Égési sérülés kezelése gyógynövényekkel

Az égésnek különböző fokozatai vannak, melyet befolyásol az égés mélysége, foka, az érintett testfelület nagysága.

Okai: Láng, gáz, gőz, folyékony anyag, nap, kémiai anyag, forró tárgy éri a testfelületet.

Gyógymód: Az égés erősségétől függetlenül legelső teendő a hideg, folyó vízzel való, legalább 10 percen át tartó hűtés. Ez egyrészt fájdalomcsillapító hatású, másrészt meggátolja a mélyebb szövetek károsodását. Ezután egy steril gézlappal fedjük le a sérült testfelületet.

 

Javasolt gyógynövények

Orvosi aloé
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Orvosi aloé (Aloe barbadensis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

A levelet kettévágva tegyük azt a sebre vagy gyűjtsük össze az aloé nedvet és azt használjuk. A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat. Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat.

Kereskedelmi forgalom:

 

Számos gyógykészítmény alapanyagaként, krémekben, zselékben, italként szerezhető be.

 

Termesztése:

 

Az aloé melegigényes, szárazságtűrő, napfénykedvelő. Talaj iránt nem igényes. Gyökérsarjakkal vagy gyökérdugvánnyal szaporítható. Óvatósan, eredési helyükön, éles késsel vágjuk le az anyanövényről a 10-15 cm nagyságú sarjhajtásokat, majd laza talajba ültessük.

 

Betakarítás:

 

A leveleket levágjuk, megmossuk és a metszfelületükkel lefelé állítjuk egy dobozba, ahova az aloé nedv néhány óra alatt kifolyhat.

Neked használt már? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

Az orvosi aloé drogja a standardizált aloé száraz kivonat (Aloe extractum siccum normatum) és a leveleiből kinyert, szárított sejtnedv (Aloe barbadensis). Legfontosabb hatóanyaga az aloin. További hatóanyagai a lignán, szabad aloe-emodin, gyanta, monoszacharidok, poliszacharidok, vitaminok (A, B, C, E), ásványi anyagok, szalicilsav, illóolaj.

 

Életmód: Örökzöld, pozsgás, évelő növény.

 

Gyökérzet, szár: Gyökere erőteljes növekedésű, rostos szerkezetű. Szára nincs, az aloé 1-1,5 m nagyságúra képes megnőni.

 

Levélzet: Tömött rózsában álló levelei húsosak, lándzsás alakúak, zöld, szürkészöld színűek, epidermiszük viaszos bevonatú.

 

Virágzat: Élénksárga füzér virágzata szagtalan, erdeti élőhelyén a madarak végzik a beporzást. Termése toktermés.


Gyógyhatásai:

 

Külsőleg: Az orvosi aloé nedve természetes védőréteget képez a bőrön, hidratáló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatású. A friss égési sebre ne tegyük, a gyógyuló sebeken alkalmazzuk. Serkenti a kötőszöveti rostok kialakulását, így gyorsítva a sérült bőr gyógyulását. Alkalmazhatjuk égések, sebek, forrázások, napfény okozta leégések kezelésére.

 

Belsőleg: Immunrendszer erősítő, vírusölő hatású, a rákos sejtek szaporodását is gátolja. Menstruáció és terhesség alatt ne alkalmazzuk, mert alhasi vérbőséget okozhat!

 

 

Hozzászólások
 

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem