Mi a különbség a francia levendula és az angol levendula között? - 2. rész

Botanika, származás

 

A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Sokan nem tudják, de 40 fajta levendulatípust különböztetünk meg több mint 200 alfajjal, több hibrid fajjal. Őshonos Európában; megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől Délkelet-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, Délnyugat-Ázsián keresztül Délkelet-Indiáig.

 

A nemzetség sok tagját kerti dísznövényként ültetik a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben. Számos országban, ilyen például Faranciaország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, USA, Ausztráliá, nagyüzemi szinten termesztik, de jelenleg a bolgár levendulatermesztés a legmagasabb színvonalú.

​​

A levendula útvesztőjében

 

A magyar irodalomban a levendula fajták, alfajok között van némi keveredés, amely sok zavart okozhat! Lássunk tisztán!

Lavandula angustifolia

 

  • Francia levendula: Magyarországon így nevezték el, mert az 1920-as években nagy területen telepített Tihanyi levendula szaporítóanyaga Franciaországból érkezett

  • Keskenylevelű levendula: a latin név fordítása

  • Orvosi levendula: a levendula olajok közül ezt lehet orvosi célra használni, és a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel

  • Valódi levendula: a külföldi elnevezés utal arra, hogy nem a vadlevenduláró van szó

  • Angol levendula: ez az elnevezés Magyarországon a hibrid levendulára terjedt el, de külföldön, nem csak a szakirodalomban, az angustifoliára használják (és a hibridre használják a Fancia levendula elnevezést, tehát teljesen felcserélve mint Mo-on), mivel angol nyelvterületen az ültetvények jelentős részét ez az alfaj adja.

A L. angustifolia alacsonyabb növésű (20-60 cm), lassabb növekedésű, kevésbé bokros növény. A világostól a sötétzöld színben pompázó levelei sűrűn ráborulnak a szárra. A rövidebb, el nem ágazó virágszáron kisebbek a viragok. Illóolaját használja a gyógyszeripar, kozmetikai ipar, parfümipar (nagyon finom illóolaja komolyabb parfümök alkotója). Olaja belsőleg is fogyasztható, felhasználja a gasztronómia is, páldául sütemények, fagylaltok, kekszek, sültek fűszerezésére.  Virága alkotója a Provance-i fűszerkeveréknek.

 

Lavandula x intermedia

 

A Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével létrejött alfaj

 

Angol levendula: valószínűsíthetően az első szaporítóanyagok angolszász területről érkeztek hazánkba, ezért nevezik így

Hibrid levendula: mivel keresztezéssel létrejött alfaj

Francia levendula: a “csere áldozata”, külfüldi irodalomban a L. x intermedia a Francia levendula

Lavandin: francia elnevezés, Franciaországban nevezik így.

L. x intermedia magasabb, robosztusabb növekedésű és gyorsabb fejlődésű növény, mint az angustifolia, 40-100 cm magasra nő meg. Levelei hosszabbak, ritkábban helyezkednek el, színe a szürkéskéktől az ezüst színig terjed. Virágszára hosszú, nem ritkán 1 m, elágazó, egy száron több hosszabb viragot nevel. Olaja mennyiségre több (akár dupla annyit, mint az angustifolia), viszont csak külsőleg használható, magasabb kámfortartalmú.

Szerző: Tóth József – Szomódi levendulás

3 gyógynövény, amit a kutyádnál is alkalmazhatsz
Miért éppen gyógynövényspirál?
4 tünet – 4 gyógynövény külsőleg
Csalán tea - mire és hogyan?
Golgotavirág, a latin-amerikai szépség

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem