Ezerarcú cukkini

A mediterrán országokban régóta előkelő helyen álló cukkini, a hazai kertészek körében is egyre populárisabb. Szerencsére nem sok kártevője ismert, így például a kígyó uborkával szemben fogyasztásakor nem kell tartanunk a tömérdek növényvédőszer-maradványtól. Alacsony kalóriatartalmának (100g cukkini mindössze 16 kcal tartalmú) köszönhetően diétába is könnyen beilleszthető. Magas rosttartalma mellett vitamin- és ásványianyag tartalma is jelentős.

 

Felhasználását tekintve vétek lenne a rántott változattal beérni, fogyaszthatjuk nyersen salátákban, főzelékként, lecsóban, grillezve vagy sütve, készíthetünk belőle lekvárt, mártogatóst, megtölthetjük finomságokkal, sőt, az arcunkra is kenhetünk belőle!

 

 

Töltött cukkini

 

A cukkini egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb elkészítési módja, ha saját ízlésünk szerint megtöltjük a kabakterméseket. Ehhez vágjuk félbe a cukkinit, kaparjuk ki belsejét. Zsengébb termések esetén a magokat nem kell külön eltávolítanunk, érettebb cukkiniknél a magokat dobjuk ki. A kikapart zöldség húst nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le, fűszerezzük, kedvünk szerint adjunk hozzá vöröshagymán megpirított darált húst, kockákra vágott csirkemellet, szalonnát, sonkát, paradicsomszószt, tojást, a tetejét szórjuk meg sajttal. Helyezzük magasfalú tepsibe, melyet öntsünk fel 2-3 dl vízzel, és 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt süssük meg.

Cukkiniből lekvárt? Naná!

 

A cukkini lekvárhoz egy kg cukkinit meghámozunk, feldarabolunk és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzünk. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk darabosra készíteni, egy részét vagy egészet leturmixoljuk. Hozzáadunk 40 dkg befőző cukrot, egy citrom levét, valamint megbolondíthatjuk chilivel, gyömbérrel, kakukkfűvel. Visszatesszük főzni, amíg szépen be nem sűrűsödik. Üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Cukkini krém – pirítóson isteni

 

A padlizsánkrémhez hasonló mártogatóst, krémet készíthetünk a cukkiniből is. Ehhez fél kg cukkinit félbevágunk, és 180 fokos sütőben vagy grill rácson megpirítunk. A héját és a magokat eltávolítjuk, a zöldséghúst 3 dl tejföllel, 2 evőkanál joghurttal, 2 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál olívaolajjal, zúzott fokhagymával, sóval, fűszerekkel összeturmixolunk. 

Cukkinit az arcra!

 

Igazi nyári vitaminbomba a bőrnek a cukkiniből készített arcpakolás. Ehhez egy közepes méretű cukkinire, 1 evőkanál görögjoghurtra, fél evőkanál olívaolajra, pár csepp citromlére és 1 evőkanál zabpehelyre van szükségünk. A cukkinit tisztítsuk meg, vágjuk kockákra, keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd botmixerrel homogenizáljuk krémes masszává az egészet. Kenjük a megtisztított arcbőrre, és hagyjuk rajta 10-15 percig.

További receptjeink:
Receptek szőlővel, borral
Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt
Készítsünk naspolyalekvárt!
Receptek sütőtökből

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem