm, nem elágazó.

 

Levélzet: Levelei fűrészes szélűek, keresztben átellenes állásúak. 

 

Virágzat: Május végétől szeptemberig virágzik. Álfüzér virágzata apró, a levelek hónaljában és a szár csúcsán találhatók.


Gyógyhatásai:

 

​A nagy csalán levele vitamin- és ásványianyag forrás. Antibiotikus hatása miatt nátha, meghűlés esetén teájának fogyasztása ajánlott. Gyökere prosztata problémák esetén alkalmazható. Tisztító-, vértisztító-, vizelethajtó teák része. Főzelék is készíthető belőle, mely a spenót főzelékre hasonlít. Biogazdálkodás során a csalánból készített főzet gombás betegségek és rovarok ellen javasolt. 

 

Vigyázat!!!

A csalántea nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, bőrégést és vizeletpangást eredményez!

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Maghéj nélküli tök (Cucurbita pepo L. subsp. pepo convar. pepo var. styriaca)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Maghéj nélküli tök olaját drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezhetjük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Olajként, számos gyógykészítmény alapanyagaként szerezhető be. 

 

Termesztés: Meleg- és napfényigényes, szárazságtűrő, a fagyokat rosszul tűri. A talajtípus iránt nem túl igényes, a legjobb termést azonban a tápanyagban gazdag, középkötött vályogtalajon adja. Április végén, május elején vethetjük.

 

Betakarítás: A kabaktermések beérésekor, szeptemberben kezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor a termés kocsánya barna színű, a levelek száradnak.

 

Előkészítés: A begyűjtött magokat meg kell tisztítani a termésrészektől. Száraz, fénytől védett helyen szárítsuk.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A maghéj nélküli tök drogja az érett magja (Cucurbitae semen) és a magból kinyert zsírosolaj (Oleum cucurbitae). Legfontosabb hatóanyaga a zsírosolaj, melyben többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav) és zsírsavszármazékok vannak. Ezenkívül magas E-vitamin tartalmú, és található benne fitoszterol, protoklorofill is.

 

Életmód: Egyéves, lágy szárú, indás szárú növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökérzete mélyrehatoló, erőteljes. Szára felálló vagy futó, indás, serteszőrökkel borított, 3-5 m hosszú.

 

Levélzet: Levelei mélyen szeldeltek, élénkzöldek, szőrözöttek, rajta apró tüskékkel. 

 

Virágzat, termés: Élénksárga összeforrt lepel virágzata tölcsér alakú. Termése kabaktermés, mely gömbölyű vagy hosszúkás, színe sárga, sárgászöld vagy márványozott. Termésenként kb. 500 db tojásdad alakú mag található. A mag szürkészöld színű, hártyaszerű héj borítja.


Gyógyhatásai:

 

​Zsírosolaja, az Oleum cucurbitae antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. A maghéj nélküli tök többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek az agyi és idegi működést fokozzák, javítják a szervezet szellemi és testi teljesítőképességét. A szervezet A-vitamin-szükségletének fedezését is segíti, mint provitamin-forrás. Antioxidáns hatása révén védi a szervezetben található enzimeket, hormonokat és vitaminokat a szabad gyököktől. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Prosztata problémák esetén a belőle készült gyógykészítmények hatásosak. 

 

 

Orvosi aloé (Aloe barbadensis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Kész termékként fogyasszuk, melyet drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezhetünk be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Számos gyógykészítmény alapanyagaként, krémekben, zselékben, italként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Az aloé melegigényes, szárazságtűrő, napfénykedvelő. Talaj iránt nem igényes. Gyökérsarjakkal vagy gyökérdugvánnyal szaporítható. Óvatósan, eredési helyükön, éles késsel vágjuk le az anyanövényről a 10-15 cm nagyságú sarhajtásokat, majd laza talajba ültessük.

 

Betakarítás:

 

A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

Az orvosi aloé drogja a standardizált aloé száraz kivonat (Aloe extractum siccum normatum) és a leveleiből kinyert, szárított sejtnedv (Aloe barbadensis). Legfontosabb hatóanyaga az aloin. További hatóanyagai a lignán, szabad aloe-emodin, gyanta, monoszacharidok, poliszacharidok, vitaminok (A, B, C, E), ásványi anyagok, szalicilsav, illóolaj.

 

Életmód: Örökzöld, pozsgás, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere erőteljes növekedésű, rostos szerkezetű. Szára nincs, az aloé 1-1,5 m nagyságúra képes megnőni.

 

Levélzet: Tömött rózsában álló levelei húsosak, lándzsás alakúak, zöld, szürkészöld színűek, epidermiszük viaszos bevonatú.

 

Virágzat: Élénksárga füzér virágzata szagtalan, eredeti élőhelyén a madarak végzik a beporzást. Termése toktermés.


Gyógyhatásai:

 

Külsőleg: Az orvosi aloé nedve természetes védőréteget képez a bőrön, hidratáló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatású. A friss égési sebre ne tegyük, a gyógyuló sebeken alkalmazzuk. Serkenti a kötőszöveti rostok kialakulását, így gyorsítva a sérült bőr gyógyulását. Alkalmazhatjuk égések, sebek, forrázások, napfény okozta leégések kezelésére.

 

Belsőleg: Immunrendszer erősítő, vírusölő hatású, a rákos sejtek szaporodását is gátolja. Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat!

 

Vigyázat!!!

Bélműködés-serkentő hatása miatt vakbélgyulladás, bélelzáródás, terhesség, szoptatás és ismeretlen eredetű hasi fájdalmak esetén alkalmazása nem javasolt.

 

 

Kasvirágfajok (Echinacea spp.)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál kasvirág szárított hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le. A kasvirág cseppeket drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezzük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, immunerősítő cseppek alapanyagaként, étrendkiegészítőként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Napfény- és melegigényes, vízigényes. A jó vízgazdálkodású, középkötött, humuszban és nitrogénben gazdag talajt kedveli. Palántaneveléssel szaporíthatjuk, melynek ideje május vagy szeptember.

 

Betakarítás:

 

A virágos hajtást teljes virágzáskor vágjuk, a gyökérdrogot ősszel szedjük. A vágást napos, száraz időben végezzük.

 

Előkészítés

 

A levágott virágos hajtást szellős helyen, kiterítve szárítsuk. A gyökereket alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd kiterítve szárítsuk. Száraz, fénytől védett helyen tároljuk.

Érdemes tudni róla...

A kasvirágfajok drogjai szárított virágzó hajtása (Echinacea angustifolia herba, E. pallida herba, E. purpurea herba) és szárított gyökere (Echinacea angustifolia radix, E. pallida radix, E. purpurea radix). Hatóanyagaik a kávésav-származékok, illóolajok, poliacetilének.

 

Életmód: A kasvirágok évelő, lágy szárú növények. Három faj jelentős: Echinacea angustifolia, E. pallida, E. purpurea.

 

Gyökérzet, szár: Gyöktörzse rövid, gyökerei mélyre hatolók. Szára felálló, elágazó, serteszőrös, 100-150 cm magasra növő.

 

Levélzet: Levelei lándzsásak, felületük serteszőrös.

 

Virágzat: Lilás fészekvirágzata júniustól szeptemberig virágzik.


Gyógyhatásai:

 

A kasvirág immunerősítő hatása miatt a szervezet ellenálló képességének fokozására készült termékekben jelentős. Influenzás megbetegedés során alkalamazása hatásos.

Külsőleg: fekélyek, nehezen gyógyuló sebek kezelésére ajánlott.

 

Vigyázat!!!

Sugárkezelésben részesülők csak orvossal történt megbeszélés után alkalmazzák.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Ginszeng (Panax ginseng)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy teáskanálnyi felaprított ginszeng gyökeret 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni. Lefekvés előtt fogyasztjuk. Túladagolása álmatlanságot, idegességet, hiperaktivitást okozhat!

Kereskedelmi forgalom:

 

A drog szárított formában, illetve gyógykészítmények, étrendkiegészítők alapanyagaként szerezhető be.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

Az ázsiai ginszeng Ázsia magas hegyvidéki területein őshonos. A közvetlen napfényt nem kedvelik, a humuszban gazdag, nedvesebb talajokon érzik legjobban magukat.

 

Betakarítás, feldolgozása:

 

A felszedett gyökereket megtisztítják, majd napon szárítják, így a gyökér külső rétege leválik, megszületik az ún. fehér ginszeng. Ezután méret és minőség alapján osztályozzák a gyökereket.

 

Érdemes tudni róla...

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Az ázsiai ginszeng drogja a szárított gyökere (Ginseng radix). Hatóanyagai a ginszenozidok , zsírsavak (linolsav, linolénsav, olajsav, palmitinsav), illóolaj, cukrok, cserzőanyagok, szterolok, fenolsavak, vitaminok és ásványi sók.

 

Életmód: A gyökerükért termesztett ginszengfajok lágy szárú évelők.

 

Gyökérzet, szár: Vaskos, szívós, krém színű gyökerük ,,ember" alakú. Ízük frissen erőteljes, egyszerre édes és keserű.

 

Levélzet: Leveleik fogazott szélűek, tenyeresen összetettek.

 

Virágzat: Június, júliusban nyíló virágaik ernyővirágzatot alkotnak.


Gyógyhatásai:

 

Erősíti az immunrendszert, fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, lassítja a sejtek öregedési folyamatait, frissíti az agy működését. Hatása a beteg idegi állapotától függően lehet serkentő és nyugtató is. A ginszeng az ázsiai kultúrában igazi szent növény, a halhatatlanság szimbóluma.

 

Vigyázat!!!

Túladagolása álmatlanságot, idegességet, hiperaktivitást okozhat!

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem