Mi a különbség a francia levendula és az angol levendula között? - 2. rész
Botanika, származás
A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Sokan nem tudják, de 40 fajta levendulatípust különböztetünk meg több mint 200 alfajjal, több hibrid fajjal. Őshonos Európában; megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől Délkelet-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, Délnyugat-Ázsián keresztül Délkelet-Indiáig.

A nemzetség sok tagját kerti dísznövényként ültetik a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben. Számos országban, ilyen például Faranciaország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, USA, Ausztráliá, nagyüzemi szinten termesztik, de jelenleg a bolgár levendulatermesztés a legmagasabb színvonalú.
A levendula útvesztőjében
A magyar irodalomban a levendula fajták, alfajok között van némi keveredés, amely sok zavart okozhat! Lássunk tisztán!
Lavandula angustifolia
-
Francia levendula: Magyarországon így nevezték el, mert az 1920-as években nagy területen telepített Tihanyi levendula szaporítóanyaga Franciaországból érkezett
-
Keskenylevelű levendula: a latin név fordítása
-
Orvosi levendula: a levendula olajok közül ezt lehet orvosi célra használni, és a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel
-
Valódi levendula: a külföldi elnevezés utal arra, hogy nem a vadlevenduláró van szó
-
Angol levendula: ez az elnevezés Magyarországon a hibrid levendulára terjedt el, de külföldön, nem csak a szakirodalomban, az angustifoliára használják (és a hibridre használják a Fancia levendula elnevezést, tehát teljesen felcserélve mint Mo-on), mivel angol nyelvterületen az ültetvények jelentős részét ez az alfaj adja.

A L. angustifolia alacsonyabb növésű (20-60 cm), lassabb növekedésű, kevésbé bokros növény. A világostól a sötétzöld színben pompázó levelei sűrűn ráborulnak a szárra. A rövidebb, el nem ágazó virágszáron kisebbek a viragok. Illóolaját használja a gyógyszeripar, kozmetikai ipar, parfümipar (nagyon finom illóolaja komolyabb parfümök alkotója). Olaja belsőleg is fogyasztható, felhasználja a gasztronómia is, páldául sütemények, fagylaltok, kekszek, sültek fűszerezésére. Virága alkotója a Provance-i fűszerkeveréknek.

Lavandula x intermedia
A Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével létrejött alfaj
Angol levendula: valószínűsíthetően az első szaporítóanyagok angolszász területről érkeztek hazánkba, ezért nevezik így
Hibrid levendula: mivel keresztezéssel létrejött alfaj
Francia levendula: a “csere áldozata”, külfüldi irodalomban a L. x intermedia a Francia levendula
Lavandin: francia elnevezés, Franciaországban nevezik így.
L. x intermedia magasabb, robosztusabb növekedésű és gyorsabb fejlődésű növény, mint az angustifolia, 40-100 cm magasra nő meg. Levelei hosszabbak, ritkábban helyezkednek el, színe a szürkéskéktől az ezüst színig terjed. Virágszára hosszú, nem ritkán 1 m, elágazó, egy száron több hosszabb viragot nevel. Olaja mennyiségre több (akár dupla annyit, mint az angustifolia), viszont csak külsőleg használható, magasabb kámfortartalmú.
Szerző: Tóth József – Szomódi levendulás