Golgotavirág, a latin-amerikai szépség

Az egész nyáron át pompázó, egzotikus golgotavirágot sok néven emlegetik: a passion fruit, a passio gyümölcs, a maracuja, a granadilla, a pasiflora nevek mind azonosak vele. A maracuja (Passiflora edulis) Argentína, Brazília és Paraguay erdeiben őshonos, kertünkbe varázsolja Latin-Amerika forró, szenvedélyes hangulatát.

A növény jellemzői

A golgotavirág a szőlőhöz hasonlóan, kacsokkal kapaszkodó, kúszó szárú, liánszerű évelő. Sötétzöld, sima felületű, fényes, váltakozó állású levelei háromkaréjosak. Virágai akár 15 cm-esre is megnőhetnek, gyönyörű látványt nyújtanak. A növény a virágok különleges felépítéséről kapta a golgota nevet. Terméseit kívülről mélysárga színű héj veszi körül, belül a gránátalmához hasonló kis magokat tartalmaz.

Igazi vitaminbomba

A maracuja gyümölcshúsa lédús, vitamin- és ásványianyag tartalma igen magas: A-, B-, C-vitamin, kálium, vas és béta karotin tartalmának köszönhetően nem csak finom, hanem egészséges is. Gazdag összetétele miatt segíti a szervezet ellenállóképességét, immunerősítő hatású.

 

Nátha, magas vérnyomás, menstruációs panaszok esetén is hatásos

Náthás megbetegedések esetén bátran fogyasszuk, hiszen immunerősítő hatásán felül, a benne található nyálkaanyagok segítik a légutak tisztulását, csökkentik a gyulladást. A gyerekek is szívesen fogyasztanak egy finom gyümölcsöt, miközben a gyógyulásukat segítjük.

 

A golgota a vérnyomás szabályozására is kiváló. Görcsoldó hatása miatt nem csak menstruációs panaszok esetén, hanem emésztőrendszeri problémák enyhítésére is alkalmazhatjuk.

Így lehet saját golgotánk a kertben

A maracuja őshonos területein a vadszőlőhöz hasonló, fáról, fára kúszó lián, így ültetésekor első szempont legyen, hogy tudjon mire kapaszkodni. A támaszok az igen nagy tömegű virágok, majd azokból fejlődő gyümölcsök megtartása miatt elengedhetetlenek. Erre alkalmasak lehetnek a kerítések, a verandák, lécrácsok, pergolák vagy akár a korlátra is felfuttathatjuk őket.

 

A teljesen napos, vagy félárnyékos, jól szellőző területeket kedveli. Ültetésekor az ültető gödörbe kerüljön szerves trágya. Vízszükséglete minimális, a hetente egyszer, bőséges vízzel öntözzük. Vásárláskor válasszunk fagyálló fajtákat, de a hidegebb teleken takarjuk a töveket.

A teraszon is jól érzi magát

A növényeket nagyméretű cserepekben is nevelhetjük, de a támrendszerről, melyre felfuthat, ilyenkor se feledkezzünk meg. A teraszok korlátján végigfutó, egész nyáron át virágzó egzotikus virágokat minden vendég meg fogja csodálni. Télen pincében, téli kertben tartsuk, heti 2-3 alkalommal öntözzük, 1-2 hetente tápoldatozzuk őket.

Passiflora caerulea, Passiflora incarnata

A kék golgotavirág, azaz a Passiflora caerulea fagytűrő, gyorsan fejlődő fajta. Hatalmasra növő, kékes-lilás, illatos virágai a tavasz végétől az ősz elejéig pompával töltik meg a kertet. Élénk narancsszínű, lédús gyümölcsei a melegebb nyarakon hazánkban is beérnek.

 

A Passiflora incarnata illatos virágai a fehértől a mályvaszínig, rengeteg féle színben virítanak a nagyméretű, sötétzöld levelekkel teli indákon. Az észak-amerikai golgotavirág nagyjából 2 méter magasságúra nőhet, sárga színű, ízletes termései miatt kedvelt dísznövény.

A leghatásosabb gyógynövények influenzára
Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
A fehér fagyöngy gyógyhatásai
Stéviával édesebb

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem