Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer

A fokhagymát az emberiség évezredek óta használja. Nagy mennyiségben tartalmaz szerves kénvegyületeket, vasat, szelént, jódot és C-vitamint is. Erős antiszeptikus hatása miatt igazi téli csodaszer.

A fokhagyma jellemzői

 

A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta használt gyógynövény, az ázsiai Kirgízia területéről származik. A kínai konyhában ,,su-an”-nak, a görögök skorodnak nevezték, a rómaiak allium néven emlegették, mely később botanikai megnevezése is lett.

 

A fokhagyma termesztésben egyéves, hagymás növény. Hagymája több cikkből áll, melyeket fajtától függően fehér, lilás vagy rózsaszín héj borít. Szára akár egy méter magasra is nőhet, hengeres. Tőlevelei laposak, keskenyek, hosszúak. Gömböt alkotó ernyővirágzata világos rózsaszín színű. A fokhagyma felhasznált része a gumója, de zsenge leveleit frissen is fogyaszthatjuk. Fokhagyma vásárlásakor válasszunk fehér vagy halványlila színű hagymahéjúakat, melyeken minden gerezd sérülésmentes és duzzadt.

A fokhagyma termesztése

 

A fokhagyma termesztését kora tavasszal vagy késő ősszel kezdjük. A fokhagyma a laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. A gumó cikkeit egymástól 20 cm-es távolságba ültessük úgy, hogy épp ellepje a föld. A lilás és rózsaszín fajtákat tavasszal, míg a fehér hagymahéjjal borítottakat ősszel ültessük. A tavasszal eldugott fokhagymát a nyár végén szüretelhetjük, míg az októberben, novemberben elültetettet a tavasz kezdetén. A fokhagyma sok kórokozót távol tart a konyhakerttől: hasznos a feketegyökér, a paradicsom, a saláta, a sárgarépa és a szamóca gombás megbetegedéseinek megelőzésére.

 

A fokhagymát egész évben termeszthetjük, akár télen egy hűvösebb ablakpárkányban is. A fokhagymagerezdeket dugjuk az ültető földbe, úgy, hogy felső harmaduk a felszín felett legyen, majd tegyük a cserepeket fényben gazdag, hűvösebb ablakpárkányba, télikertbe.

 

A fokhagymagumót a levelek sárgulása után szedhetjük. Szárítására és tárolására a száraz, hűvös helyek alkalmasak. Kiterítve szárítsuk.

A fokhagyma hatása, felhasználása

A fokhagyma nagy mennyisében tartalmaz szerves kénvegyületeket (bulbus, allicin), illóolajat, aminosavakat, kálium-rodanidot, zsírosolajat, szaponint, valamint vasat, szelént, jódot és C-vitamint.

 

A fokhagyma gyomorproblémák kezelésére ajánlott, mert étvágy- és emésztésserkentő, gyomorerősítő, valamint csökkenti a puffadást, gyomorgörcsöt, szélhajtó hatású. Bélfertőzések kezelésében is használatos, csökkenti a hasmenést. Az érelmeszesedés megelőzésében jelentős. A fokhagymából készített főzet köptető hatású. Náthás, megfázásos megbetegedések során alkalmazandó erős antiszeptikus, antibakteriális és antibiotikus hatása miatt, melyet allicin nevű illóolajának köszönhet.

+1 tipp:

Fokhagyma tea a növényeknek

 

A lisztharmat és a levélatkák elleni bio-védekezésre készítsünk fokhagyma-teát! Ehhez 1 liter forró vízzel forrázzunk le 5-6 gerezd előre felaprított fokhagymát, majd 5-10 órán át hagyjuk állni.

Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya
Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
A fehér fagyöngy gyógyhatásai
Stéviával édesebb

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem