Érelmeszesedés kezelése gyógynövényekkel

Az érelmeszesedés az artériák belső falainak beszűkülésével járó folyamat, melyet az érfalon lerakódó különböző zsírok okoznak. Legnagyobb veszélye, hogy a beszűkült erek belső felületén a vérlemezkék fennakadhatnak, a vér nem tud akadálytalanul áramlani és ez érelzáródáshoz, súlyosabb esetben szívinfarktushoz, agyvérzéshez vezethet.

Okai: Időskor velejárója, túlsúly, dohányzás, kalóriadús táplálkozás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség.

Gyógymód: Rendszeres mozgás, egészséges, vitamindús táplálkozás, gyógyteák, gyógykészítmények alkalmazása, gyógyszeres kezelés, műtét.

Javasolt gyógynövények

Páfrányfenyő
Sáfrányszeklice
Maghéj nélküli tök
Kerti borágó
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Érdemes tudni róla...

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Csak orvosi felügyelet mellett, az orvos tanácsát kikérve alkalmazzuk.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

A drog szárítva, porítva, teafűként, gyógykészítmények alapanyagaként szerezhető be.

 

Környezeti igénye, előfordulása:

 

Őshazája Dél-Kína, de mára a világ minden részén elterjedt. A levegős, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú pH-val rendelkező, mélyrétegű talajt kedveli.

 

Betakarítása, feldolgozása:

 

A leveleket kiterítve, szellős, árnyékos helyen szárítsuk, száradás után a többi gyógynövénytől elkülönítve tároljuk.

Neked használt már a páfrányfenyő? Kérjük, értékeld a hatását!

A páfrányfenyő drogja a szárított, egész vagy aprított levele (Ginkgo folium) és magja  (Ginkgo semen). A levél hatóanyagai a ginkgolidok, bilobalid, biflavonok, flavonoid-glikozidok, procianidinek. A mag hatóanyagai a ginkgosavak, bilobol, ginnol.

 

Életmód: A páfrányfenyő akár 40 magas fává is megnövő, kétlaki, lombhullató növény.

 

Levélzet: Egyedi, legyező alakú levelei ősszel aranysárgára színeződnek.

 

Termés: Mivel kétlaki, magot csak akkor képes érlelni, ha a porzós és a termős egyed egymás mellett él. Termése szilva nagyságú, fehér színű, gömb alakú, kellemetlen szagú.

 

Felhasználása:

 

A páfrányfenyő levelében található flavonoidok antioxidáns hatásúak.

 

Antistressz hatású, oldja a szorongást. Membránvédő tulajdonságú, javítja az érrendszerben a vér átfolyását, melynek főleg idősebb korban a végtagoknál és az agyi hajszálereknél van nagy jelentősége.

 

A levélből készített kivonat szabályozza az agyi anyagcsere folyamatokat és keringést, az erek tónusát, valamint csökkenti az agysejtek elöregedését és pusztulását.

A gyógyszeripar számos gyógykészítményben alkalmazza. A belőle készült gyógyszerek eredményesen alkalmazhatók az időskori anyagcsere és leépülési folyamatok kezelésénél, még az Alzheimer-kórban szenvedőknél is.

 

Vigyázat!!!

Véralvadási rendellenességben szenvedők ne alkalmazzák! Különösen nagy mennyiségben fogyasztva okozhat ingerlékenységet, nyugtalanságot, hasmenést, émelygést, hányingert!

 

Sáfrányszeklice (Carthamus tinctorius)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A sáfrányszeklice olajat drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezzük be.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő, a jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Áprilistól vethetjük.

 

Betakarítás: A teljes virágzáskor, júliustól vágjuk. A vágást napos, száraz időben végezzük.

 

Előkészítés:  A levágott virágokat a szedést követően azonnal, szellős helyen, kiterítve szárítsuk. Nyomásra érzékeny. Száraz, fénytől védett helyen, papírral bélelt dobozokban tároljuk.
 

Neked használt már a sáfrányszeklice? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A sáfrányszeklice drogja a teljes nyílás után szedett virágszirmok (csöves virágok), a Carthami flos. A virágban sárga festékanyag halmozódik fel (szaflórsárga és szaflórvörös). A kaszattermésekből nyert olaj, az Oleum carthami, amely magas zsírosolaj tartalmú.

 

Életmód: A sáfrányszeklice lágy szárú, egyéves növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere elágazó, karószerű. Szára felálló, 140-160 cm magasra növő.

 

Levélzet: Levelei lándzsásak, szórt állásúak, kopaszok.

 

Virágzat, termés: Citromsárga-narancssárga végálló fészekvirágzata elnyíláskor tűrzpiros. Kaszattermése fehér színű, hasonlít a napraforgó terméséhez.

 

Felhasználása:

 

Az érelmeszedési folyamatok lassítására magas zsírosolaj tartalmú kaszatterméséből készített olaj alkalmas. A virágok - festékenyagaik miatt - élelmiszer festésre használhatók.

 

 

 

Maghéj nélküli tök (Cucurbita pepo L. subsp. pepo convar. pepo var. styriaca)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Maghéj nélküli tök olaját drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezhetjük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Olajként, számos gyógykészítmény alapanyagaként szerezhető be. 

 

Termesztés: Meleg- és napfényigényes, szárazságtűrő, a fagyokat rosszul tűri. A talajtípus iránt nem túl igényes, a legjobb termést azonban a tápanyagban gazdag, középkötött vályogtalajon adja. Április végén, május elején vethetjük.

 

Betakarítás: A kabaktermések beérésekor, szeptemberben kezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor a termés kocsánya barna színű, a levelek száradnak.

 

Előkészítés: A begyűjtött magokat meg kell tisztítani a termésrészektől. Száraz, fénytől védett helyen szárítsuk.

Neked használt már a tök? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A maghéj nélküli tök drogja az érett magja (Cucurbitae semen) és a magból kinyert zsírosolaj (Oleum cucurbitae). Legfontosabb hatóanyaga a zsírosolaj, melyben többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav) és zsírsavszármazékok vannak. Ezenkívül magas E-vitamin tartalmú, és található benne fitoszterol, protoklorofill is.

 

Életmód: Egyéves, lágy szárú, indás szárú növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökérzete mélyrehatoló, erőteljes. Szára felálló vagy futó, indás, serteszőrökkel borított, 3-5 m hosszú.

 

Levélzet: Levelei mélyen szeldeltek, élénkzöldek, szőrözöttek, rajta apró tüskékkel. 

 

Virágzat, termés: Élénksárga összefort lepel virágzata tölcsér alakú. Termése kabaktermés, mely gömbölyű vagy hosszúkás, színe sárga, sárgászöld vagy márványozott. Termésenként kb. 500 db tojásdad alakú mag található. A mag szürkészöld színű, hártyaszerű héj borítja.


Gyógyhatásai:

 

​Zsírosolaja, az Oleum cucurbitae antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. A maghéj nélküli tök többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek az agyi és idegi működést fokozzák, javítják a szervezet szellemi és testi teljesítőképességét. A szervezet A-vitamin-szükségletének fedezését is segíti, mint provitamin-forrás. Antioxidáns hatása révén védi a szervezetben található enzimeket, hormonokat és vitaminokat a szabad gyököktől. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát. Prosztata problémák esetén a belőle készült gyógykészítmények hatásosak. 

 

 

Kerti borágó (Borago officinalis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A kerti borágó olajat drogériákban, gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben szerezzük be.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, olajként, kapszulaként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Meleg-, fény-, és vízigényes, hidegtűrő képessége rossz. Termesztésére a jó vízgazdálkodású, középkötött, homokos vályog talaj a legmegfelelőbb. Szaporítása április eleji magvetéssel történik.

 

Betakarítás:

 

A magok július végétől folyamatosan érnek, gyűjthetők. Előkészítés: A magokat szellős, napfénytől védett helyen kb. 5 cm vastagon kiterítve szárítsuk, naponta mozgassuk át. Sötét, száraz, zárt helyen tároljuk.

Neked használt már a kerti borágó? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A kerti borágó drogja termése (Boraginis fructus), leveles hajtása (Boraginis herba) és a terméséből kinyert zsírosolaja (Oleum boraginis). A hajtás és a levelek hatóanyagai a cseranyagok, nyálka, szaponin, illóolaj, ásványi sók, alkaloidok. A benne található alkaloidok májkárosító hatásúak! A termés és a zsírosolaj linolsavat, gamma-linolénsavat, palmitinsavat, olajsavat és sztearinsavat tartalmaznak.
 

Életmód: A kerti borágó egyéves, lágy szárú növény.

 

Gyökérzet, szár: Főgyökere répaszerű, belőle oldalgyökerek erednek. Szára felálló, belül üreges, bokrosodó, felülete serteszőrös. 80-160 cm magasra növő.

 

Levélzet: Levelei tojásdadok, szórt állásúak, serteszőrösek.

 

Virágzat, termés: Virágzata élénkkék, kevés virágú, bókoló, júniustól virágzik. Résztermései feketésbarnák, egyenetlenül érnek, peregnek.


Gyógyhatásai:

 

​A kerti borágó magjából nyert zsírosolaj vérkoleszterinszint-csökkentő, érrendszeri betegségek, érelmeszesedés megelőzésére alkalmazhatjuk. Érrendszeri betegségekre készült gyógyszerek alapanyaga. A levelek nyersen saláták, mártások alapanyaga lehet.

 

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem