Az ezerarcú dió - ha Zeusznak használt...

A diófát a régi időkben, szinte minden kultúrában szent fának tartották. A kelták, a rómaiak, a keresztények, a mohamedánok, a pogányok, a buddhisták mind természetfeletti kapcsolatot tulajdonítottak neki, a régi görögök Zeusz, a főisten fájának tartották. Sok helyen a bölcsesség, az erő szimbólumaként tartották számon. 

A diótermés alakja emlékeztet az emberi fejre, a dióhéj alatt pedig az agyra hasonlatos termést találunk, ami bizonyítottan serkenti az agyműködést. A dió minden része hasznos: fája értékes asztalosipari alapanyag, termése ízletes és tápláló finomság, levele rendkívül hasznos gyógyír. 

A diólevél felhasználása

A diólevelet június végétől augusztusig lehet gyűjteni, amikor már szép sötétzöld a színe de még nem jelennek meg rajta a rozsdafoltok. A leszedett ép leveleket szárítás és összevágás után szellős, száraz helyen kell tárolni.

 

Külsőleg lemosásra, borogatásra használhatjuk. Hatékonyan kezelhetünk vele ekcémát, pattanást, kelést és egyéb bőrbetegségeket. A diólevélből készített ülőfürdővel az aranyér okozta bántalmak is enyhíthetők.

Főzet elkészítése:

 

Egy csapott teáskanál dió szárított levelét adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, 10-15 percig áztassuk benne. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Nedvesítsünk át vele vattapamacsot és mossuk át a problémás bőrfelületet. 

A zöld dió felhasználása

A zöld dió általában június közepéig szedhető. Akkor érdemes szedni, ha a kés akadálytalanul megy át rajta, a belseje még puha. Ilyenkor sok C-vitamint és vasat, az éretlen termésfal pedig nagy mennyiségű csersavat tartalmaz, melynek összehúzó hatását hasmenés ellen, torokgyulladás gyógyítására használják.

Fertőtlenítő hatású, főzete izzadás, gyomorpanaszok, étvágytalanság ellen hatásos, külsőleg bőrkiütésre, szemgyulladásra is jó. A zölddió-lekvár magas vastartalma miatt különösen ajánlott vérszegénység, levertség esetén. A zöld dióból esszenciákat, likőröket is készítenek.

A dióbél

A dióbél esszenciális zsírsavakat, B- és E-vitamint, kalciumot, fluort és magnéziumot, valamint értékes fehérjéket tartalmaz. Erősíti az idegeket, csökkenti a magas koleszterinszintet, rugalmassá teszi az érfalakat. Vérnyomáscsökkentő hatását még stresszhelyzetben is kifejti.

Fogyókúrák mellé is ajánlják, mert tápanyagtartalma lassan szívódik fel a szervezetben, így sokáig teltségérzetet biztosít.

A megtisztított dió hajlamos az avasodásra, ezért vászon- vagy papírzacskóban érdemes tárolni, és ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben vagy mélyhűtőben elhelyezni. A diót hacsak lehet, közvetlen felhasználás előtt daráljuk meg!

A dióbelet a magyar konyhák hagyományosan sütemények, tészták és kalácsok készítéséhez használjuk, pedig kenyerek, péksütemények, saláták, gyümölcssaláták, mártások, gabonareggelik és a legtöbb sajtféle izgalmas kiegészítője lehet.

Csupa egészség - csíráztassunk otthon!
Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében
Igazi vitaminbomba: termesszünk zsázsát az ablakban
Itt a méz szezon
5 tanács a gyógynövény teák helyes elkészítéséről

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem