Hajhullás kezelése gyógynövényekkel

 

Okai: Örökletes tényezők, hormonális változások, bizonyos életszakasz (pl. terhesség, klimax), stressz, gyógyszer mellékhatás, vitamin- vagy ásványianyag hiány, de betegségeket (pajzsmirigy probléma) is jelezhet.
Tünetei: A hajhullás már hetek óta erőteljesebb a megszokottnál, a fejbőrön hajhiányos területek észlelése.
Gyógymód: Fontos a kiváltó ok kiderítése, melyre már haj- és fejbőr vizsgálatok állnak rendelkezésünkre. Alkalmazhatunk kifejezetten hulló hajra ajánlott kozmetikumokat, gyógykészítményeket, otthon elkészített hajszeszeket, hajpakolást. Fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitel.

 

Hajunk folyamatosan megújul, de van, hogy intenzívebben hullik az átlagosnál. A hajhullás akkor okoz igazán gondot, ha a kihullott hajszálak helyébe nem nő új.

Javasolt gyógynövények

Nagy csalán
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Nagy csalán (Urtica dioica)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A nyers összetört csalán leveleket vagy csalánfőzetet masszírozzuk jól a fejbőrbe, hagyjuk rajta néhány percig, majd mossunk hajat. A főzet elkészítéséhez 2 csapott teáskanál csalán szárított hajtását vagy levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne.

Kereskedelmi forgalom:

​Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be. Kozmetikumok alapnyagaként is találkozhatunk vele. 

 

Termesztés/Gyűjtés: Hazánkban szinte mindenütt előfordul, kedveli a tápanyagban gazdag, nedves élőhelyeket, nitrogén jelző növény. Tavasztól őszig gyűjthetjük. A leveleket kesztyűben, alulról fölfelé húzva szedhetjük le a szárról. Ha herbát vágunk, a felső 30-40 cm-es szárrészt vágjuk le.

 

Előkészítés: A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk. A leveleket a szárítás során gyakran forgassuk. A gyökereket szárítás előtt mossuk meg.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A nagy csalán drogja szárított levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba), gyökere (Urticae radix). A levelek és a herba hatóanyagai: karotinoidok, klorofill, flavonoidok, vitaminok (B, C, K), triterpének, szterolok, ásványi anyagok. A gyökér hatóanyagai: szterolok.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Barnássárga gyöktörzse hosszú, elágazó. Szára négyélű, 20-150 cm, nem elágazó.

 

Levélzet: Levelei fűrészes szélűek, keresztben átellenes állásúak. 

 

Virágzat: Május végétől szeptemberig virágzik. Álfüzér virágzata apró, a levelek hónaljában és a szár csúcsán találhatók.


Gyógyhatásai:

 

​A nagy csalán levele vitamin- és ásványianyag forrás. Antibiotikus hatása miatt nátha, meghűlés esetén teájának fogyasztása ajánlott. Gyökere prosztata problémák esetén alkalmazható. Tisztító-, vértisztító-, vizelethajtó teák része. Főzelék is készíthető belőle, mely a spenót főzelékre hasonlít. Biogazdálkodás során a csalánból készített főzet gombás betegségek és rovarok ellen javasolt. 

 

Vigyázat!!!

A csalántea nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, bőrégést és vizeletpangást eredményez!

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem