A legmagasabb C-vitamintartalmú vadon termő gyümölcs, a csipkebogyó

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, melynek népies nevei a csipkebokor, bicskafa, kutyafa, a termést hecsedlinek is nevezik. A csipkebogyó az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalmú, C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál.

A vadrózsafajok hazánkban szinte mindenütt megtalálhatóak, de kedvelik az erdőszéleket, útmenti helyeket. A vadrózsa tüskés vesszőjű, magas cserje. Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyaltak. Virága fehér, rózsaszín, bíbor színű lehet, kellemes illatú. Termése csipkebogyó áltermés, melyben aszmag terméscsoport fejlődik. Színe meggypiros, íze aromás, savanykás.

C-vitamin bomba

 

A vadrózsafajok drogja az áltermés, a Rosa pseudo-fructus. Hatóanyagai a C-vitamin (0,3-0,6%), B1-, B2-, E-, P-vitamin, karotinoidok, ásványi anyagok, pektin, szerves savak, illóolaj. A csipkebogyó C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál, sőt az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma. 100 g csipkebogyó fajtól függően 200-1500 mg C-vitamint tartalmaz.

Hatása, felhasználása

 

A csipkebogyó természetes C- és P-vitamin forrás, elsősorban immunerősítő és roboráló hatásáról ismeretes. Ezenkívül jó tudni, hogy serkenti a máj és a mellékvesék működését, valamint étvágygerjesztő hatású. A csipkebogyóból készülhet tea, lekvár, szörp, mártás, bor, likőr.

 

Gyűjtése, előkészítése

 

A csipkebogyót piros színűen, éretten, keményen gyűjtsük. A csipkebogyó gyűjtése szeptember elején kezdődik, bár ekkor még nem teljesen érett, vitamin-tartalma ekkor a legmagasabb és ilyenkor a legkönnyebb a kimagozása. A dércsípte csipkebogyó megpuhul, így az drog előállítására alkalmatlan.

 

Vékonyan kiterítve száraz, árnyékos helyen szárítsuk. Csipkehús készítésekor vágjuk ketté a friss csipkebogyót, majd késsel vagy kaparóval távolítsuk el a magvakat, ezután szárítsuk. A csipkehús sokkal jobban megőrzi C-vitamin tartalmát, mint az ép termések.

Csipkebogyó tea

A csipkebogyó teát a termés C-vitamin tartalmának megőrzése miatt, ne forró vízzel készítsük. Egy evőkanálnyi csipkehúst 2 dl szobahőmérsékletű vízzel öntsünk le, lefedett (nem fém) edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 

+1 tipp: Készítsünk csipkebogyólekvárt!

 

Hozzávalók:

1 kg csipkebogyó

100 dkg nyírfacukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 narancs héja

​​​

A csipkebogyókat megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, majd ismét átmossuk, hogy az aszmagból származó apró szőröket biztosan eltávolítsuk. Zománcos edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá, ami pont ellepi. Alacsony lángon, kb. 1 óra alatt puhára főzzük, időnként megkevergetjük. Ezután szitán áttörjük és hozzáadjuk a nyírfacukrot, a citrom levét, héját és a narancs lereszelt héját. Az egészet felforraljuk, majd nagyjából 1 órán át főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, dunsztba helyezzük.

Egy elfeledett télen érő gyümölcs: a naspolya
Homoktövissel az erős immunrendszerért
A gyógytea készítésének alapszabályai
Fokhagyma, egy igazi téli csodaszer
Sütőtök, az őszi-téli kedvenc

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem