Alvászavar, álmatlanság kezelése gyógynövényekkel

 

Tünetei: Nyugtalanságot, szorongást érezhetünk, amit minél hamarabb szeretnénk leküzdeni.
Gyógymód: A nyugatalnság, szorongás kezelésének első lépése a probléma felismerése és elfogadása. A belsőleg használatos gyógynövény teákon, készítményeken kívül hatásos lehet a hasi légzés, jóga, pihenés, masszázs, illóolajok, aromafürdő.

Mindannyiunk életében adódnak stresszesebb, feszültségekkel telibb időszakok.
A nyugtalanságot okozhatják külső tényezők (pl. munkahelyi vagy anyagi probléma), belső vívódások (pl. bizonyos helyzetek túlreagálása, önbizalomhiány).

Javasolt gyógynövények

Levendula
Macskagyökér
Citromfű
Show More

Neked még mi használt?

Küldd el tapasztalataidat, s mi felvesszük az általad már kipróbált módszert a javasolt gyógynövények közé.

 

Megoszthatod tapasztalataidat a lap alján levő Hozzászólások rovatban is.

 

Levendulafajok (Lavandula spp.)

Érdemes tudni róla...

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy csapott teáskanál levendula szárított virágát adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Elalvás előtt egy órával és közvetlenül elalvás előtt fogyasszunk belőle egy-egy csészével. Kiegészíthetjük citromfűvel és mezei cickafarkkal.

 

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, olajként, illóolajként, kozmetikumok alkotójaként szerezhetjük be.

 

Termesztése:

 

A valódi levendula hazánkban nem őshonos, a Földközi-tenger vidékének jellegzetes gyógynövénye. Termesztése során vegyük figyelembe, hogy meleg- és fénykedvelő, a téli fagyokat jól tűri, a száraz, kötött, meszes talajt kedveli. A valódi levendula fás dugványozással és palántázással szaporítható, a hibrid levendula csak fás dugványozással. A virágokat teljes virágzásban vágjuk, a levágott virágokat azonnal szárítsuk.

 

Előkészítés:

 

A megszáradt virágokat a szárról morzsoljuk le, majd száraz, papírral bélelt dobozban tároljuk.

Neked használt már a levendula? Kérjük, értékeld a hatását!

 A levendula drogja a teljes kinyílás előtt gyűjtött és megszárított virágzata (Lavandulae flos). Illóolaja is jelentős (Lavandulae aetheroleum). Hatóanyagai az illóolaj (linalil-acetát, linalool, kámfor, geraniol, citronellol...), cserzőanyag, flavonoid, kumarin, szterolok.

 

Életmód: Fásodó szárú, évelő félcserje. Hazánkban két fajta jelentős:

- valódi levendula (Lavandula angustifolia),

- hibrid levendula (Lavandula x intermedia).

 

Gyökérzet, szár: Gyökérzete, akár 3-4 m mélyre hatoló fás főgyökérrendszer. A hibrid levendula erőteljesebb növekedésű. A valódi levendula hajtásai egyszálasak, a hibrid levenduláé elágazók.

 

Levélzet: Levelei lándzsás alakúak, szőrözöttek.

 

Virágzat, termés: Álfüzér virágzata álörvökből áll, júliusban virágzik. Termése 4 makkocska termés.

 

Gyógyhatása:

A levendula nyugtató hatású, emésztést javító, görcsoldó.

 

Külsőleg: ideggyulladásokra, reumára. Belsőleg: A belőle készített forrázat ideges, feszült állapotban nyugtatóként alkalmazható. Teája idegesség, álmatlanság esetén, alvás előtt fogyasztandó. Gyomor- és bélpanaszokra emésztést javító hatása miatt javallt.

Illóolaja belélegezve nyugtató, pihentető hatású.

3 éves kor alatt semmilyen formában nem szabad a gyermekek közelében illóolajat használni.

 

Vigyázat!!!

Illóolaját belsőleg csak orvosi utasításra szabad alkalmazni.

Sérült bőrfelületen égető érzést okozhat, de nem marja meg a bőrt.

Neked használt már a macskagyökér? Kérjük, értékeld a hatását!
 

Orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Egy teáskanálnyi felaprított macskagyökér gyökeret 2,5 dl vízhez adunk, a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni.

Kereskedelmi forgalom:

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, teakeverékek részeként, gyógykészítmények alapanyagaként szerezhető be.

 

Termesztése: Vízigényes, termesztése öntözhető területen eredményes. A jó vízgazdálkodású, középkötött, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Palántázással szaporítható.

 

Betakarítás: Október végén szedjük a gyökereket, hatóanyag-tartalma ekkor a legnagyobb.

 

Előkészítés: A gyökereket alaposan mossuk meg, a szármaradványokat távolítsuk el. Száraz, szellős helyen, kiterítve szárítsuk. Száraz, fénytől védett helyen tároljuk, kellemetlen szaga miatt a többi gyógynövénytől elkülönítve tároljuk.

Érdemes tudni róla...

Az orvosi macskagyökér drogja tisztított és szárított gyökérzete (Valerianae radix). Hatóanyagai az illóolaj, valepotriátok, valerénsav.

 

Életmód: Az orvosi macskagyökér évelő, lágy szárú növény. Első évben tőlevélrózsát fejleszt, második évtől szárat növeszt.

 

Gyökérzet, szár: Gyöktörzse rövid, hengeres, belőle hosszú, húsos gyökerek erednek. Szára felálló, belül üreges, felső részén elágazó, 140-200 cm magasra növő.
 

Virágzat, termés: Végálló álernyő virágzata fehér vagy rózsaszínű, kellemes illatú. Termése kaszat.

 

Gyógyhatásai:

 

​A macskagyökér hatóanyagai nyugtatják a központi és vegetatív idegrendszert, enyhe görcsoldók, csökkentik a félelemérzetet és a szorongást.

Teája alvászavarok kezelésére ajánlott. Tinktúrája a galagonyával együttesen ajánlott ideges szív- és gyomorpanaszokra. A gyógyszeripar sok nyugtató hatású gyógyszert készít belőle.

 

Vigyázat!!!

A macskagyökér használata mellett tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól. Alvásjavító és hangulatfokozó szerekkel együtt sem ajánlott használni, mivel felerősítheti ezen szerek hatását. Hirtelen fellépő szívdobogásérzés, idegesség, fejfájás és álmatlanság esetén jobb felhagyni a használatával, terhesség és szoptatás alatt pedig mindenképpen tanácsos tartózkodni tőle.

 

Citromfű (Melissa officinalis)

Elkészítési/Felhasználási javaslat

 

Tea: Egy csapott teáskanál citromfű szárított levelét vagy hajtását adjuk 2,5 dl felforralt vízhez, hagyjuk 10-15 percig ázni benne. Elalvás előtt egy órával és közvetlenül elalvás előtt fogyasszunk belőle egy-egy csészével.

Kereskedelmi forgalom:

 

Gyógynövény szaküzletekben szárított állapotban, szálas termékként, illetve teakeverékek alapnyagaként szerezhető be.

 

Termesztés/Gyűjtés:

 

Meleg-és fénykedvelő növény, hazánkban a Dunántúlon elvadultan szórványosan fordul elő. Szinte minden talajon termeszthető, nem igényes faj, a szárazságot is jól tűri.

 

Előkészítés:

 

A levelek gyorsan barnulnak, nyomásra érzékenyek. A leveleket, hajtást száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk és tároljuk.

Neked használt már a citromfű? Kérjük, értékeld a hatását!

Érdemes tudni róla...

A citromfű drogjai a levél (Melissae folium) és a föld feletti, virágos, leveles hajtás (Melissae herba). A növény drogjai az illóolaj (citrál, citronellál, linalool, geraniol), rozmaring-karbonsav, flavonoidok, triterpének. A friss citromfűből kinyert illóolaj az Aetheroleum melissae.

 

Életmód: Lágyszárú, évelő növény.

 

Virágzat: Július elejétől augusztus végéig virágzó fehér virágai álörvökben helyezkednek el.


Termés: Makkocska termései fényes fekete színűek.

 

Gyógyhatásai:

 

​Alkalmazása belsőleg:

Nyugtató hatású. Ideges gyomor-, bél-, és szívbántalmak esetén alkalmazhatjuk.

A szárított levelekből készített tea étvágyjavító, segíti a nyugodt alvást, így lefekvés előtti teakeverékekben alkalmazhatjuk.

 

​Alkalmazása külsőleg:
Külsőleg antivirális hatású. A levelek vizes kivonatát krémekben, kenőcsökben használják, elsősorban vírusszaporodást gátló hatása miatt. 

 

Vigyázat!!!

Gátolja a pajzsmirigyserkentő (tireotrop) hormon működését, ezért nagy adagban és hosszú távon kedvezőtlen lehet, pajzsmirigy-elégtelenség esetén ellenjavallt.

 
Hozzászólások

A felhasznált illusztrációk saját fotóink mellett, fizetett jogdíjas képek,

illetve a www.netherbarium.hu oldal szabad felhasználsú fényképei.

A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezelést!

Kérjük, problémáival mindig forduljon szakorvoshoz is!

​© 2017 by Neked mi használ? | Hungary | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem