Füge a konyhában

A füge egyre gyakoribb gyümölcs hazánkban, mert bár a Kárpát-medencében nem honos, a forró nyaraknak köszönhetően a napsütéses, szélvédett kertekben is beérik a gyümölcse. Rendkívül gazdag vitaminokban.

A füge amellett, hogy erősíti az immunrendszert, serkenti a méreganyagok távozását a szervezetből, rostjai és apró magjai pedig segítik a bélrendszer tisztítását. Létfontosságú ásványi anyagok forrása és számos vitamint (A-vitamin, B1- és B2 vitamin), különböző antioxidánsokat és Omega zsírsavakat tartalmaz. A füge önmagában is ízletes gyümölcs, de számtalan élményt rejteget a főzés kedvelőinek is a konyhában az étkezések szinte minden területén.

Sonkával és sajttal töltött füge

 

A fügéket megmossuk, leszárítjuk, tányérra ültetjük és tetejüket X alakban bemetsszük, úgy hogy szét tudjuk nyitni a négy cikkelyt, de alul egyben maradjanak. A nyílásokba kisebb szeletke sajtot és sonkát teszünk. Saláta ágyon tálaljuk.

Hozzávalók 4 főre:

  • fejenként 2-3 db füge (nem túlérett)

  • 10 dkg kecskesajt/kéksajt/brie sajt ízlés szerint

  • 10-15 dkg (10 szelet) sonka

  • 0,5 fejes saláta

Tejszínes fügeleves

Hozzávalók:

50 dkg hámozott füge

1/2 kk. őrölt ánizs

1 kk. őrölt gyömbér

1 kk. őrölt fahéj

1/2 citrom leve

1 dl víz

0,5 dl tejszín

 

A fügéket meghámozzuk és feldaraboljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a citrom levét valamint a vizet. Pépesítjük, majd felforraljuk, végül hozzákeverjük a tejszínt. Fogyaszthatjuk melegen vagy akár lehűtve is.

Sült kacsamell fügével

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kisebb bőrös kacsamell 

  • bors, só, rozmaring

  • 2,5-3 dl muskotályos bor

  • 2 tk. méz

  • néhány szem füge

A kacsamelleket megmossuk, megszárítjuk, a bőrét beirdaljuk. Vigyázzatok, hogy a húsába ne vágjatok bele! Sózzuk, borssal megszórjuk.

Egy felhevített serpenyőben bőrével lefelé tesszük a kacsamelleket és 3 percig pirítjuk. Leöntjük róla a zsír nagy részét. 

Megszórjuk tetszés szerint rozmaringgal, felengedjük a borral annyira, hogy a bőrt ne érje el. A bőrre 1/2 tk mézet csurgatunk. Mellé tesszük a fügét, és forraljuk 6-7 percig, míg elforrja a bor nagy részét.

Gyömbéres-fahéjas fügedzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg füge

  • 35 dkg cukor (vagy ennek megfelelően édesítőszer)

  • 1 tk. őrölt gyömbér

  • 1 tk. fahéj

  • 25 g 3:1 dzsemfix (1csomag)

 

 

A fügéket megtisztítjuk, szárát levágjuk. Meghámozzuk (az sem baj, ha a héját rajta hagyjuk) és feldaraboljuk.

Pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért és a dzsemfixet.

Nagy lángon felforraljuk, majd forrás után, állandó keverés mellett, további 3 percig forraljuk.

Rögtön üvegekbe töltjük és 5 percre fejre állítjuk.

További receptjeink:
5 tanács a gyógynövény teák helyes elkészítéséhez
Csupa egészség - csíráztassunk otthon!
Receptek sütőtökből
Ezerarcú cukkini
Készítsünk naspolyalekvárt!

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem