Homoktövissel az erős immunrendszerért

A homoktövis álbogyótermését számtalan formában feldolgozzák, de frissen fogyasztva a leghatásosabb. Magas vitamin- és flavonoid tartalma miatt az egyik legjobb természetes immunerősítő. Meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére ajánlott.

A homoktövis jellemzői

 

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) a napos, meleg termőhelyeket és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, meszes talajt kedveli. 2-6 m magas bokorrá vagy kis fává növő lombhullató, ágai dúsan elágazók, erőteljes tövisekkel borítottak. Levelei lándzsásak, ép szélűek, szórt állásúak, 5-6 cm hosszúak. A levél fonák ezüstös szürke vagy vöröses színű, szőrös, a levélszín kopasz. A homoktövis élénksárga vagy narancsszínű, savanyú álbogyó termései, tojásdadok, 5-10 mm nagyságúak, szeptember-októberben érnek.

Mit jelent, hogy a homoktövis kétlaki?

 

A homoktövis kétlaki növény, ami annyit jelent, hogy vannak női és hím egyedei. A női, termős növény szirom nélküli virágai jelentéktelenek, fürtökben állnak, zöldes barna színűek, március-áprilisban nyílnak. A kertünkbe való telepítéskor erre érdemes odafigyelni, hiszen ha termést is szeretnénk kapni, akkor egy hím- és egy női egyedet is telepítsünk.

A homoktövis hatásai, felhasználása

 

A terméshús magas vitamintartalmú, elsősorban C-vitamin és A-vitamin tartalma jelentős, de flavonoid, béta-karotin és F-vitamin tartalma is kimagasló. Magja E-vitaminban, valamint esszenciális zsírokban gazdag. 100 g friss homoktövisben 450 mg C-vitamin van, ami kb. tízszerese a narancsénak.

 

A homoktövis termését számtalan formában feldolgozzák, de frissen fogyasztva a leghatásosabb. Az egyik legjobb természetes immunerősítő. Őszi immunerősítés céljából felnőtteknek napi 40-50 g, gyerekeknek napi 15-20 g homoktövis fogyasztása ajánlott. A téli meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére, kezelésére is alkalmazható. A homoktövis termések szárítása nem tanácsos, mert a bogyók hamar minőségüket vesztik kis méretük miatt. Készíthetünk belőle azonban lekvárt vagy szörpöt, így télen is élvezhetjük rendkívül pozitív élettani hatásait.

 

A magjából készült termékek, magas E-vitamin, esszenciális zsírok, magnézium- és cinktartalma miatt bőrápolók összetevője. A belőle készült termékek erősítik a kötőszövetet, csökkentik a narancsbőrt, lassítják a bőr öregedését, megállítják a hajhullást.

+ 1 tipp:

A bogyók szüretelésekor az ágakat metsszük le, így megelőzzük az igen könnyen összenyomódó termések sérülését.

Mikor, ha nem most? Turbózd fel az immunrendszered szezonális finomságokkal
A szőlő és a bor jótékony hatásai
Wellness otthon gógynövényekkel
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai
Egy újra felfedezett gyógynövény, a goji

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem