Csipkebogyó receptek, ha többre vágysz a teánál
A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, melynek népies nevei a csipkebokor, bicskafa, kutyafa, a termést hecsedlinek is nevezik. A csipkebogyó az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalmú, C-vitamin tartalma tízszer nagyobb például a citroménál.

A csipkebogyó akkor érett, mikor élénkpiros, esetleg barnás árnyalatot vesz fel, a narancsszínű szemek még éretlenek, a mélyvörösek pedig túlérettek. Jóllehet a túlérett bogyó édesebb, C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra elvész.
Hatóanyagai a C-vitamin (0,3-0,6%), B1-, B2-, E-, P-vitamin, karotinoidok, ásványi anyagok, pektin, szerves savak, illóolaj.
A termést sokoldalúan lehet felhasználni, a bogyókból készülhet tea, gyümölcsbor, salátaecet, szörp, mártás vagy szósz (főként vadhúsokhoz ), sütemények és lekvár. Ezekből válogattunk néhány receptet.

Csipkebogyó tea
A csipkebogyó teát a termés C-vitamin tartalmának megőrzése miatt, ne forró vízzel készítsük!
Egy evőkanálnyi csipkehúst 2 dl szobahőmérsékletű vízzel öntsünk le, lefedett (nem fém) edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd szűrjük le.
Csipkebogyólekvár (Hecsedli)
Hozzávalók:
1 kg csipkebogyó
100 dkg nyírfacukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs héja
.jpg)
A csipkebogyókat megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, majd ismét átmossuk, hogy az aszmagból származó apró szőröket biztosan eltávolítsuk. Zománcos edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá, ami pont ellepi. Alacsony lángon, kb. 1 óra alatt puhára főzzük, időnként megkevergetjük. Ezután szitán áttörjük és hozzáadjuk a nyírfacukrot, a citrom levét, héját és a narancs lereszelt héját. Az egészet felforraljuk, majd nagyjából 1 órán át főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, dunsztba helyezzük.
Csipkebogyó salátaecet
¼ csésze szárított vagy magtalanított és feldarabolt csipkebogyó
1 csésze víz
2 evőkanál tamari szójaszósz
¼ teáskanál sárga őrölt mustármag
1 és ½ teáskanál friss, aprított oregánó
1 és ½ teáskanál friss, aprított bazsalikom
1/8 teáskanál frissen őrölt feketebors
3-4 evőkanál extra szűz olíva olaj vagy olíva és dióolaj keveréke
1/8 - 1/4 teáskanál sztíviapor (elhagyható)
1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)

A csipkebogyót annyi vízben, ami éppen elfedi, nagyon lassan főzzük 5 percig, majd állni hagyjuk további 5 percig. Ha friss bogyókból készítjük, akkor a megfőtt terméshúst egy kanállal szétnyomkodjuk, majd a masszát összekeverjük a többi összetevővel. Egy megfelelő tárolóedényben alaposan összerázzuk és frissen tálaljuk. Hűtőszekrényben 1-2 hétig eltartható.
Csipkebogyós muffin
2 csésze zabliszt (nem zabpehely vagy zabpehelyliszt!)
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál őrölt gyömbér vagy fahéj
1/4 teáskanál kardamon vagy szerecsendió
1/4 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál sztívia
1/2 csésze magtalaított, paszírozott csipkebogyó
1/4 csésze mazsola
1/2 csésze víz
1/4 csésze méz
2 tojás
2 evőkanál olvasztott szezámmag-, mogyoró- vagy mandulaolaj
2 teáskanál vanília
1 nagy alma

Melegítsük elő a sütőt 180-190 °C-ra és olajozzuk ki a muffin formát.
Keverjük össze a zablisztet, sütőport, fűszereket, sót és a sztíviát egy tálban. Adjuk hozzá a csipkét és a mazsolát.
Egy másik tálban keverjük el csomómentesen a vizet a mézzel, a tojásokkal, az olajjal és a vaníliával, majd gyors mozdulatokkal keverjük a száraz alapanyagokhoz.
A meghámozott és lereszelt almát szintén keverjük a tésztához.
Kanalazzuk a tésztát a muffin formába és tegyük a sütőbe kb. 20 percre.
Fahéjas csipkebogyómártás
1 kg friss csipkebogyó
1 l víz
1/2 l csipkeszörp, vagy fele annyi lekvár
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé
2 dkg margarin
2 kiskanál őrölt fahéj
A csipkebogyót alaposan megmossuk, majd ráöntjük a vizet, és feltesszük főni.
Ha megpuhult, szitán áttörjük. A péphez öntjük a csipkeszörpöt. Ismét tűzre tesszük.
A margarint külön edénybe megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, a cukrot, a fahéjat. Rövid ideig pirítjuk, majd hozzáöntjük az áttört péphez. Összeforraljuk, és citromlével ízesítjük.
Hidegen és melegen is jó.