A gyomorpanaszok enyhítése gyógynövényekkel

A gyomorpanaszok, emésztési problémák, puffadás tüneteinek kezelésére számos gyógynövény áll a rendelkezésünkre, melyeket hosszú távon, mellékhatások nélkül alkalmazhatunk. A gyógynövényekből készíthetünk teákat, teakeverékeket, de akár az ételek ízesítése során is alkalmazhatjuk őket, ezzel segítve a fogások könnyebb emészthetőségét.

 

Emésztési problémák esetén alkalmazandó gyógynövények

Az emésztési zavar hátterében állhat genetikailag érzékeny gyomor, tartós gyógyszer használat, túlzott alkoholfogyasztás, szorongás, de gyakran súlyos probléma is, mint a reflux, epehólyag betegség, ételallergia, gyomorfekély. Tünetei az étkezések utáni gázosodás, puffadás, böfögés, gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás.

Azték zsálya, chiamag (Salvia hispanica)

Az azték zsálya felhasznált része a magja (chiamag). Egy evőkanál chiamagot keverjünk el fél dl vízben, hagyjuk egy órát, hogy megszívja magát, majd keverjünk hozzá fél-1 dl növényi tejet. Hagyjuk további egy órán át a hűtőben állni. A chiamag gél állagúvá válik. Fogyasszuk reggelente éhgyomorra, vagy tízóraira, uzsonnára gyümölccsel. Főzelékek, krémlevesek sűrítésére is kiválóan alkalmas, főzés során nem veszíti el ásványianyag tartalmát.

Fahéj (Cinnamomum spp.)

A valódi fahéj drogja a szárított héjkérge (Cinnamoni cortex). Fogyasszuk őrölt állapotban ételek, italok ízesítésére.

Fehér árvacsalán (Lamium album)

A fehér árvacsalán felhasznált részei a virágos hajtása (Lamii albi herba), levele (Lamii folium) és a virága (Lamii albi flos). Egy csapott teáskanál fehér árvacsalán szárított levelét, hajtását vagy virágát adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, majd hagyjuk 10-15 percig ázni benne

​​​Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

A fekete áfonya felhasznált részei a termése és a levelei. A termést fogyaszthatjuk frissen vagy aszalványként. Tea: 1 teáskanálnyi fekete áfonya szárított levelét kissé törjük össze, majd öntsük le 2 dl forrásban levő vízzel. Hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük le.

Fekete bors (Piper nigrum)

A fekete bors drogja az éretlenül szedett és megszárított termése (Piperis nigri fructus). Egy teáskanálnyi bors termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

​Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

A fodormenta drogja megszárított, leveles hajtása (Menthae crispae herba) és szárított levele (Menthae crispae folium). Egy csapott teáskanál menta szárított virágos, leveles hajtását vagy leveleit adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne, majd szűrjük le.

 

Kerti kapor (Anethum graveolens)

A kerti kapor drogja a termése (Anethi fructus) és föld feletti szára (Anethi herba). Egy evőkanálnyi kapor termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Közönséges boróka (Juniperus communis)

A közönséges boróka drogja a tobozbogyója (Juniperi pseudo-fructus). 4-5 szem boróka tobozbogyót apróra vágunk, 2,5 dl vízhez adjuk, a víz forrásától számítva 5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)

A közönséges szurokfű drogja a virágzás alatt vágott virágos, leveles hajtása, az Origani herba. Egy csapott teáskanál szurokfű szárított virágos, leveles hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne, majd szűrjük le.

​​Lestyán (Levisticum officinale)

A lestyán drogjai a megszárított gyökérzete (Levistici rhizoma et radix), termése (Levistici fructus) és levele (Levistici folium). Egy teáskanálnyi felaprított lestyángyökeret 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

Naspolya (Mespilus germanica L.)

A naspolya felhasznált része a termése. A naspolyát legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de készíthetünk lekvárt vagy zselét is belőle.

​​Sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima)

A sütőtök felhasznált részei a termés, a mag és a magból nyert olaj. A sütőtököt nyersen is fogyaszthatjuk, de sütve ízletesebb, édesebb lesz. A sütőtök magot pirítva fogyasszuk.

 

Szőlő (Vitis)

A szőlő felhasznált részei a termése, magja, magjából készült olaja, levele. A frissen fogyasztott szőlőbogyók, a szőlőmagőrlemény- és olaj segítik az emésztést.

 

Gyomorgörcs, puffadás

Az enyhébb vagy erősebb felhasi- és gyomorpanaszok, gyomorgörcs, puffadás lehetnek rövidebb ideig tartók vagy tartósak. A fájdalmak leggyakoribb kiváltó okai a savtúltengés, csípős, fűszeres ételek fogyasztása, vírusos vagy bakteriális fertőzés, stressz, ételérzékenység.

 

Ánizs (Pimpinella anisum)

Az ánizs drogja a termése (Anisi fructus). Egy evőkanálnyi ánizs termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Cickafark (Achillea millefolium)

A cickafark drogja a virágzó föld feletti hajtása, a Millefolii herba. Egy csapott teáskanál szárított cickafark hajtást vagy virágzatot adjunk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Étkezés előtt egy csészével fogyasszunk el belőle, maximum naponta kétszer.

 

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű drogjai a levél (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtás (Melissae herba). Egy csapott teáskanál citromfű szárított levelét vagy hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, majd hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Naponta többször fogyasszuk.

 

Görögszéna (Trigonella foenum graecum)

A görögszéna drogja a magja (Trigonellae foenugraeci semen). Egy evőkanálnyi görögszéna magot 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikom drogja a virágzáskor levágott, leveles szára (Basilici herba). Egy csapott teáskanál kerti bazsalikom szárított virágos leveles hajtását vagy levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Fogyasszuk étkezések előtt.

Kerti körömvirág (Calendula officinalis)

A kerti körömvirág drogja a virága, a Calendulae flos. Egy csapott teáskanál kerti körömvirág szárított virágát adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le.

​Kerti majoránna (Majoranna hortensis Mönch)

A majoránna drogja a szárított, leveles, virágos föld feletti hajtása (Majoranae herba). Egy csapott teáskanál kerti majoránna szárított virágos leveles hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. A teát kiegészíthetjük egyéb puffadást csökkentő gyógynövényekkel, pl. kerti bazsalikommal, kamillával, ánizzsal. Fogyasszuk étkezések előtt.

 

Koriander (Coriandrum sativum)

A koriander drogja a termése (Coriandri fructus). Egy evőkanálnyi koriander termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Kömény (Carum carvi)

A kömény drogja a termése (Carvi fructus). Egy evőkanálnyi kömény termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Közönséges édeskömény (Foeniculum vulgare)

A közönséges édeskömény drogja a termése (Foeniculi amari fructus). Egy evőkanálnyi közönséges édeskömény termést 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

 

Orvosi székfű (Kamilla) (Matricaria chamomilla)

Az orvosi székfű drogjai a virágzat (Matricariae flos). Egy csapott teáskanál orvosi székfű szárított virágát adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10 percig ázni benne, majd szűrjük le.

Szerecsendió (Myristica fragrans)

A szerecsendió drogja a magja (Myristicae semen) és magköpenye (Macis). Fogyasszuk őrölt állapotban vagy frissen reszelve ételek ízesítésére.

A fehér fagyöngy gyógyhatásai
Wellness otthon gógynövényekkel
Egy újra felfedezett gyógynövény, a goji
A gyógytea készítésének alapszabályai
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem