Füge a konyhában

A füge egyre gyakoribb gyümölcs hazánkban, mert bár a Kárpát-medencében nem honos, a forró nyaraknak köszönhetően a napsütéses, szélvédett kertekben is beérik a gyümölcse. Rendkívül gazdag vitaminokban.
A füge amellett, hogy erősíti az immunrendszert, serkenti a méreganyagok távozását a szervezetből, rostjai és apró magjai pedig segítik a bélrendszer tisztítását. Létfontosságú ásványi anyagok forrása és számos vitamint (A-vitamin, B1- és B2 vitamin), különböző antioxidánsokat és Omega zsírsavakat tartalmaz. A füge önmagában is ízletes gyümölcs, de számtalan élményt rejteget a főzés kedvelőinek is a konyhában az étkezések szinte minden területén.
Sonkával és sajttal töltött füge
A fügéket megmossuk, leszárítjuk, tányérra ültetjük és tetejüket X alakban bemetsszük, úgy hogy szét tudjuk nyitni a négy cikkelyt, de alul egyben maradjanak. A nyílásokba kisebb szeletke sajtot és sonkát teszünk. Saláta ágyon tálaljuk.

Hozzávalók 4 főre:
-
fejenként 2-3 db füge (nem túlérett)
-
10 dkg kecskesajt/kéksajt/brie sajt ízlés szerint
-
10-15 dkg (10 szelet) sonka
-
0,5 fejes saláta
Tejszínes fügeleves
Hozzávalók:
50 dkg hámozott füge
1/2 kk. őrölt ánizs
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt fahéj
1/2 citrom leve
1 dl víz
0,5 dl tejszín
A fügéket meghámozzuk és feldaraboljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a citrom levét valamint a vizet. Pépesítjük, majd felforraljuk, végül hozzákeverjük a tejszínt. Fogyaszthatjuk melegen vagy akár lehűtve is.
Sült kacsamell fügével

Hozzávalók 4 főre:
-
4 kisebb bőrös kacsamell
-
bors, só, rozmaring
-
2,5-3 dl muskotályos bor
-
2 tk. méz
-
néhány szem füge
A kacsamelleket megmossuk, megszárítjuk, a bőrét beirdaljuk. Vigyázzatok, hogy a húsába ne vágjatok bele! Sózzuk, borssal megszórjuk.
Egy felhevített serpenyőben bőrével lefelé tesszük a kacsamelleket és 3 percig pirítjuk. Leöntjük róla a zsír nagy részét.
Megszórjuk tetszés szerint rozmaringgal, felengedjük a borral annyira, hogy a bőrt ne érje el. A bőrre 1/2 tk mézet csurgatunk. Mellé tesszük a fügét, és forraljuk 6-7 percig, míg elforrja a bor nagy részét.
Gyömbéres-fahéjas fügedzsem
Hozzávalók:
-
1 kg füge
-
35 dkg cukor (vagy ennek megfelelően édesítőszer)
-
1 tk. őrölt gyömbér
-
1 tk. fahéj
-
25 g 3:1 dzsemfix (1csomag)
A fügéket megtisztítjuk, szárát levágjuk. Meghámozzuk (az sem baj, ha a héját rajta hagyjuk) és feldaraboljuk.
Pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért és a dzsemfixet.
Nagy lángon felforraljuk, majd forrás után, állandó keverés mellett, további 3 percig forraljuk.
Rögtön üvegekbe töltjük és 5 percre fejre állítjuk.
