Egy újra felfedezett gyógynövény: a goji

Az újra felfedezett, és hazánkban is egyre többet hangoztatott goji felhasznált része a bogyója, mely C-, B- és E-vitamin tartalmú, valamint béta-karotin, poliszacharidok, nyomelemek, kálium, esszenciális zsírsavak és különböző aminosavak is nagy mennyiségben találhatók benne.

 

A közönséges ördögcérna vagy rokon nevein goji, farkasbogyó, lícium, Ázsiából származó, de Európában is több helyen elterjedt lombhullató cserje. Tövises ágain lándzsás alakú, keskeny, kopasz levelei nyélbe keskenyedőek. Májustól szeptemberig virágzó, kezdetben lilás színű virágai később világosbarnára színeződnek. Termése a goji bogyó, mely élénkvörös színű, 1-2 cm nagyságú.

A goji hatásai, felhasználása

 

A goji felhasznált része a bogyója. A bogyó magas C-, B- és E-vitamin tartalmú, valamint béta-karotin, poliszacharidok, nyomelemek, kálium, esszenciális zsírsavak és különböző aminosavak is nagy mennyiségben találhatók benne. A goji bogyóban 500-szor annyi C-vitamin van, mint ugyanakkora mennyiségű narancsban. 

 

Immunerősítés

A goji bogyó magas C-vitamin és poliszacharid tartalmának köszönhetően immunerősítő hatású, növeli a szervezet energiaszintjét, állóképességét. Csökkenti az őszi fáradtságot, ezért a téli megbetegedések megelőzéseként fogyasztása naponta ajánlott.

 

Allergia

Enyhíti az allergiás tüneteket, mert csökkenti az allergén antitestek szintjét. Az allergia szezon előtt már néhány héttel kezdjük meg fogyasztását és az allergiás időszak alatt is alkalmazzuk.

 

Öregedés megelőzése

Öregedés gátló hatású, sejtmegújulást eredményez. A kínai gyógyászatban a szellemi és fizikai erőnlét fokozására, az időskori problémák, öregedés megelőzésére is használják.

 

Szív-és érrendszeri betegségek

Segít megelőzni az érrendszeri betegségeket, csökkenti a vérnyomást, fogyasztása szívbetegeknek is ajánlott.

 

Cukorbetegség, inzulin rezisztencia

Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így cukorbetegnek, inzulin rezisztenciával küzdőknek, fogyókúrázóknak is hasznos a fogyasztása.

 

Rákos betegségek megelőzése

Antioxidánsokban gazdag, ami segíti a sejtek védelmét a káros szabadgyököktől, így rákmegelőző hatásáról is ismert. Ez magas poliszacharid és antioxidáns tartalmának köszönhető. Rákos betegeknél is jó eredményeket hoz, nem csak a betegség leküzdésében segít, de a beteg ellenálló képességét is növeli.

 

Impotencia

Impotencia esetén fogyasztása ajánlatos, vágyfokozó hatású, segíti a potenciával küzdők problémáit. Ennek oka, hogy növeli a vér androgén szintjét.

Mikor, ha nem most? Turbózd fel az immunrendszered szezonális finomságokkal
A gyógytea készítésének alapszabályai
Wellness otthon gógynövényekkel
Stéviával édesebb
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem