Csipkebogyó receptek, ha többre vágysz a teánál

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, melynek népies nevei a csipkebokor, bicskafa, kutyafa, a termést hecsedlinek is nevezik. A csipkebogyó az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalmú, C-vitamin tartalma tízszer nagyobb például a citroménál.

A csipkebogyó akkor érett, mikor élénkpiros, esetleg barnás árnyalatot vesz fel, a narancsszínű szemek még éretlenek, a mélyvörösek pedig túlérettek. Jóllehet a túlérett bogyó édesebb, C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra elvész​.

Hatóanyagai a C-vitamin (0,3-0,6%), B1-, B2-, E-, P-vitamin, karotinoidok, ásványi anyagok, pektin, szerves savak, illóolaj. 

A termést sokoldalúan lehet felhasználni, a bogyókból készülhet tea, gyümölcsbor, salátaecet, szörp, mártás vagy szósz (főként vadhúsokhoz ), sütemények és lekvár. Ezekből válogattunk néhány receptet.

Csipkebogyó tea

A csipkebogyó teát a termés C-vitamin tartalmának megőrzése miatt, ne forró vízzel készítsük! 

Egy evőkanálnyi csipkehúst 2 dl szobahőmérsékletű vízzel öntsünk le, lefedett (nem fém) edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd szűrjük le.

Csipkebogyólekvár (Hecsedli)

Hozzávalók:

1 kg csipkebogyó

100 dkg nyírfacukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 narancs héja

A csipkebogyókat megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, majd ismét átmossuk, hogy az aszmagból származó apró szőröket biztosan eltávolítsuk. Zománcos edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá, ami pont ellepi. Alacsony lángon, kb. 1 óra alatt puhára főzzük, időnként megkevergetjük. Ezután szitán áttörjük és hozzáadjuk a nyírfacukrot, a citrom levét, héját és a narancs lereszelt héját. Az egészet felforraljuk, majd nagyjából 1 órán át főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, dunsztba helyezzük.

Csipkebogyó salátaecet

¼ csésze szárított vagy magtalanított és feldarabolt csipkebogyó

1 csésze víz

2 evőkanál tamari szójaszósz

¼ teáskanál sárga őrölt mustármag

1 és ½ teáskanál friss, aprított oregánó

1 és ½ teáskanál friss, aprított bazsalikom

1/8 teáskanál frissen őrölt feketebors

3-4 evőkanál extra szűz olíva olaj vagy olíva és dióolaj keveréke

1/8 - 1/4 teáskanál sztíviapor (elhagyható)

1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)

A csipkebogyót annyi vízben, ami éppen elfedi, nagyon lassan főzzük 5 percig, majd állni hagyjuk további 5 percig. Ha friss bogyókból készítjük, akkor a megfőtt terméshúst egy kanállal szétnyomkodjuk, majd a masszát összekeverjük a többi összetevővel. Egy megfelelő tárolóedényben alaposan összerázzuk és frissen tálaljuk. Hűtőszekrényben 1-2 hétig eltartható.

Csipkebogyós muffin

2 csésze zabliszt (nem zabpehely vagy zabpehelyliszt!)
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál őrölt gyömbér vagy fahéj
1/4 teáskanál kardamon vagy szerecsendió
1/4 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál sztívia
1/2 csésze magtalaított, paszírozott csipkebogyó
1/4 csésze mazsola
1/2 csésze víz
1/4 csésze méz
2 tojás
2 evőkanál olvasztott szezámmag-, mogyoró- vagy mandulaolaj
2 teáskanál vanília
1 nagy alma

Melegítsük elő a sütőt 180-190 °C-ra és olajozzuk ki a muffin formát.

Keverjük össze a zablisztet, sütőport, fűszereket, sót és a sztíviát egy tálban. Adjuk hozzá a csipkét és a mazsolát.

Egy másik tálban keverjük el csomómentesen a vizet a mézzel, a tojásokkal, az olajjal és a vaníliával, majd gyors mozdulatokkal keverjük a száraz alapanyagokhoz.

A meghámozott és lereszelt almát szintén keverjük a tésztához.

Kanalazzuk a tésztát a muffin formába és tegyük a sütőbe kb. 20 percre.

Fahéjas csipkebogyómártás

1 kg friss csipkebogyó

1 l víz

1/2 l csipkeszörp, vagy fele annyi lekvár

1 evőkanál liszt

1 evőkanál cukor

2 evőkanál citromlé

2 dkg margarin

2 kiskanál őrölt fahéj

A csipkebogyót alaposan megmossuk, majd ráöntjük a vizet, és feltesszük főni.

Ha megpuhult, szitán áttörjük. A péphez öntjük a csipkeszörpöt. Ismét tűzre tesszük.

A margarint külön edénybe megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, a cukrot, a fahéjat. Rövid ideig pirítjuk, majd hozzáöntjük az áttört péphez. Összeforraljuk, és citromlével ízesítjük.

Hidegen és melegen is jó.

Az ezerarcú dió - ha Zeusznak használt...
Parajdi sótál a nyugodt alvás jegyében
Igazi vitaminbomba: termesszünk zsázsát az ablakban
Itt a méz szezon
5 tanács a gyógynövény teák helyes elkészítéséről

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem