3 recept, amihez az erdőben találod a hozzávalókat

Isteni illatok és rikító színek vannak jelen a természetben és most adunk néhány ötletet, hogy miért érdemes jobban résen lenni az elkövetkezendő pár hétben, ha elsétáltok egy hársfa alatt, találtok némi csalánt, vagy a kirándulás alatt vadkakukkfűbe botlotok. A vadon termő növényeknek a konyhában a helyük, ugyanis számtalan módon felhasználhatóak. Fontos, hogy a növényeket mindig forgalmas utaktól távol, biztonságos helyről gyűjtsd be, legjobbak az erdőkben, vízpartokon, zárt keretekben szedett növények.

Csalán smoothie

 

Csalánt szinte úton, útfélen találni, a hátsókertben, az erdőben sétálva biztosan rábukkanunk. Nagyon magas vitamin- és ásványianyag tartalmú, elsősorban vastartalma kiemelkedő. A szár felső részén levő, zsenge, 8-10 levelet használjuk fel frissen, az idősebb leveleket inkább szárítsuk, mert a teája is kiváló. A leveleket kesztyűben szedjük, ezzel megvédhetjük magunkat a csípésektől.

Hozzávalók (1 személyre):

15-20 csalánlevél

2 dl víz

1 banán

10 dkg áfonya

 

A csalánleveket forrásban levő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük. A leveleket egy csipesszel vagy villával kiszedjük, és a turmixgépbe tesszük. A csalánléből kb. 2 dl vizet a levelekre öntünk, majd rádobjuk a banánt és az áfonyát is. 1-2 perc alatt simára turmixoljuk, frissen fogyasztjuk, mentával díszítjük.

Vadkakukkfüves cookie

 

Réteken, erdőszéleken, száraz gyepeken fordul elő leggyakrabban a balzsamfűnek is nevezett vadkakukkfű. Szószok, köretek tökéletes alkotója, de édességekben is megállja a helyét. Nyári frissítőkbe, koktélokba pedig egyenesen szuper választás. A recepthez természetesen az otthon termesztett kakukkfű is tökéletes.

Hozzávalók (4 személyre):

10 szál (vad)kakukkfű

200 g tönkölybúzaliszt

200 g puha vaj

200 g kis szemű zabpehely

100 g cukor vagy méz

1 tk só

2 tk sütőpor

A kakukkfű leveleit leszedegetjük a szárról. Robotgépbe tesszük a lisztet, a kakukkfű leveleket, belecsipegetjük a puha vajat, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, az édesítőszert, a sót és a sütőport, és addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll. A tésztát kézzel is átgyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre pihenni. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a süteményeket, és a sütőpapírra helyezzük. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

Hársvirág fagyi

 

Nem kérdés, a nyár egyik legfinomabb illata a bódító és mézes hársvirágé. A virágok gyűjtésénél nagyon fontos, hogy ezüst hársfáról nem szabad virágokat szedni, erre csakis a kis- és nagylevelű hárs virágai alkalmasak. Az ezüst hárs könnyen felismerhető: a levelek fonákja (alja) ezüstösen csillog a rajta található apró csillagszőrök miatt.

Hozzávalók (4 személyre):

 

1 dl víz

20 dkg cukor

30-35 hársvirág

2 dl natúr joghurt

2 dl habtejszín

1 citrom leve

A cukrot 1 dl vízben kis lángon felolvasztjuk. Beledobjuk a szárról leszedett virágokat, felforraljuk, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 10 percig főzzük. Kézi turmix-szal homogénre dolgozzuk, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a joghurtot, a habtejszínt és a citromlevet. A krémet mélyhűtőbe tesszük és óránként (3-4 alkalommal) erőteljes mozdulatokkal átkeverjük, hogy minél levegősebbé váljon. Tálalás előtt 15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk felpuhulni.

3 szezonális nasi az őszi szünetre
7 növény, ami segít megszabadulni a hason levő úszógumitól
Igazi csodaszerek: 3 gyógynövény, ami csökkenti a hajhullást
Csalán tea - mire és hogyan?
Természetes testpermetek házilag

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem