Csupa egészség - csíráztassunk otthon!

Amikor már nagyon hiányoljuk a friss és ropogós zöldeket, itt az ideje, hogy beszerezzünk néhány vetőmagot, amelyeket pár nap alatt otthon, az ablakpárkányban vagy a konyhapulton is kicsíráztathatunk. Télen bizonyos vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat nehezen tudunk természetes módon pótolni, erre tökéletes megoldást jelentenek a csírák, melyek emellett tele vannak hasznos tápanyagokkal is.

Hol szerezzük be a magokat?

A csíráztatás legfontosabb pontja, hogy csak biztos helyről származó, magas minőségű, kifejezetten csíráztatásra szánt magokat használjunk, valamint mindig legyünk meggyőződve a vetőmagok eredetéről. Bioboltokban, kertészeti árudákban, nagyobb áruházakban vagy legjobb, ha helyi termelőktől vesszük a magokat. Fontos, hogy a csírázásra használt magok ne legyenek csávázott vagy drazsírozott magok, melyeket kémiai anyagokkal kezeltek. Ezek könnyen felismerhetőek élénk színre festett felületükről.

Mely növények magjai alkalmasak a csíráztatásra?

 

Gabonafélék

Búza, árpa, rozs, zab, köles, hajdina

 

Zöldségfélék

Retek, brokkoli, hagyma, vöröskáposzta

 

Hüvelyesek

Lencse, csicseriborsó, zöldborsó, mungóbab

 

Egyéb

Lucerna, lóhere, napraforgó, mustármag, rukkola, zsázsa

Miben csíráztassunk?

Csíráztatni gyakorlatilag bármilyen edényben tudunk, egy műanyag tálban, kerámiaedényben vagy akár egy befőttes üvegben is. Ilyenkor az öblítést sűrű szövésű szűrő segítségével tudjuk legegyszerűbben megoldani. Ami fontos, hogy a csírázó magok ne álljanak a vízben. Erre jelentenek remek megoldást a mi kedvenceink, a műanyag, emeletes csíráztatók.

Egy ilyen csíráztatóban a csírázás egy lyukacsos, szűrőre emlékeztető edényben zajlik, így nem kell tartanunk attól, hogy felesleges víz marad a magokon, csírákon. A legalsó tálba vizet kell tölteni, ami gondoskodik a folyamatos vízellátásról. A csírázó magokat az átöblítésnél nem kell a tálcából kiönteni, ebben tudjuk lemosni őket. Sőt, mivel több emelet egymásra rakható, egy időben tudunk különböző magokat csíráztatni.

Mire figyeljünk a csíráztatás során?

 

  • Csíráztatás előtt nézzük át a magokat és válogassuk ki a sérült szemeket, majd alaposan mossuk át a vetőmagokat.

  • Egy edénybe csak egyféle magot tegyünk.

  • A csíráztatás során a magokat ne hagyjuk a vízben állni.

  • A csírázás ideje alatt naponta kétszer öblítsük át a magokat szobahőmérsékletű vízzel.

  • A csíráztató edényt világos helyre tegyük, de ne érje közvetlen napfényt.

  • A csírák kb. egy hétig állnak el a hűtőben.

Ízek sokszínűsége

A kicsírázott magokat rászórhatjuk a reggelinkre, hozzáadhatjuk salátákhoz, köretekhez, de persze magukban is fogyaszthatjuk. Minden csírának más az íze, ezért érdemes több féle magot is kipróbálnunk. Vannak enyhébb ízű csírák, ilyen a legtöbb gabonaféle, a lucerna. Édeskés íze van a bab- és borsóféléknek, a retek, a hagyma, a zsázsa és a mustármag pikáns íze miatt izgalmas.

Érdemes tudni!

  • A kész csírát hűtőben tároljuk, és amikor fogyasztunk belőle villával vegyünk ki a dobozból, ne kézzel nyúljunk az edénybe, amiben tároljuk.

  • Kisgyerekek, idősek, várandósok csak különös körültekintéssel vagy ne fogyasszák a csírákat.

  • Ha a csíra kellemetlen szagú vagy penész foltok jelennek meg az edényben, ne fogyasszuk el, dobjuk ki.

Készítsünk homoktövis szörpöt, lekvárt
Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében
Igazi vitaminbomba: termesszünk zsázsát az ablakban
Itt a méz szezon
5 tanács a gyógynövény teák helyes elkészítéséről

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem