Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya

Napjainkban kevés helyen találkozni a naspolyával, pedig ez a feledésbe merült gyümölcsfa amellett, hogy szép dísze lehet a kertnek, ősz végén, tél elején érő termése is nagyon ízletes, egészséges, valamint igazi vitamin- és ásványianyag-forrás.

A naspolya jellemzői

 

A naspolya (Mespilus germanica L.) az alma és a körte mellett a rózsafélék (Rosaceae) családba tartozik, alacsony fa vagy tőről elágazó bokor. A növény Kis-Ázsiából származik, elterjedése és termesztése hazánkban a középkortól jelentős. Itthon két változata ismert: az óriás naspolya és a házi naspolya.

 

Nagyméretű, molyhos levelei szórt állásúak, hosszúkás-tojásdad alakúak. Fehér sziromlevelű virágai májusban virágzanak. A késő tavaszi virágzásnak köszönhetően a tavaszi fagyok nem tesznek kárt a virágokban. November végén, december elején érő savanykás ízű termése puha húsú, kemény magvú almatermés. A termések érése az első fagyok körül kezdődik. A naspolya utóérő gyümölcs, így fogyasztása a szüretelés után néhány nappal, héttel lesz igazán élvezetes.

 

A naspolya a meleg, napsütésben gazdag területeket kedveli, de félárnyékos helyre is ültethetjük. A tápanyagban gazdag, levegős, nedvesebb, alacsony mésztartalmú talajt kedveli. Helyigénye néhány négyzetméter.

A naspolya hatásai, felhasználása

 

A naspolya érésekor más gyümölcs már nem érik hazánkban, így a november végi, decemberi időszakban az egyik legjobb természetes vitaminforrás. Szénhidrát- és pektintartalma magas, így igen tápláló. Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, kalcium és vas, valamint cserzőanyag.

 

Magas rost- és pektintartalmának köszönhetően jó hatással van a gyomor- és bélrendszerre, segíti az emésztést, csökkenti a bélrenyheséget, megszünteti a székrekedést. Magas pektintartalma a vér koleszterinszintjének csökkentésében is jelentős. A benne levő magas vasmennyiség vérszegénységben szenvedők számára ideális, vashiány esetén alkalmazandó. Külsőleg bőrtápláló pakolásként használhatjuk, frissítő, nyugtató hatása miatt.

+1 tipp:

Készítsünk naspolyalekvárt!

Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
Gyomorpanaszok enyhítése gyógynövényekkel
A tőzegáfonya, a vörös áfonya és a fekete áfonya gyógyhatásai
Stéviával édesebb

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem